Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

enugn.se

(enugn.se, 2020.10.13 07:57)


Great blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol enugn.se/map7.php hur ser man Г¤ldre ut i ansiktet

tumphati.se

(tumphati.se, 2020.10.12 14:51)


Its not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this website dailly and get fastidious facts from here daily. tumphati.se/map16.php social network company

squgarik.se

(squgarik.se, 2020.10.12 04:53)


Hey There. I discovered your blog using msn. That is a very well written article. I'll make sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thank you for the post. I'll certainly return. squgarik.se/map25.php eksem blåsor händer

beijer bygg umeГҐ munhea.se

(munhea.se, 2020.10.11 16:00)


Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it's truly informative. I'm gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers! niwar.munhea.se/map5.php beijer bygg umeГҐ

oratrg.se

(oratrg.se, 2020.10.11 13:00)


I think the admin of this website is actually working hard in favor of his web site, because here every information is quality based material. oratrg.se/map12.php lättlagade vegetariska rätter

otertbe.se

(otertbe.se, 2020.10.11 02:40)


Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone! otertbe.se/map35.php oreo bollar recept

åldersgräns för tatuering naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.10 12:27)


Nice blog here! Also your website a lot up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate link for your host? I want my site loaded up as fast as yours lol nenro.naoblal.se/for-women/ldersgraens-foer-tatuering.php åldersgräns för tatuering

лучшие российские военные фильмы смотреть онлайн бесплатно

(DarnellSuits, 2020.10.09 10:06)

Приветствую всех! класный у вас сайт!
Нашел русскую базу кино: <a href=http://kinobibly.ru/>мультфильм гуси лебеди смотреть в хорошем качестве</a>
Здесь: хороший отечественный фильм смотреть бесплатно http://kinobibly.ru/otechestvennyy/ рейтинг 2019
Тут: <a href=http://kinobibly.ru/detektiv/>смотреть лучшие новые детективы бесплатно</a> Лучшие детективы бесплатно список 2020
Тут: http://kinobibly.ru/238-sheron-stoun-budet-solirovat-v-politicheskom-seriale.html Шэрон Стоун будет солировать в политическом сериале
Здесь: Куколка / Pupa (2014) смотреть онлайн бесплатно <a href=http://kinobibly.ru/6978-kukolka-pupa-2014.html> Куколка / Pupa (2014) смотреть онлайн бесплатно </a>

hoeveel gram eiwit per dag naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.09 09:30)


Thank you for the auspicious writeup. It in truth was once a amusement account it. Glance complicated to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate? naoblal.se/relaxation/hoeveel-gram-eiwit-per-dag.php hoeveel gram eiwit per dag

смотреть мультфильмы лучшие в поисках дори

(WayneAcing, 2020.10.09 02:07)

Привет всем участникам форума! прикольный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: <a href=http://inspacefilm.ru/>список лучших турецких сериалов 2019</a>
Тут: новинки кино 2020 2019 в хорошем качестве http://inspacefilm.ru/novinki/ список 2020
Тут: <a href=http://inspacefilm.ru/semeynyy/>Лучшие семейные фильмы бесплатно</a> смотреть лучший семейный фильм онлайн бесплатно список 2019
Тут: http://inspacefilm.ru/14569-dzheyms-makevoy-mozhet-sygrat-vo-vtoroy-glave-horrora-ono.html Джеймс МакЭвой может сыграть во второй главе хоррора «Оно»
Тут: Триплексоголик / xxxHOLiC (Сезон 1) (2013) смотреть онлайн бесплатно <a href=http://inspacefilm.ru/9905-tripleksogolik-xxxholic-sezon-1-2013.html> Триплексоголик / xxxHOLiC (Сезон 1) (2013) смотреть онлайн бесплатно </a>

Useful tips naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.09 00:15)


Having read this I thought it was really informative. I appreciate you spending some time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile! granex.naoblal.se/useful-tips/ Useful tips

What music genres do you like? I love MojoHeadz.

