Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mini ekskavatoriaus nuoma

(Stevenagots, 2021.10.08 09:11)

<a href=https://minitechnika.lt>Mini ekskavatoriaus nuoma</a>

농구중계

(Richardgok, 2021.10.08 08:11)

<a href=https://subaktv.com>농구중계</a>

обустройство скважины на воду цена

(Andreasduc, 2021.10.07 22:54)

Приветствую Вас господа! Есть такой интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Как происходит бурение? Бурится разведочный ствол и определяется напорный водоносный горизонт; Монтируются нПВХ трубы диаметром 125мм и более, полимерный фильтр не менее 2м и отстойник; Делается обсыпка фильтровой колонны специальным фильтрующим песком; Выполняется откачка скважины насосом до чистой воды и замер параметров. Мы постарались рассказать о технической стороне роторного бурения как можно более понятно и просто. Полезно представлять процесс создания вашей скважины. Платить следует только за то, что знаешь. Результативность роторного бурения дает возможность достичь глубинного водоносного слоя. У этого очевидный «плюс» — здесь подземные воды не сообщаются с водами поверхностными. Также сюда не проникают дождевые водостоки и нитраты с полей. То есть самая чистая вода — здесь. Вот почему так ценится роторное бурение.
От всей души Вам всех благ!
http://999bbs.com/home.php?mod=space&uid=612474
http://forums.mysticarpg.net/viewtopic.php?f=12&t=36
https://cs-wz.ru/user/Andreasljs/
https://forum.nebula-galaxia.de/viewtopic.php?f=2&t=766770
http://bancaijie.com/bbs/viewthread.php?tid=263048&extra=page%3D1&frombbs=1

Meltin's Worm - The Boo Radleys - C'Mon Kids (CD, Album)

(Calvinnop, 2021.10.07 21:59)

Hate Breeders - Misfits - Demonomania Club (CD) <a href=https://koh-tao.biz/14/where-there-is-a-will-there-is-a-way-ramsey-kearney-country-fever-vinyl-lp.html>Where There Is A Will, There Is A Way - Ramsey Kearney - Country Fever (Vinyl, LP)</a> Bloodlights - The Freeze - Misery Loves Company (Vinyl, LP, Album)

Supernova - OOMPH! - Supernova (CDr)

(Calvinnop, 2021.10.07 17:45)

Gina T. - The Best Of Gina T. - I Love To Love You (CD) <a href=https://lazers.biz/21/piano-sonata-in-c-major-2nd-subject-louis-clark-conducting-the-royal-philharmonic-orchestra-ho.html>Piano Sonata In C Major (2nd Subject) - Louis Clark Conducting The Royal Philharmonic Orchestra - Ho</a> Roots (Feel So High) - Various - Music Factory Mastermix - Issue 153 (CD)

Go out with disregard low price drugstore

(DazielClefe, 2021.10.07 16:29)

can i take zithromax while pregnant
azithromycin ivpb
<a href="http://zithromax-500mg.com/#">zithromax rash
</a> - azithromycin for dogs
http://zithromax-500mg.com/# - antibiotic zithromax
zithromax 250 mg price

Создание и продвижение сайтов

(Geraldvof, 2021.10.07 15:45)


<a href="https://seora.ru/">Продвижение сайта Москва</a>

Tom Waits - Bounced Checks (Vinyl, LP)

(Calvinnop, 2021.10.07 13:33)

Neito Ja Kyyneleet - Hyvät Hyssykät - Kauniimpi (CD, Album) <a href=https://animanga.biz/29/end.html>End</a> Pains - Cristian Varela - The Best Of Cristian Varela - From 1992 To 2009 (CD, Album, Album)

Создание сайтов москва

(Antoniodroli, 2021.10.07 11:26)

<a href="https://lead-market.ru/">Создание сайтов Москва</a>

Iboq (Kita) - Noraniza Idris - The Best Of Ratu Pop Tradisional (Cassette)

(Calvinnop, 2021.10.07 09:29)

