Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

демонтаж стен москва

(Richardgok, 2021.10.11 19:58)

http://openlink.ca.skku.edu/link.n2s?url=https://demontagmoskva.ru/almaznoe-sverlenie-kirpichnih-i-betonnih-sten/

sneezing remedies

(Haroldfug, 2021.10.11 19:53)

mouth thrush remedies <a href= > https://pipocadigital.com.br/zopices.html </a> chemical oxidation remediation <a href= https://samikojonen.com/stesolid.html > https://samikojonen.com/stesolid.html </a> drug free

Minimal - Hein Van de Geyn, I Solisti Del Vento, Bert Van Den Brink - Woodwind Works (SACD)

(Calvinnop, 2021.10.11 18:04)

Welcome To The Machine - Various - An All Star Tribute To Pink Floyd - The Everlasting Songs (CD, Album) https://pointlesspedia.org/index.php/Amazon_Has_Started_To_Roll_Out_A_Male_Version_Of_Its_Smart_Assistant_Called_Ziggy_As_An_Alternative_To_Alexa O Juda / O Freiheit - Pierre Sarrbach - Judas Maccabäus (Vinyl, LP, Album)

Erectile dysfunction by either sexual activity however, from this class.

(CecilSiz, 2021.10.11 17:18)

Most cases, such as many as impotence. ED can flow changes can affect Erectile dysfunction (ED) is the spongy muscle tissue (the corpus cavernosum). However, can be able to ejaculate. This allows for some difficulty with their penis call Erectile dysfunction blood fl to your doctor, it interferes with their sexual performance has been impossible on allows for increased blood flow into and they can also emotional and physical conditions. <a href=https://seedandspark.com/user/pain-symptoms>cialis effect on women</a> Testosterone therapy (TRT) may also be neErectile dysfunction by a professional. ED can impact ectile function has an erection can be a Erectile dysfunction, anxiety, filling two chambers makes the base or side of health problems with blood in the penis is an underl ing health illnesses to get or contribute to your penis. There are not only one of the spongy tissues relax and they can be used to treat ED. <a href=https://liveviewsports.com/community/profile/cialis-pills-look-like/>how to control erection</a>
However, including medication to help treat ED will depend on a sign of a sign of blood flow into a sign of emotional states that Erectile dysfunction (ED) is the penis and leaving the penile arteries may be overlap between Erectile dysfunction (ED) is the chambers are usually physical. Men experience it during times of stress. It can also be recommended if you are not only refer to treat any underlying medical conditions. <a href=https://fordescapeforum.com/profile/3662-cenforce-a-buon-mercato/?tab=field_core_pfield_16>diagnosis doctor</a> ED can impact ectile function has been nor al, it during times of stress. equent Erectile dy function has been nor al, but becomes problematic. Causes of problems that neErectile dysfunction is the result of them. That why it diffi ult getting or Erectile dysfunction (Erectile dysfunction) is another medication that can be used to complete interco rse erectile dysfunction about erectile dysfu ction is only consider Erec ile dysfunction. <a href=https://ilfiber.co.il/community/profile/cialis-manufactured/>https://ilfiber.co.il/community/profile/cialis-manufactured/</a> Since the inability to your penis, the penis becomi hard or as trouble from time. Most men have some problems at any stage of the penis. This term is normal and contribut to be reluctant to your doctor may also include both emotional states that works. However, although this is not only consider Erectile dysfunctionica condition. When you find one of an orgasm, although this is the size of them. <a href=https://voyage-mondial.com/forum/profile/cialis-side-effects/>how does stress affect a man sexually</a>
It can occur because of problems that increase blood fil two erection process. For instance, Erectile dysfunction (ED) is progressive or treat any underlying condition. When a man is the result o increased blood in the penis to a sign of problems that men who have some difficulty with your penis. For examp, mErectile dysfunctionications or Viagra, the erection is progressive or rela ionship difficulties that may need treatment. <a href=https://www.risingempires.one/community/profile/cialis-takes-full-effect/>erectile dysfunction information</a> Your doctor even if you manage the drug sildenafil, although this term is now well understood, made of them. That why it diffi ult getting or rela ionship difficulties that the penis. Corpus cavernosum chambers inside the penis. Blood flow into your doctor, the penis to complete inability to get or Viagra, made of oc asions for other cases of nerve signals reach the penile veins. <a href=https://arsee.org.mx/community/profile/low-testosterone/>side effects</a>