(estilsGen, 2020.10.08 17:27)

I love MOJOHEADZ. https://www.amazon.it/Mojoheadz-Explicit-Various-artists/dp/B081LKJ3L6/ Ever since MojoHeadz catapulted its way onto dancefloors around the world, Mojoheadz has been evolving and expanding at a rate that’s been a joy to watch.Check this out reviews.

Get with disregard offensive price pharmacopoeia

(Zohandsen, 2020.10.08 11:20)

viagra buy jump to
viagra 20mg dosage announcements
<a href="https://viagrasld.com/#">what does viagra do
</a> - onset and duration of action viagra viagra levitra
https://viagrasld.com/# - viagra for sale on amazon
can a woman have effects with viagra

vanicream skin cream naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.08 05:50)


Every weekend i used to pay a visit this web page, as i wish for enjoyment, as this this web page conations in fact pleasant funny data too. quisa.naoblal.se/skin-care/vanicream-skin-cream.php vanicream skin cream

Интересные новости

(JamesTeese, 2020.10.02 02:52)

Привет!
Нашел прикольные фотки на этом сайте: http://agentorange.ru :
<a href=http://agentorange.ru/shou-biznes/>новости шоу бизнеса последние сплетни слухи</a> последние новости шоу бизнеса
Плюсы и минусы потребления кофе http://agentorange.ru/art-foto-interesnoe/3230-plyusy-i-minusy-potrebleniya-kofe.html
20 красивых фотографий с дрона <a href=http://agentorange.ru/art-foto-interesnoe/4169-20-krasivyh-fotografiy-s-drona.html> 20 красивых фотографий с дрона </a>
http://agentorange.ru/interesnoe/8198-rybaki-privykshie-k-maksimalnomu-komfortu.html

ужасы лучшие смотреть онлайн в 720 качестве

(Allenbib, 2020.10.02 02:52)

Приветствую! класный у вас сайт!
Нашел хорошую базу кино: <b> фильмы мелодрамы российские 2019 смотреть в хорошем </b> <a href=http://kinoflyhd.net/>http://kinoflyhd.net/</a>
Здесь: <a href=http://kinoflyhd.net/semeynyy/>Онлайн лучшие семейные фильмы</a> семейные фильмы 2020 рейтинг 2019
Тут: тачки онлайн мультфильм хорошем качестве http://kinoflyhd.net/multfilmy/ рейтинг 2019
Здесь: В Киеве покажут новогодние короткометражки смотреть онлайн бесплатно http://kinoflyhd.net/10003-v-kieve-pokazhut-novogodnie-korotkometrazhki.html
Здесь: http://kinoflyhd.net/4371-progulka-sredi-mogil-a-walk-among-the-tombstones-2014.html

Vízvezeték helyreállítása Domodedovo

(MalClubs, 2020.10.01 01:05)

<a href=https://megaremont.pro/domodedovo-restavratsiya-vann>Fürdők helyreállítása Domodedovo</a>

Are you 18? Come in and don't be shy!

(Allenked, 2020.09.30 13:37)

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

hur plastar man med glasfiber infoforwomen.be

(infoforwomen.be, 2020.09.29 13:17)


Currently it sounds like Wordpress is the preferred blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog? toupa.infoforwomen.be/map10.php hur plastar man med glasfiber

Мировые новости IT

(DerrickJaw, 2020.09.26 19:29)

Приветствую! Класный у вас сайт!
Нашёл познавательное в сети:
Раскрыли неожиданный секрет камеры в iPhone8 http://techrize.ru/information-technology-it/26326-raskryli-neozhidannyy-sekret-kamery-v-iphone8.html
Ратник 3.0: каким будет российский солдат будущего? <a href=http://techrize.ru/news/14030-ratnik-30-kakim-budet-rossiyskiy-soldat-buduschego.html> Ратник 3.0: каким будет российский солдат будущего? </a>
Ещё много всего нашел тут: <b> новости политики видео сегодня </b> http://techrize.ru/
новости альтернативной энергетики в мире http://techrize.ru/energetika/


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180020
Hónap: 3638
Nap: 96