Bomber - Lowlife UK - Desert Island Dicks (CD, Album) <a href=https://koh-tao.biz/30/mok-pekko-kaeppi-amp-khhl-sanguis-meus-mama-vinyl-lp-album.html>M:O:K - Pekko Kappi &amp; K:H:H:L - Sanguis Meus, Mama! (Vinyl, LP, Album)</a> GymnopГ©die No. 3 - Erik Satie - Entremont* - Entremont Conducts Satie (Vinyl, LP)

алмазная резка бетона москва

(Richardgok, 2021.10.07 04:36)

https://www.google.lt/url?q=https://demontagmoskva.ru/almaznaya-rezka-sten/
<a href="http://wrcwebsite.azurewebsites.net/knowledgehub/#comment-10993">алмазная резка бетона москва</a> a8cc66b

Suzieju - Lambchop - How I Quit Smoking (Vinyl, LP, Album, LP)

(Calvinnop, 2021.10.07 02:57)

Trink'n Wir Noch Ein Tröpfchen - Willy Millowitsch, Otto Höpfner, Eilemann-Trio - Humba Humba Tätärä (Grosser Ringelpietz Mit Anfassen!) (Vinyl, LP, Album) <a href=https://brandez.biz/21/stolen-car-beth-orton-central-reservation-vinyl-lp-album.html>Stolen Car - Beth Orton - Central Reservation (Vinyl, LP, Album)</a> WKB &amp

Vivaldi: Spring From "The Four Seasons"

(Calvinnop, 2021.10.06 22:51)

Whenever You're Lonely - Livin' Joy - Don't Stop Movin' (CD, Album) <a href=https://potenzpillen-kaufen.biz/38/the-way-of-the-homeboy-prt2-the-winter-of-discontent-dj-chucky-amp-nde-3-ultimate-damage.html>The Way Of The Homeboy Prt.2 (The Winter Of Discontent) - DJ Chucky &amp; NDE (3) - Ultimate Damage</a> Fire Exit - Richard Pryor - ... And It's Deep Too!: The Complete Warner Bros. Recordings (1968-1992) (CDr)

family medical doctor unhc

(Keyday, 2021.10.06 22:49)

zyrtec dosage for children <a href=" https://allergyd.com/# ">cost of cetirizine</a> zyrtec 10 mg dosage

Start a company in Dubai

(Richardgok, 2021.10.06 19:36)

<a href=https://www.aceptivedubai.com>Start a company in UAE</a>

Count Down - Wonderland (8) - Moscow (Vinyl, LP, Album)

(Calvinnop, 2021.10.06 18:45)

Lost Due To Incompetence (Theme For A Big Green Van) (Mono) <a href=https://motar.biz/15/home-american-music-club-love-songs-for-patriots-cd-album.html>Home - American Music Club - Love Songs For Patriots (CD, Album)</a> Tripping The Light Fantastic - Tripping The Light Fantastic (CD, Album)

Вернеи деньги проиграные в казино

(Georgegailm, 2021.10.06 16:06)

Проиграли деньги в казино?
Мы поможем их вернуть! Обращайтесь.

https://tinyurl.com/36nfysut

Joy To The World - Boney M. - The Most Beautiful Christmas Songs Of The World (Cassette)

(Calvinnop, 2021.10.06 10:36)

Kasiology - Middle Finga - Spaza (CD) <a href=https://blueskyservices.biz/7/we-made-love-but-wheres-the-love-we-made-bill-anderson-2-whispering-bill-anderson-vinyl-lp.html>We Made Love (But Wheres The Love We Made) - Bill Anderson (2) - Whispering Bill Anderson (Vinyl, LP</a> Free - Burton Greene - Compendium (Solos, Duos, Trios) (CD, Album)

Start a company in Dubai

(Richardgok, 2021.10.06 10:20)

<a href=https://www.aceptivedubai.com>Start a company in UAE</a>

Her Går Dansen - Øyvind Rauset &amp

(Calvinnop, 2021.10.06 06:31)

33 - Spectacle (3) - Electro Space Boys (File) <a href=https://dotpoint.biz/24/bankrobbers-live-at-the-forum-something-for-kate-a-diversion-dvd.html>Bankrobbers (Live At The Forum) - Something For Kate - A Diversion (DVD)</a> Now Music 1 - Burton Greene - Compendium (Solos, Duos, Trios) (CD, Album)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 246971
Hónap: 4591
Nap: 141