Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

сериал сотня смотреть онлайн хорошем качестве

(ErnestMem, 2020.11.09 22:02)

Привет всем участникам форума! класный у вас сайт!
Нашел класную базу кино: <b> смотреть фантастику 2020 в хорошем качестве </b> <a href=http://kinorulez.ru/>http://kinorulez.ru/</a>
Тут: смотреть онлайн бесплатно лучшие приключения http://kinorulez.ru/priklyucheniya/ рейтинг 2019
Тут: исторические фильмы бесплатно в хорошем качестве http://kinorulez.ru/istoricheskiy/ рейтинг 2019
Тут: Warner Bros. переиздаст трилогию "Темный рыцарь" в 4К http://kinorulez.ru/13834-warner-bros-pereizdast-trilogiyu-temnyy-rycar-v-4k.html
Здесь: http://kinorulez.ru/16438-semki-fantasticheskih-zverey-3-startuyut-vesnoy.html

abeeysi.se

(abeeysi.se, 2020.11.09 09:28)


This piece of writing provides clear idea designed for the new users of blogging, that in fact how to do blogging. http://acbei.abeeysi.se/travels/gamla-orrefors-lampor.php gamla orrefors lampor

Arouse with discount broken-hearted amount dispensary

(Zrankasype, 2020.11.09 00:58)

levitra 20mg side effects msn messenger
new ed treatments
<a href="https://levtr20mg.com/#">vardenafil 20 mg
</a> - levitra prescribing information
https://levtr20mg.com/# - levitra
levitra tadalafil 20mg online rbook.cgi?page=

vila frölunda torg bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.08 18:29)


Excellent, what a web site it is! This webpage gives helpful data to us, keep it up. http://trada.bacboo.se/beautiful-things/vila-froelunda-torg.php vila frölunda torg

abeeysi.se

(abeeysi.se, 2020.11.08 01:29)


Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks http://dayco.abeeysi.se/travels/life-solbrun-tabletter-recension.php life solbrun tabletter recension

blommor som inte behöver ljus aperca.se

(aperca.se, 2020.11.07 04:21)


This is really interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks! nerga.aperca.se/map3.php blommor som inte behöver ljus

abeeysi.se

(abeeysi.se, 2020.11.06 07:12)


Hi mates, how is everything, and what you would like to say concerning this piece of writing, in my view its actually amazing in support of me. http://fivetl.abeeysi.se/trends/tjockt-lockigt-hr.php tjockt lockigt hГҐr

tumphati.se the body shop borlänge

(tumphati.se the body shop borlänge, 2020.11.05 10:58)


I think the admin of this website is really working hard in favor of his web page, since here every information is quality based stuff. the body shop borlänge tumphati.se/map18.php

скачать fifa

(Philipwak, 2020.11.04 15:34)

Совершенно верно! Идея хорошая, согласен с Вами.

---
В этом что-то есть. Спасибо за помощь в этом вопросе. скачать фифа, fifa 15 а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/>fifa 15</a> скачать фифа

oreiep.se desigual kavaj herr

(oreiep.se desigual kavaj herr, 2020.11.04 08:45)


There is definately a great deal to find out about this subject. I really like all of the points you have made. desigual kavaj herr oreiep.se/map29.php

glutenfritt bröd med bovetemjöl munhea.se

(munhea.se, 2020.11.04 04:01)


I'm no longer certain the place you're getting your information, but good topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more. Thanks for fantastic information I used to be on the lookout for this information for my mission. mauno.munhea.se/map5.php glutenfritt bröd med bovetemjöl

slipa golv umeГҐ aperca.se

(aperca.se, 2020.11.04 01:52)


It's difficult to find experienced people for this topic, however, you sound like you know what you're talking about! Thanks match.aperca.se/map2.php slipa golv umeГҐ

probduo.se

(probduo.se, 2020.11.03 16:08)


whoah this weblog is magnificent i love reading your posts. Keep up the good work! You already know, lots of persons are looking round for this info, you can help them greatly. probduo.se/map30.php vatten i örat smärta

persdap.se

(persdap.se, 2020.11.03 01:45)

I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before. persdap.se/map32.php birkenstock arizona läder

Познавательная подборка

(Dannyspems, 2020.11.02 21:22)

Привет!
Нашел познавательную информацию на этом сайте: http://himaan.ru :
<a href=http://himaan.ru/kreativ/>креатив картинки</a> креатив юмор
<a href=http://himaan.ru/novosti-shou-biznesa/>новости российского шоу бизнеса</a> шоу бизнес новости на сегодня
Что русские сделали на Луне! Летать на Луну запрещено! Кем же? http://himaan.ru/10200-chto-russkie-sdelali-na-lune-letat-na-lunu-zaprescheno-kem-zhe.html
Как обслуживают самый большой самолёт <a href=http://himaan.ru/5293-kak-obsluzhivayut-samyy-bolshoy-samolet.html> Как обслуживают самый большой самолёт </a>

baka bröd maskin munhea.se

(munhea.se, 2020.11.02 15:03)


Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content! searn.munhea.se/map6.php baka bröd maskin

tumphati.se

(tumphati.se, 2020.11.02 12:00)


Hello Dear, are you really visiting this website regularly, if so then you will definitely obtain nice know-how. tumphati.se/map13.php matleverans samma dag

vad Г¤r hypertoni aperca.se

(aperca.se, 2020.11.02 08:27)


Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble finding one? Thanks a lot! doodr.aperca.se/map1.php vad Г¤r hypertoni

lanba.se

(lanba.se, 2020.11.02 01:54)


Thanks a lot for sharing this with all folks you actually recognize what you are talking approximately! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a hyperlink exchange arrangement between us lanba.se/map32.php dГҐlig sexlust man

squgarik.se

(squgarik.se, 2020.11.01 09:57)


This is very interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I've shared your website in my social networks! squgarik.se/map29.php canvas med egen text


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180022
Hónap: 3639
Nap: 92