Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Познавательная фотосессия

(JamesTeese, 2020.09.26 16:23)

Привет всем!
Нашел удивительную фотоподборку на этом сайте: http://agentorange.ru :
новости слухи самые интересные цитаты интернета http://agentorange.ru/interesnoe/
Немыслимо вкусные блюда французской кухни http://agentorange.ru/art-foto-interesnoe/3871-nemyslimo-vkusnye-blyuda-francuzskoy-kuhni.html
Планета: вид с орбиты <a href=http://agentorange.ru/art-foto-interesnoe/4657-planeta-vid-s-orbity.html> Планета: вид с орбиты </a>
http://agentorange.ru/art-foto-interesnoe/4693-vostorg-perfekcionista.html

искра энергетика новости

(RobertJails, 2020.09.25 01:30)

Приветствую! Класный у вас сайт!
Что скажете по поводу этих новостей?:
Вакцина от COVID-19: кого в России привьют первым http://mybioplanet.ru/news/39447-vakcina-ot-covid-19-kogo-v-rossii-privyut-pervym.html
http://mybioplanet.ru/news/9661-abonent-nedostupen.html
Ещё много всего нашел тут: <b> новости экономики и финансов сегодня </b> <a href=http://mybioplanet.ru/>http://mybioplanet.ru/</a>
<a href=http://mybioplanet.ru/politika/>новости политики в мире</a> новости политики видео сегодня

[url=https://educationessay2.blogspot.com/2020/09/formatting-research-paper.html]business writer wanted[/url]

(MiltonNug, 2020.09.22 20:54)

<a href=https://educationessay2.blogspot.com/2020/09/formatting-research-paper.html>creative writing genres</a>

Office cleaning Indescribable.

(MSNYCUndusy, 2020.09.19 12:12)

The cleansing business executes cleaning of rooms of various dimensions and setups.

The business's specialists supply cleansing with the help of contemporary technologies, have unique tools, as well as also have certified detergents in their collection. Along with the above benefits, white wines provide: favorable rates; cleansing in a short time; premium quality results; greater than 100 positive evaluations. Cleaning workplaces will certainly help maintain your workplace in order for the most effective job. Any type of company is incredibly essential environment in the team. Cleaning up solutions that can be gotten inexpensively currently can assist to arrange it and also offer a comfy space for labor.

If essential, we leave cleaning up the kitchen 2-3 hours after positioning the order. You get cleaning up immediately.

We offer professional <a href=https://maidservicenyc.pro/>maid service</a> for exclusive clients. Utilizing European tools as well as accredited tools, we attain maximum outcomes as well as give cleansing in a short time.

We offer discounts for those that use the solution for the very first time, along with positive terms of cooperation for normal consumers.

Our friendly group supplies you to get accustomed with beneficial terms of cooperation for business clients. We sensibly approach our activities, tidy making use of professional cleaning products and also customized devices. Our employees are trained, have clinical publications as well as are familiar with the subtleties of getting rid of complicated and hard-to-remove dust from surface areas.

We give top notch cleaning for huge business and tiny firms of various instructions, with a discount rate of as much as 25%.

[url=https://educationessay2.blogspot.com/2020/09/alankit-assignments.html]report writing[/url]

(MiltonNug, 2020.09.19 10:36)

<a href=https://educationessay2.blogspot.com/2020/09/example-of-classification-essay_8.html>persuative essay</a>

Zománc fürdő Podolszkban

(CarIdend, 2020.09.19 09:26)

<a href=https://megaremont.pro/podolsk-restavratsiya-vann/emalirovka>A zománcfürdők</a>

Additional paramount cvv machine shop online STANDING

(GabrielHes, 2020.09.19 08:03)

Dumps shop. Dumps refer to a higher hierarchy type
of knowledge compared to the CVV, which is equally
shopped in the avant-garde louring stock exchange via!
<a href=https://hackforum.su>creditcarddumpswithpin
</a>

Заявка на кредитную карту 100 дней без %

(LewisLeady, 2020.09.19 00:33)

Закажите кредитную карту сейчас — бесплатно доставим завтра!
Выгодно приобретай кредитную карту:

50 000 ?/мес.снимайте без комиссии в любых банкоматах
Получить карту: https://bit.ly/3ccGnPX
Наша лучшая кредитная карта:
Возобновляемый беспроцентный период - Ваши 100 дней без процентов начнутся заново на следующий день после того, как вы вернёте на карту потраченные деньги. И так снова и снова.
Получить карту с выгодой https://bit.ly/3ccGnPX

Жизнь на юге

(Danil, 2020.09.15 22:01)


<a href=https://south.life/>черное море и азовское</a>

[url=https://importantinfluencesessay.blogspot.com/2020/09/creative-writing-summer-program.html]science homework sheets[/url]

(MiltonNug, 2020.09.15 13:52)

<a href=https://educationessay2.blogspot.com/2020/09/write-me-cheap-rhetorical-analysis.html>oedipus essay</a>

100ГАРАНТИРОВАННЫЙ МЕТОД РАЗВЕСТИ ДЕВУШКУ НА СЕКС

(ElijahTig, 2020.09.15 10:21)

https://bit.ly/2FyoGOs - Как РАЗВЕСТИ ДЕВУШКУ НА СЕКС

100ГАРАНТИРОВАННЫЙ СПОСОБ РАЗВЕСТИ ДЕВУШКУ НА СЕКС

(ElijahTig, 2020.09.15 05:16)

https://bit.ly/2FyoGOs - Как РАЗВЕСТИ ДЕВУШКУ НА СЕКС

epiphysial gennick[FevuDbGtWesDDheL,5,9]

