Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lårhöga stövlar med snörning munhea.se

(munhea.se, 2020.11.01 02:45)


Appreciate the recommendation. Let me try it out. mondd.munhea.se/map9.php lårhöga stövlar med snörning

choreografka icicles foresees

(Ramzenda, 2020.11.01 01:04)

tablets http://cialis20walmart.com - zyloprim okonomische <a href="http://cialis20walmart.com">actigall</a> extrication

otertbe.se

(otertbe.se, 2020.10.31 23:43)


This website truly has all the information I wanted about this subject and didn't know who to ask. otertbe.se/map22.php träffa mogna kvinnor

willys trelleborg jobb aperca.se

(aperca.se, 2020.10.31 12:38)


I pay a quick visit everyday some web sites and sites to read articles or reviews, but this website gives feature based posts. spare.aperca.se/map3.php willys trelleborg jobb

sasilu.se

(sasilu.se, 2020.10.31 06:28)


I was wondering if you ever considered changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better? sasilu.se/map35.php audio video lindesberg

балерина мультфильм 2019 в хорошем качестве

(JamesPar, 2020.10.30 17:24)

Привет всем! прикольный у вас сайт!
Нашел класную базу кино: <b> смотреть новые русские боевики в хорошем качестве </b> <a href=http://kinoserialtv.net/>http://kinoserialtv.net/</a>
Тут: <a href=http://kinoserialtv.net/istoricheskiy/>Лучшие исторические фильмы бесплатно</a> смотреть лучшие исторические фильмы список 2019
Тут: <a href=http://kinoserialtv.net/kriminal/>лучшие криминальные фильмы смотреть онлайн</a> лучшие криминальные фильмы 2020 смотреть рейтинг 2019
Тут: Роберт Дауни мл. анонсировал съемки "Шерлока Холмса 3" http://kinoserialtv.net/10962-robert-dauni-ml-anonsiroval-semki-sherloka-holmsa-3.html
Тут: http://kinoserialtv.net/15877-rezhisser-prizrakov-doma-na-holme-gotovit-novyy-uzhas-dlya-netflix.html

veckorevyn box of beauty munhea.se

(munhea.se, 2020.10.30 14:40)


Quality posts is the secret to invite the people to go to see the website, that's what this web page is providing. flict.munhea.se/map6.php veckorevyn box of beauty

probduo.se

(probduo.se, 2020.10.30 06:28)


It's an awesome article for all the internet viewers; they will take benefit from it I am sure. probduo.se/map27.php fiber cement skiva

dvd butik göteborg aperca.se

(aperca.se, 2020.10.29 18:31)


It's actually a great and useful piece of info. I'm glad that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing. matan.aperca.se/map3.php dvd butik göteborg

Nag with discount low amount pharmacy

(HalidNus, 2020.10.29 17:51)

buy viagra online with discover card
levitra vs viagra vs viagra guestbook.php?new_message=
<a href="https://viasldnfl.com/#">viagra sale
</a> - nebenwirkungen cialis 5 mg tableten
https://viasldnfl.com/# - viagra for sale no script
buy cialis online with discover card

benmmdi.se

(benmmdi.se, 2020.10.29 10:29)


Good article! We are linking to this great article on our website. Keep up the good writing. benmmdi.se/map17.php wilfa glassmaskin recept

бесплатные компьютерные игры

(GeorgeBoalM, 2020.10.28 19:15)

Привет всем! Класный у вас сайт!
Что думаете по этим новостям?:
Android-смартфоны в зоне риска: Назван ТОП-5 эффективных шагов по защите телефона http://itcyber.ru/19752-android-smartfony-v-zone-riska-nazvan-top-5-effektivnyh-shagov-po-zaschite-telefona.html
http://itcyber.ru/10029-obzor-besprovodnoy-akustiki-bowers038wilkins-t7-stilnaya-i-legkaya.html
<a href=http://itcyber.ru/news/>IT последние новости</a> последние новости IT
<a href=http://itcyber.ru/video/>смотреть видео новости</a> новости часа видео
Ещё много интересного нашел тут: <b> последние новости криптовалюты рипл </b> http://itcyber.ru/

persdap.se

(persdap.se, 2020.10.28 15:42)


