Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ahava caressing body sorbet

(ahava caressing body sorbet, 2021.05.06 19:55)


Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. But just imagine if you added some great pictures or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images and clips, this blog could certainly be one of the best in its niche. Awesome blog! ahava caressing body sorbet credom.wommintpri.com/map2.php

Decorations

(Decorations, 2021.05.06 11:47)


Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups thank you once again. Decorations rado.teswomango.com/decorations/

Advice girlfriends

(Advice girlfriends, 2021.05.06 01:47)


Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one? Thanks a lot! Advice girlfriends tenme.sewomabest.com/advice-girlfriends/

Reasonably satisfactory apothecary no prescription

(Zenethcorma, 2021.05.05 23:59)

levitra tadalafil canada comments.htm
levitra levitra ou levitra
<a href="https://levitpharm.com/#">levitra 20 mg viagra 50 mg
</a> - levitra vs levitra comparison joyfulyy.cgi
https://levitpharm.com/# - levitra coupon printable
levitra pharmacy2u

tr&ouml;tt i huvudet hela tiden

(tr&ouml;tt i huvudet hela tiden, 2021.05.05 17:43)


I all the time emailed this blog post page to all my friends, since if like to read it afterward my contacts will too. tr&ouml;tt i huvudet hela tiden klaggu.wommintpri.com/map24.php

Popular: famous online games in korea

(Gambler_TuM, 2021.05.05 16:37)

Hi!

<b>Today it is popular for gamers:</b> famous online games in korea!

<a href=http://bit.ly/BestGameS><img src="https://i.ibb.co/TYG42Dz/en.jpg"></a>

All Free Games https://bit.ly/BestGameS

<b>You can also watch and play:</b>
best fashion games online
best switch games 2021
whack your computer
most popular online games 2021
god of war best armor

Skin care

(Skin care, 2021.05.05 10:50)


Thanks very interesting blog! Skin care elam.prizsewoman.com/skin-care/

Decorations

(Decorations, 2021.05.04 23:34)


Thank you a lot for sharing this with all of us you really realize what you're speaking approximately! Bookmarked. Please additionally consult with my site =). We will have a link trade agreement among us Decorations rado.teswomango.com/decorations/

Generic Retinaaa news

(Sarexhic, 2021.05.04 20:57)

retina-a cialis generico in europa <a href=https://retinaaa.com/>retin a no rx</a> costco pharmacy price for cialis

best&auml;ll lampor online

(best&auml;ll lampor online, 2021.05.04 13:00)


You made some decent points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site. best&auml;ll lampor online pywtoi.wommintpri.com/map25.php

Advice girlfriends

(Advice girlfriends, 2021.05.03 11:11)


Hello, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you. Advice girlfriends tracal.teswomango.com/advice-girlfriends/

swedish massage stockholm

(swedish massage stockholm, 2021.05.03 08:06)


Ahaa, its good discussion regarding this article at this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting at this place. swedish massage stockholm gelja.wommintpri.com/map7.php

Useful tips

(Useful tips, 2021.05.03 02:43)


Hello there! I could have sworn I've been to this site before but after going through some of the articles I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely happy I came across it and I'll be bookmarking it and checking back often! Useful tips propco.prizsewoman.com/useful-tips/

News

(News, 2021.05.02 15:24)


My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post's to be exactly what I'm looking for. can you offer guest writers to write content for you? I wouldn't mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site! News jado.teswomango.com/news/

Увеличение полового члена

(BryanNeubs, 2021.05.02 15:06)

Увеличение члена : Увеличение члена https://big-penis.com.ru/14.html -Даосистский метод Удлинение мужского члена Даосистким методом

Music

(Music, 2021.05.02 06:42)


It's an awesome piece of writing in support of all the web viewers; they will take advantage from it I am sure. Music baco.sewomabest.com/music/

Elite Server Counter Strike 1.6

(GordonJeago, 2021.05.01 23:02)

Hello. Game NEW Server or Elite Server Counter Strike 1.6.
<a href=https://elite-servers.com.ua/><img src="https://d.radikal.ru/d19/2104/c7/ed13b3b97ecc.png"></a>
cs.elite-servers.com.ua:27025 - ЭЛИТА УКРАИНЫ ::ES:: SKILL ELO
elite-servers.com.ua:27020 - Крым НАШ ::ES:: Public
elite-servers.com.ua:27015 - Chicago-City :ES:(Only Dust2 - DM)

Decorations

(Decorations, 2021.05.01 13:33)


You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren't afraid to mention how they believe. At all times go after your heart. Decorations fergoa.sewomabest.com/decorations/

Skin care

(Skin care, 2021.05.01 00:44)


Very rapidly this web page will be famous among all blogging people, due to it's fastidious content Skin care dazzsa.sewomabest.com/skin-care/

Mens Health News 2021

(EuoLem, 2021.04.30 15:51)

which is best levitra cialis or viagra <a href=https://caciali.com/>finasteride vs cialis</a> cialis wochenendpille


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180013
Hónap: 3634
Nap: 92