(RonaldSaG, 2020.09.14 04:53)

download jejak freemason dan zionis di indonesia
<a href=http://bunchitozuru95.myvnc.com/92.html>apochromatic </a>
my mad fat diary season 2 episode 2 trailer
http://rokoteiboe29.myvnc.com/286.html

Интересная фотоподборка

(TimothyGuesk, 2020.09.13 11:52)

Приветствую всех!
Нашел познавательную подборку на этом сайте: http://agentmdk.ru :
дизайн гостиной http://agentmdk.ru/design/
познавательно исследовательская http://agentmdk.ru/nauka/
http://agentmdk.ru/interesnoe/10090-otnoshenie-k-chernym-koshkam-v-raznyh-stranah.html Отношение к черным кошкам в разных странах
Как делают обувь в России <a href=http://agentmdk.ru/interesnoe/12569-kak-delayut-obuv-v-rossii.html> Как делают обувь в России </a>
http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/52-rasporyadok-dnya-velikih-lyudey.html

Отлично работаем Септик для дачи непостоянного

(ecobycle, 2020.09.11 08:52)

<b><a href=https://eco-corporation.ru/|eco-corporation.ru>Установка септика</a></b>

Максимальное внимание к клиенту
Автономная канализация цена под ключ-это сегодня наш профиль
Автономная канализация в частном помещении - лучший выбор от компанииСборка септика - изрядно непростой процесс, предполагающий не только лишь строительство, но и дополнительно выбор нужной системы.
Наша международная компания занимается не только лишь проектированием и сборкой, профессионалы дополнительно делают последующее сопровождение автономной канализации.
Высококачественное сопровождение

продвижение сайта в google заказать Москва

(Undusy, 2020.09.08 02:53)

Скажем, вы владелец нового web-сайта, который имеет приятный современный дизайн, удобную навигацию и нужную для участников рекламную информацию. Но участников нет. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать веб-сайт. Понятно, ни одно реальное или виртуальное предприятие не может продвигаться независимо. Каждой любой компании необходима подспорье в приобретении известности, а во Всемирной сети без нее решительно не быть из-за бешеной конкуренции.Мы занимаемся разработкой веб страницы. Сотрудники нашей компании готовы запустить полновесный проект в течение семи рабочих дней. Вдобавок выдачи выполненных вебсайтов, мы выполняем сервис тех. содействия: своевременное продление хостинга и доменного имени, добавление содержания на web-сайт, размещения новостей. Наши услуги посодействуют вам стать фаворитом на просторах сети интернета.

<a href=https://apistudio.ru>продвижение сайтов цены</a>

Если вам нужно продвижение или создание сайта - пишите на sales@apistudio.ru

L shaped kitchen renovations

(Timothytit, 2020.09.05 03:54)

<b><a href=https://grandeurhillsgroup.com/>interior construction</a></b>

Repair work residential premises turnkey - much better Solving problems through wizards.In order place an order for repair work dwellings in Diamond District, leave a request on site or by phone. To create hospitality interior decoration expertly as well as properly, it is vital to utilize effective and also extremely audio products that comply with all standards and technological criteria. However the primary distinction is not also in the components, but in how and just how correctly they are actually made use of. And also this is actually the work of the experts. Expert capabilities areactually an extremely essential situation. . Likewise in our firm, you can purchase personalized bathroom vanities, retail interior design on the most effective problems. With us, interior basements, in addition to Premium renovation Bay Terrace, will end up being straightforward, high quality and also quickly. Our representative will call you back, for clarification few details and assign Times of Day arrival to you professionals and designer.

cialis without WACTPLUTT

(cialis online ordering, 2020.09.03 11:41)

acheter du cialis au canada icetle https://cialiser.com/ - cialis with dapoxetine woossy Viagra And Cialis Non Perscription fariBard <a href=https://cialiser.com/#>generic cialis online</a> AcataNiliolo Comprare Viagra In Spagna

домработница 2019 мелодрама онлайн в хорошем качестве

(Anthonydwepe, 2020.09.02 03:49)

Привет! прикольный у вас сайт!
Нашел русскую базу кино: <b> фантастика 2020 смотреть бесплатно в хорошем </b> <a href=http://kinobunker.net/>http://kinobunker.net/</a>
Тут: смотреть военные фильмы новые хорошее качество http://kinobunker.net/voennyy/ список 2019
Здесь: http://kinobunker.net/10563-nik-zano-sygraet-doktora-natana-heyvuda.html Ник Зано сыграет доктора Натана Хейвуда
Здесь: Семьянин / The Family Man (2000) смотреть онлайн бесплатно <a href=http://kinobunker.net/7029-semyanin-the-family-man-2000.html> Семьянин / The Family Man (2000) смотреть онлайн бесплатно </a>

Лучшие сериалы 2019 в хорошем качестве hd

(Tommyweime, 2020.09.02 01:33)

Всем привет! класный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: <b> апостол сериал смотреть в хорошем качестве </b> <a href=http://kinoklan.net/>http://kinoklan.net/</a>
Здесь: <a href=http://kinoklan.net/semeynyy/>Лучшие семейные фильмы бесплатно</a> семейные фильмы смотреть онлайн в хорошем качестве рейтинг 2020
Здесь: http://kinoklan.net/13702-prognozy-po-sboram-ligi-spravedlivosti-vnov-uhudsheny.html Прогнозы по сборам "Лиги справедливости" вновь ухудшены
Здесь: http://kinoklan.net/1293-mechty-iz-plastilina-2012.html


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180018
Hónap: 3638
Nap: 94