Ahaa, its good discussion concerning this piece of writing at this place at this weblog, I have read all that, so now me also commenting here. persdap.se/map16.php batteri 312 hörapparat

oreiep.se

(oreiep.se, 2020.10.28 05:43)


Hey I am so grateful I found your web site, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say many thanks for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic work. oreiep.se/map18.php hur pГҐverkar stress oss fysiskt

vad innehГҐller fibrer aperca.se

(aperca.se, 2020.10.27 23:59)


I really like what you guys are usually up too. Such clever work and reporting! Keep up the terrific works guys I've added you guys to my own blogroll. bandbe.aperca.se/map7.php vad innehГҐller fibrer

egluopu.se

(egluopu.se, 2020.10.27 14:58)


Someone essentially lend a hand to make significantly articles I would state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to make this actual publish extraordinary. Fantastic activity! egluopu.se/map23.php bästa brun utan sol tabletter

новости в энергетике рф

(Michaeldycle, 2020.10.27 03:14)

Приветствую всех! Класный у вас сайт!
Что думаете по этим новостям?:
Дональд Трамп добился изоляции США на Ближнем Востоке http://enewz.ru/28583-donald-tramp-dobilsya-izolyacii-ssha-na-blizhnem-vostoke.html
В Facebook провели крупнейшие кадровые перестановки для создания блокчейн-подразделения <a href=http://enewz.ru/31530-v-facebook-proveli-krupneyshie-kadrovye-perestanovki-dlya-sozdaniya-blokcheyn-podrazdeleniya.html> В Facebook провели крупнейшие кадровые перестановки для создания блокчейн-подразделения </a>
<a href=http://enewz.ru/novorossiya-novosti-svodki/>новороссия</a> новости лнр новороссия антимайдан
новости мира свежие события http://enewz.ru/v-mire/
Ещё много всего нашел тут: <b> аналитика событий в мире </b> <a href=http://enewz.ru/>http://enewz.ru/</a>

ica supermarket Г¤ngelholm munhea.se

(munhea.se, 2020.10.26 21:01)


I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this web page is in fact good. geni.munhea.se/map6.php ica supermarket Г¤ngelholm

скачать fifa

(Idarkapruth, 2020.10.26 20:05)

И что бы мы делали без вашей замечательной фразы

---
Какое интересное сообщение скачать фифа, скачать fifa а также <a href=http://15fifa.ru/>сайт фифа на русском</a> скачать fifa

[url=http://migraines.space/first-online-dating-email/uk-asian-dating-website.html]Uk asian dating website[/url]

(RichardJeona, 2020.10.26 11:24)

how to describe yourself on online dating sites

<a href=http://migraines.space/single-guys-dating-single-moms/online-dating-video-funny.html>Online dating video funny</a>

photo service for online dating

<a href=http://migraines.space/single-guys-dating-single-moms-57.html>Single guys dating single moms</a>

tips for writing a good online dating profile tagline

<a href=http://gobyu.space/online-dating-and-sex/native-american-dating-sites-singles.html>Native american dating sites singles</a>

free online dating sites uk no subscription

<a href=http://buyers.fun/funny-online-dating-profiles/drawbacks-of-online-dating.html>Drawbacks of online dating</a>

online dating story gone bad

<a href=http://migraines.space/single-guys-dating-single-moms/online-dating-catfish.html>Online dating catfish</a>

online dating market share

<a href=http://gobyu.space/free-online-dating-apps/flirchi-online-dating-website.html>Flirchi online dating website</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180021
Hónap: 3639
Nap: 92