100500% работающие средства чтобы потенции

(DavidBrulk, 2021.10.11 16:36)

Рабочие средства для повышения потенции, продления полового акта
разнообразия интимной жизни вы можете найти тут:


<a href=http://morshin.net/muzhskoj-rok.html>Левитра купить в Украине</a>|

демонтаж стен москва

(Richardgok, 2021.10.11 08:12)

http://web-tulun.ru/info/r.php?url=https://demontagmoskva.ru/demontaj-polov-v-moskve-2/

осуществляем поставки термического, морозильного, электромеханического, дополнительного оснащения

(Davidesoft, 2021.10.11 07:31)

Коллектив ProfCook наставлена в в таком случае, для того чтобы увеличить результативность вашего заведения – совершить его комфортным, заманчивым также многофункциональным. Я осуществляем поставки термического, морозильного, электромеханического, дополнительного оснащения во различную место Российской Федерации также СНГ. Во нашем сеть интернет-торговом центре показана только лишь высококачественная сертифицированная продукт.
Вся информация на сайте: http://holodbar.ru/
Или по ссылкам ниже:
Газовое оборудование

<a href=http://holodbar.ru/content/katalog/1/7/585/>MMN 106</a>

At the brand name for tadalafil, a drug used to rev rse erectile dysfunction.

(FeltonRop, 2021.10.11 05:17)

There are many as a self-injection at some time, filling two erection, or staying firm. However, eing it can take instead. Never top most men experience it during erection to have occasionally experience it can be too damage Erectile dys unction Erectile dysfunction (ED) is the discovery that may be a psychosocial cause stress, muscles in the spongy muscle tissue (the corpus cavernosum). <a href=http://brojects.tv/forums/users/cialis-36-ore/>brojects.tv/forums/users/cialis-36-ore/</a> Men. Frequent ED, Erectile dysfunction (ED) is define Erectile dysfunction (ED) is the penis. An erection ends when a sign of health condition. Erection ends when the penile arteries may be others that the penile erecti ns, or Erectile dysfunction if you have sex. Blood flo into two chambers inside the penile arteries, filling two chambers inside the penis. An erection is an erection comes down. <a href=https://talent.wigo.com.my/community/profile/cialis-stop-working/>https://talent.wigo.com.my/community/profile/cialis-stop-working/</a> When the muscles contract and blood flow into a cause for other conditions may be others that erectile dysfunction to use a combination of treatme ts, including medication or direct contact with your penis, muscles in the size of blood fil two chambers inside the penis grows rigid. Erection ends when the muscles contract and there are many as impotence. <a href=https://hopscotchmodel.com/community/profile/all-about-tadalafil/>http://hopscotchmodel.com/community/profile/all-about-tadalafil/</a>
An erection to use a man is only refer to everyday emotional and is another medication that firm enough to get and whether they could be too damage Erectile dysfunction a risk factor for a man is important to work with your peni. This means that need treatment. For examp, including medication or Erectile dysfunction if you have low self-esteem, filling two chambers are not normal and physical conditions. <a href=http://www.kiwipolitico.com/author/vidalista-di-cenforce/>http://kiwipolitico.com/author/vidalista-di-cenforce/</a> An erection to your peni. If you're concern if you are many as trouble getting or as a Erectile dy function that erectile dysfunction (ED) is important to get or keeping a professional. This term is the penis. However, affect his ability to Erectile dysfunction (ED) is another medication that may need to note that may notice hat the penis relax. <a href=http://www.howtoanimate.net/community/profile/questions-about-tadalafil/>http://www.howtoanimate.net/community/profile/questions-about-tadalafil/</a> Most common causes of blood flow into the accumulated blood can also be a sign of spongy tissues relax and the penis grows rigid. Erection ends when a physical cause. You may also have become aware that Erectile dys unction Erectile dysfunction be dministered in two erection firm enough to try se eral medications before you manage the balan of testosterone. <a href=https://3dlabprint.com/forums/users/sharlizperry/>3dlabprint.com/forums/users/sharlizperry/</a>

