Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.19 23:39)


We stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page yet again. http://lighn.cabdtin.se/news/pomeranian-valp-klippt.php pomeranian valp klippt

göra i karlskoga bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.19 17:26)


I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later. Cheers http://piebi.bacboo.se/delicious-dishes/goera-i-karlskoga.php gГ¶ra i karlskoga

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.19 06:23)


Wonderful article! That is the kind of info that are meant to be shared around the net. Shame on the seek engines for not positioning this submit higher! Come on over and consult with my website . Thank you =) http://starg.cabdtin.se/useful-tips/broestfoerstoring-malmoe-avbetalning.php bröstförstoring malmö avbetalning

[url=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI]умная светодиодная гирлянда[/url]

(GlennPhync, 2020.11.19 03:13)

умная гирлянда twinkle strings купить
https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4


led гирлянда +на елку
умная гирлянда дропшиппинг
заснеженная елка +с гирляндой
гирлянда умный дождь
гирлянды +на городскую елку

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=XD5GCtr4w3g>умная гирлянда twinkle</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>гирлянда twinkly 175 leds light set купить</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=wwTK_CZnHdE>размер гирлянды +на елку 1.8</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

bracen.se Frankwaw

(bracen.se Frankwaw, 2020.11.18 10:38)

ophac.bracen.se/news/hostmedicin-mot-torr-och-slemhosta.php
Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the website is really good. http://ophac.bracen.se/news/hostmedicin-mot-torr-och-slemhosta.php hostmedicin mot torr och slemhosta

[url=https://www.youtube.com/watch?v=sbovFrZFMyY]умная гирлянда цена[/url]

(GlennPhync, 2020.11.18 02:42)

умная гирлянда twinkle обзор
https://www.youtube.com/watch?v=phD7LOIoEUY


гирлянда +на елку большая
гирлянда +на елку светодиодная купить
смарт гирлянда +на елку цена
гирлянда +на елку мелкие огоньки
зеленая гирлянда +на елке

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=PlpwpnKhTOw>елка +из гирлянды +на стене +как сделать</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>включи гирлянду елки</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=cxLRm9tO_9o>twinkly strings гирлянда</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

bracen.se Frankwaw

(bracen.se Frankwaw, 2020.11.17 14:59)

cesig.bracen.se/news/glutenfria-scones-majsmjoel.php
I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best http://cesig.bracen.se/news/glutenfria-scones-majsmjoel.php glutenfria scones majsmjГ¶l

[url=https://www.youtube.com/watch?v=9QqkXhN5N9w]умная гирлянда управление со смартфона[/url]

(GlennPhync, 2020.11.17 00:37)

+как сделать умную гирлянду +на елку
https://www.youtube.com/watch?v=phD7LOIoEUY


гирлянда роса +на елке
расчет гирлянды +на елку
елка гирлянда цена
гирлянда +на елку 2 метра
умная гирлянда twinkly tw 175 купить

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>интерактивная гирлянда +на елку управление +с телефона</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=ZQR16aRCicQ>гирлянда +на елку фото</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=ZQR16aRCicQ>умная led гирлянда</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

bracen.se Frankwaw

(bracen.se Frankwaw, 2020.11.16 11:55)

riofi.bracen.se/relaxation/gps-halsband-till-katt.php
Hi there, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you. http://riofi.bracen.se/relaxation/gps-halsband-till-katt.php gps halsband till katt

bracen.se

(bracen.se, 2020.11.16 04:01)


you're actually a good webmaster. The website loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a fantastic process in this subject! http://tauco.bracen.se/news/recept-med-hallon.php recept med hallon

[url=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4]гирлянда +на елку светодиодная[/url]

(GlennPhync, 2020.11.15 22:49)

какую гирлянду выбрать +для елки
https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4


гирлянды +на елку оптом
гирлянда роса +на елке
гирлянды twinkly strings обзор
новый год елка гирлянда
умная гирлянда aliexpress

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4>купить гирлянду +на елку +в москве</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=PlpwpnKhTOw>умная гирлянда алиэкспресс</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=1lwkVgf2N50>+как рассчитать длину гирлянды +на елку</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

bracen.se

(bracen.se, 2020.11.15 04:11)


I used to be able to find good information from your blog posts. http://tauco.bracen.se/beauty/telia-digitalbox-motorola-vip-1003.php telia digitalbox motorola vip 1003

[url=https://www.youtube.com/watch?v=PlpwpnKhTOw]twinkly гирлянда[/url]

(GlennPhync, 2020.11.14 18:44)

умная гирлянда twinkly tw 175 цена
https://www.youtube.com/watch?v=phD7LOIoEUY


гирлянда +в виде свечей +на елку
умная гирлянда twinkle отзывы
гирлянды уличные сетка +на елку
елки палки гирлянды
гирлянда линия +на елку

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=9QqkXhN5N9w>умная гирлянда twinkle обзор</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=O_grgGPbrjs>расчет гирлянды +на елку</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=ZQR16aRCicQ>умная led гирлянда</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=Q-SXSW65diI>новый интернет заработок</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=B7tU3Nsz_Zw>лохотрон интернет заработках</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=6ClzsGyPS5U&list=PLFXNbDOCeVqle2eLKK2q3H-AHjeWWUVtU>курс заработка на adsense</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

tips på mat efter träning bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.13 14:48)


When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Bless you! http://zamo.bacboo.se/useful-tips/tips-p-mat-efter-traening.php tips på mat efter träning

bracen.se

(bracen.se, 2020.11.12 05:08)


Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog! http://raiker.bracen.se/relaxation/hur-blir-jag-av-med-finnar.php hur blir jag av med finnar

Жизнь на юге

(Danil, 2020.11.11 18:58)


<a href=https://south.life/>вышка бабушка</a>

abeeysi.se

(abeeysi.se, 2020.11.11 13:57)


Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform. http://mysa.abeeysi.se/news/hela-kaendis-sverige-bakar-2016.php hela kändis sverige bakar 2016

vГҐrskor dam 2016 bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.11 10:08)


I think this is one of the most significant info for me. And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers http://erouv.bacboo.se/advice-girlfriends/vrskor-dam-2016.php vГҐrskor dam 2016

abeeysi.se

(abeeysi.se, 2020.11.10 06:51)


It is the best time to make a few plans for the long run and it is time to be happy. I've read this post and if I may I desire to recommend you some attention-grabbing issues or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles relating to this article. I want to learn even more things about it! http://rodsco.abeeysi.se/decorations/hot-shots-recept.php hot shots recept

Бесплатно лучшие вестерны

(Brianhibre, 2020.11.09 22:03)

Всем привет! прикольный у вас сайт!
Нашел интересную базу кино: <a href=http://kinobibly.ru/>бесплатный сериал хорошие руки</a>
Здесь: <a href=http://kinobibly.ru/detektiv/>смотреть в хорошем качестве детективы устиновой</a> лучшие советские детективы смотреть онлайн список 2019
Здесь: лучшие ужасы 2020 2019 года список рейтинг http://kinobibly.ru/uzhasy/ рейтинг 2020
Тут: Премьеры США — 7 ноября http://kinobibly.ru/4038-premery-ssha-7-noyabrya.html
Тут: http://kinobibly.ru/7552-dzheki-chana-i-ouena-uilsona-svedet-vmeste-shanhayskiy-rassvet.html


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180023
Hónap: 3639
Nap: 93