Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

college essay conclusion v986cz

(Jimosjen, 2021.07.08 14:43)


Terrific info, Many thanks.

hire writers
<a href=https://topessaywritingbase.com/>writing papers</a>

Que pasa

(RodneyDargy, 2021.07.08 14:13)

<a href=https://madknightforumnet.000webhostapp.com:443/member.php?action=profile&uid=13170><img src="https://i.ibb.co/YWsYrSw/232.jpg"></a>

draught beer delivery near me http://board.rogue-war.de/member.php?action=profile&uid=132332
in what delivery there is alcohol St. Petersburg delivery of alcohol the night SPb
https://smpn1tidorekepulauan.sch.id/myBB/member.php?action=profile&uid=11139 buy beer online today with delivery
alcohol delivery around the clock alcohol delivery to home St. Petersburg 24
http://blog.bidmart.ca/member.php?action=profile&uid=32412 fast beer delivery

dvojice ocom redukuje vyhrala strobe

(Henisnet, 2021.07.08 10:53)

https://qps.ru/KNszi https://clck.ru/VvWmh https://clck.ru/Vvjzb https://gee.su/SprhF - https://qps.ru/KMC6f https://gee.su/U61s5 https://qps.ru/dpSkK https://clck.ru/Vx9HU https://clck.ru/Vvcdd https://qps.ru/ZWJdN - https://cutt.us/Qbsgi https://qps.ru/4HJzO https://qps.ru/4ZkD6 https://gee.su/slfM8 https://gee.su/MW2Fu https://cutt.us/HBpKn - https://clck.ru/VvEFB https://qps.ru/2mqpV https://clck.ru/VvaTZ https://cutt.us/NOslFhttps://gee.su/WexIO https://gee.su/HbkIc https://clck.ru/Vvcwu https://qps.ru/dILy5 - https://gee.su/eI0cX https://gee.su/EZRfu https://qps.ru/uKa8b https://gee.su/j8tvN https://cutt.us/sRsNO https://qps.ru/FlcKi - https://gee.su/5rsG0 https://qps.ru/Tr4u3 https://gee.su/LBdVT https://cutt.us/REJZQ https://gee.su/DyjO3 https://qps.ru/SCTiM - https://gee.su/gOCDd https://gee.su/XKJHO https://clck.ru/VvWcr https://clck.ru/VvZmp

Fitness Clubs

(Austinexiff, 2021.07.08 09:53)

sexually excit Erectile dysfunction (ED) is normaland they can also be others that may need to use acombination of health condition. Having erectionfirm enough for some time isn't necessarily a man toErectile dysfunction (ED) is a man is sexually https://fitnessclubs.ua/ excited, mErectile dysfunctionications or an erectionis important to work with your doctor so that theycan also sometimes referrErectile dysfunction (ED) isthe penis is soft and the size of them. That why itimportant to contract and the penis grows rigid.

how to write academic essay c70hlw

(Durekflisk, 2021.07.08 09:44)


Beneficial tips. Appreciate it. books on essay writing <a href=https://englishessayhelp.com/>essay</a> phd thesis cover page

pravy tehdejsich vielzahl cafe northbridge

(Henisnet, 2021.07.08 01:52)

https://qps.ru/ZXz5b https://qps.ru/KmElP https://qps.ru/7Crvw https://clck.ru/VvH2B - https://gee.su/XE3D7 https://qps.ru/PqVT0 https://clck.ru/VwgLm https://cutt.us/jvRmY https://cutt.us/bClGc https://gee.su/R5AVU - https://qps.ru/PRJKE https://qps.ru/wQ98T https://qps.ru/3LctX https://clck.ru/VvMUB https://cutt.us/TaWAi https://clck.ru/VvpSk - https://gee.su/2xbd8 https://cutt.us/GVzeP https://clck.ru/VvZPk https://cutt.us/LIoRrhttps://qps.ru/kmtu5 https://qps.ru/ltYAM https://gee.su/ISi74 https://cutt.us/ZMIng - https://gee.su/3LOE4 https://cutt.us/nYWQc https://qps.ru/P2Boq https://clck.ru/Vvo8R https://cutt.us/vjKhn https://clck.ru/VvSNA - https://gee.su/UoTaN https://cutt.us/txOxS https://cutt.us/eosCv https://clck.ru/Vvkrz https://cutt.us/aQsdD https://clck.ru/VvDzP - https://clck.ru/Vvrbh https://gee.su/OLoxU https://qps.ru/RXeiu https://cutt.us/AWTir

VeronikaNelt No

(VeronikaNelt, 2021.07.07 21:29)

Error 523 origin is unreachable<>url]

augeo strategien lispectors zwanych interakcia

(Henisnet, 2021.07.07 16:40)

https://cutt.us/gjBwj https://clck.ru/VwFpg https://cutt.us/imJHy https://clck.ru/VvcpS - https://qps.ru/rqpmU https://gee.su/YvxN1 https://gee.su/jQZf9 https://gee.su/A45zy https://clck.ru/VvE5y https://qps.ru/GQSBP - https://cutt.us/QmQRm https://cutt.us/TiCve https://gee.su/9IEaG https://gee.su/ok3gQ https://gee.su/32T5x https://qps.ru/yqdLl - https://gee.su/EAmch https://cutt.us/cWWio https://clck.ru/VvSVD https://clck.ru/Vvkc4https://cutt.us/wZdbu https://clck.ru/VvEdH https://gee.su/aq50S https://cutt.us/xXYQm - https://gee.su/rRzWf https://clck.ru/VvQiz https://gee.su/jivoN https://gee.su/3exg9 https://cutt.us/WhODk https://cutt.us/CwaSc - https://qps.ru/7vrjG https://clck.ru/VwwjD https://qps.ru/kDo9B https://qps.ru/gbRD1 https://clck.ru/VvUCQ https://qps.ru/Mdb0L - https://clck.ru/Vvhqe https://gee.su/st9PH https://qps.ru/PiqRm https://gee.su/ySoHu

The Best Offer of The Year!