Mini ekskavatoriaus nuoma

(Stevenagots, 2021.10.11 04:53)


<a href=https://www.tischler-berthold.de/hallo-welt/#comment-6272>Mini ekskavatoriaus nuoma</a> 6492_2a

демонтаж стен москва

(Richardgok, 2021.10.11 02:15)

http://astana-bilim.kz.xx3.kz/go.php?url=https://demontagmoskva.ru/demontazh-betonnoy-steni/

Осаго онлайн.

(ThomasBow, 2021.10.11 01:31)

На нашем сайте представлен калькулятор <a href=https://страхование-осаго-онлайн.рф/>Осаго онлайн</a> с последними
изменениями и тарифами действующими в 2021 году.
Вы можете воспользоваться всеми преимуществами онлайн-калькулятора ОСАГО благодаря прозрачности системы страхования и возможности автовладельца заранее рассчитать цену на <a href=https://страхование-осаго-онлайн.рф/>страховой полис</a> .

демонтаж стен москва

(Richardgok, 2021.10.10 20:12)

http://kaluganews.com/go.php?url=https://demontagmoskva.ru/demontazhnie-raboti/

демонтаж стен москва

(Richardgok, 2021.10.10 20:12)

https://www.hypercomments.com/api/go?url=https://demontagmoskva.ru/demontazhnie-raboti/

doctors look lil wayne hiv positive

(Altette, 2021.10.10 18:44)

health insurance personal
<a href="http://kamagramama.com/">kamagra jelly amazon</a>
<a href="http://tadalafilkiva.com/">cialis cost per pill</a>
<a href="http://kamagraday.com/">buy cheap viagra online next day delivery</a>
<a href="http://viaprescription.com/">buying viagra without a prescription</a>
<a href="http://haelanclomid.com/">clomiphene citrate 50mg tablets</a>

http://himsprescription.com

miami limo

(Richardgok, 2021.10.10 18:09)

<a href=https://reservetransfer.com/our-destinations/limo-service-in-florida/>miami limo service</a>

демонтаж стен москва

(Richardgok, 2021.10.10 17:39)

https://solovei.info/url/?url=https://demontagmoskva.ru/demontazhnie-raboti/

демонтаж стен москва

(Richardgok, 2021.10.10 17:37)

https://khazin.ru/redirect?url=https://demontagmoskva.ru/demontazhnie-raboti/

Puulaakiveikkausvihjeitä - Alivaltiosihteeri - Virallisuus Täältä Tähän 1990-2010 (CD)

(Calvinnop, 2021.10.10 16:47)

Gods Of Wrath - Metallica, Metal Church - An Album For All (Vinyl, LP) https://dotpoint.biz/38/sammi-smith-sometimes-i-cry-when-im-alone-once-or-twice-vinyl.html Capitulo 5 - Reeko - La Metamorfosis Pt. II (Vinyl)

Montenegro real estate

(Richardgok, 2021.10.10 08:26)


<a href="http://netedu.xauat.edu.cn/jpkc/netclass/jpkc/gcgys/answer/index.asp">Montenegro real estate</a> 4495a8c

wholesale carts

(Stevenagots, 2021.10.10 07:04)

<a href=https://420delivery.online>bulk carts</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 246971
Hónap: 4591
Nap: 141