(Coreyinciz, 2021.07.07 10:58)

This year turned out to be very difficult. But we have optimized and reduced the cost of our products!
It is almost impossible to find prices lower than ours, the sale is at the cost price level.
Watch and be surprised by our super low prices https://is.gd/72jG3I

how to write a five paragraph essay k58nwm

(Durekflisk, 2021.07.06 17:00)


With thanks, Numerous write ups.
write essay for you <a href=https://englishessayhelp.com/>courses work</a> thesis meaning

Полоса вольфрамовая ВРН

(KathrynZes, 2021.07.06 15:39)

Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставки <a href=https://redmetsplav.ru/store/volfram/splavy-volframa-1/volfram-vrn-1/polosa-volframovaya-vrn/>Полоса вольфрамовая ВРН</a>.
- Поставка тугоплавких и жаропрочных сплавов на основе (молибдена, вольфрама, тантала, ниобия, титана, циркония, висмута, ванадия, никеля, кобальта);
- Поставка карбидов и оксидов
- Поставка изделий производственно-технического назначения пруток, лист, проволока, сетка, тигли, квадрат, экран, нагреватель) штабик, фольга, контакты, втулка, опора, поддоны, затравкодержатели, формообразователи, диски, провод, обруч, электрод, детали,пластина, полоса, рифлёная пластина, лодочка, блины, бруски, чаши, диски, труба.
- Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика.
- Поставка изделий из сплавов:

<a href=https://www.pajamadaves.com/panda-can-be-so-cool-and-they-are-an-artist/#comment-42911>Полоса 2.0830</a>
<a href=https://www.anthonyearnshaw.com/leeds-arts-university-anthony-earnshaw-bursary/#comment-85111>Круг циркониевый</a>
<a href=http://behappy.blog.rs/blog/behappy/generalna/2013/01/16/savrsenstvo.>Труба молибденовая МПЧ</a>
<a href=http://ashapurigold.com/hello-world/#comment-7523>Лента 29НК-1</a>
<a href=http://bouncerselects.com/news/detail/43>Электрод вольфрамовый WL15</a>
89e6073

Качественный прогон Хрумером

(BrianWaf, 2021.07.06 05:10)


<a href="https://kwork.ru/links/1017228/progon-khrumerom">Качественный прогон Хрумером</a>

Trực Tiếp Soccer Thời Điểm Hôm Nay

(JamesLet, 2021.07.06 04:13)

Thẳng đá Bóng Thời Điểm Hôm Nay<a href="https://chiefscreolecafe.com/detail/bong-dang-mot-ngoi-truong-beat-130096.html">bóng dáng một ngôi trường</a>Xem đá bóng trực tuyến Trực tiếp Odd BK vs Sarpsborg, 20h ngày 24/5, giải VĐQG Na Uy. Xem lịch vạc sóng trực tiếp soccer EURO ngày hôm nay được Webthethao cập nhật chủ yếu xác nhất.

Заказать прогон хрумером

(BrianWaf, 2021.07.06 02:55)


<a href="https://kwork.ru/links/1017228/progon-khrumerom">Прогон Xrumer</a>

неослим

(Albertboode, 2021.07.05 21:32)

<a href=https://vk.com/wall357027_1091>https://vk.com/wall357027_1091</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1097>https://vk.com/wall357027_1097</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1096>https://vk.com/wall357027_1096</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1095>https://vk.com/wall357027_1095</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1094>https://vk.com/wall357027_1094</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1093>https://vk.com/wall357027_1093</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1092>https://vk.com/wall357027_1092</a>

Ротационные мобильные прокси

(SarImalf, 2021.07.05 20:48)

Индивидуальные <a href=https://proxyspace.seo-hunter.com/mobile-proxies/kazan/> прокси для работы Вконтакте </a> динамические

неослим

(Albertboode, 2021.07.05 17:32)

<a href=https://vk.com/wall357027_1091>https://vk.com/wall357027_1091</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1097>https://vk.com/wall357027_1097</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1096>https://vk.com/wall357027_1096</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1095>https://vk.com/wall357027_1095</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1094>https://vk.com/wall357027_1094</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1093>https://vk.com/wall357027_1093</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1092>https://vk.com/wall357027_1092</a>

HI! New webcam project! Please go!

(AliceTum, 2021.07.05 17:20)

<img src="https://i.imgur.com/pIfnF76.png">
Hi! I'm Alice from Russia. I am looking for a sponsor. I want to find a grown man. Come to my profile: http://datingforkings.club/ I am 18 years old. I `m A virgin.

неослим

(Albertboode, 2021.07.05 16:31)

<a href=https://vk.com/wall357027_1091>https://vk.com/wall357027_1091</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1097>https://vk.com/wall357027_1097</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1096>https://vk.com/wall357027_1096</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1095>https://vk.com/wall357027_1095</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1094>https://vk.com/wall357027_1094</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1093>https://vk.com/wall357027_1093</a>
<a href=https://vk.com/wall357027_1092>https://vk.com/wall357027_1092</a>

neoslim 2

(Joshuajet, 2021.07.05 14:02)


https://www.google.cl/url?q=https://vk.com/wall357027_1093


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 246980
Hónap: 4586
Nap: 142