Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Продам дом Красноярск

(Richardgok, 2021.07.10 09:34)

<a href=https://t.me/kupludom24>Продам дом Красноярск</a>

Динамические прокси

(Chadiz, 2021.07.10 09:28)


<a href=https://proxyspace.seo-hunter.com/mobile-proxies/gorodishche/>прокси для ботов</a>

Swantham Sujatha - Promo07 July 21Surya TV SerialMalayalam Serial

(Betsymarma, 2021.07.10 06:42)

<a href=https://suryatv.cnchats.info/show/swantham-sujatha/ZpqDzpbNf65swKM.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/3aRmajJK8Zo/hqdefault.jpg"></a>

Swantham <a href=https://suryatv.cnchats.info/show/swantham-sujatha/ZpqDzpbNf65swKM.html>Sujatha</a> - Promo07 July 21Surya TV SerialMalayalam Serial

estilsCed frqvh

(soinciagidaysib, 2021.07.10 01:58)

azithromycin z pack <a href=" https://azithromaxww.com/ ">azithromycin uses </a> z-pack antibiotics https://azithromaxww.com/

Mobilna obrobka skrawaniem

(JamesQuics, 2021.07.10 01:16)

Mobilna obrobka skrawaniem <a href="http://google.cc/url?q=http://mobilna-obrobka-skrawaniem.pl">Mobilna obrobka skrawaniem</a>

sadardating creatives breeder asasi kateri

(Henisnet, 2021.07.09 22:58)

https://qps.ru/GUHxI https://clck.ru/VvaaN https://qps.ru/Q2J6E https://cutt.us/yLbhB - https://clck.ru/VvnSn https://qps.ru/oUJIf https://qps.ru/sq5ZQ https://cutt.us/TeIIC https://qps.ru/m4wiy https://qps.ru/e7pxz - https://cutt.us/aOQDG https://gee.su/WUDMs https://gee.su/Gtwul https://gee.su/zQ7sP https://clck.ru/Vvvj7 https://qps.ru/9dPqZ - https://clck.ru/VvJzn https://gee.su/wRtHD https://cutt.us/xNZWO https://cutt.us/WHukChttps://qps.ru/Twxvf https://qps.ru/Qd7eT https://cutt.us/eHaYL https://clck.ru/VvKJu - https://qps.ru/124fY https://qps.ru/ZuS3x https://clck.ru/VvWkv https://clck.ru/VvunD https://gee.su/yuA5F https://qps.ru/BonRg - https://qps.ru/kIBUX https://clck.ru/VvjWP https://qps.ru/hRDuv https://qps.ru/K1Xkd https://clck.ru/Vvkh9 https://clck.ru/VvJFm - https://qps.ru/f3pSX https://qps.ru/aPJkC https://gee.su/MbFTK https://cutt.us/Sngav

Ukrán lány keres pénzt és szex

(Lerrazed, 2021.07.09 21:34)

Ukrán lány keres pénzt és szex

Hi! My name is Lera, living in Ukraine. To be honest, I live in a village and we have no job. I get about $80 a month. It is very little ((
That's why I can do it for a little money:
- Send you hot photos and videos
- send you a video of sex with an ex-boyfriend (if you don't put it out there!)
- I can do what you say in Skype, whatsapp or other messenger

Also ready to come to you in any country for your money.
I will not leave my contacts here. Find me just on the site http://dateshookp.com/?utm_source=60e890ccabe4c&click_id=LERA96 my nick is Lera96

<a href=http://dateshookp.com/?utm_source=60e890ccabe4c&click_id=LERA96><img src="https://sun1-19.userapi.com/gXahlHr219mizlWzq_4Cbb8SKa7TaU3j9chGQA/mUQvMQ4pNRc.jpg"></a>

Major

(KennethNot, 2021.07.09 18:09)

This is a unique place for fashionable women's clothing and accessories.
We offer our clients women's clothing, jewelry, cosmetics and health products, shoes, bags and much more.
https://fas.st/Ujfha

Создание сайтов в Сочи

(Sochi.cat Orili, 2021.07.09 18:06)

<a href=https://sochi.cat/>Создание сайтов в Сочи</a> <a href=https://где-раки-зимуют.рф/>раки сочи</a> <a href=https://кaki-sochi.com>раки Сочи - доставка раков сочи</a>

Продам дом Красноярск

(Richardgok, 2021.07.09 14:13)

<a href=https://t.me/kupludom24>Продам дом Красноярск</a>

foxy formuju saviours hortalizas ruzsianzest

(Henisnet, 2021.07.09 13:47)

https://qps.ru/ELdjv https://gee.su/DYUn3 https://clck.ru/Vvda7 https://gee.su/BntH0 - https://gee.su/ZKM35 https://qps.ru/ie7bF https://gee.su/J3Y2e https://clck.ru/VwUH2 https://cutt.us/XTYPN https://cutt.us/HUnZt - https://cutt.us/aRbEa https://gee.su/z5Z29 https://gee.su/6dvFp https://cutt.us/DGYhk https://qps.ru/s4l0V https://clck.ru/Vwphp - https://gee.su/ngtjl https://qps.ru/iLNwr https://gee.su/TdqC9 https://clck.ru/VvUrShttps://gee.su/0yI3i https://cutt.us/ChzBU https://qps.ru/Vmqsh https://qps.ru/Y9Hma - https://clck.ru/Vw7yh https://cutt.us/QZjER https://qps.ru/EAzfs https://gee.su/1rqMF https://cutt.us/PjHAh https://gee.su/Qx9kO - https://qps.ru/j2Uoq https://gee.su/Qcnzq https://qps.ru/upGz2 https://qps.ru/lEdDu https://clck.ru/Vwmbu https://cutt.us/GDfuB - https://qps.ru/koYKt https://qps.ru/DPRo6 https://clck.ru/VvYn2 https://qps.ru/uhyig

Как отправить пользователю личное сообщение?

(Lerrazed, 2021.07.09 09:55)

Привет! Подскажите, пожалуйста, глупой Lerussik, как тут отправить личное сообщение? Очень надо! Спасибо
Hi! Can you please tell stupid Lerussik how to send a private message Thanks

Name Plate ?Motor Ki Name Plate se Kya Info Milti Hai?

(LeilaLot, 2021.07.09 09:01)

<a href=https://ashoketutor.ltwork.info/videos/I6Q7s4_oUwM-%E0%A4%87%E0%A4%82%E0%A4%A1%E0%A4%95%E0%A5%8D%E0%A4%B6%E0%A4%A8-%E0%A4%AE%E0%A5%8B%E0%A4%9F%E0%A4%B0-%E0%A4%95%E0%A5%80-name-plate-%E0%A4%B8%E0%A5%87-%E0%A4%95%E0%A5%8D%E0%A4%AF%E0%A4%BE-%E0%A4%9C%E0%A4%BE%E0%A4%A8%E0%A4%95%E0%A4%BE%E0%A4%B0%E0%A5%80-%E0%A4%AE%E0%A4%BF%E0%A4%B2%E0%A4%A4%E0%A5%80-%E0%A4%B9%E0%A5%88-motor-ki-name-plate-se-kya-info-milti-hai.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/I6Q7s4_oUwM/hqdefault.jpg"></a>

इंडक्शन मोटर कीName Plate से क्या जानकारी मिलती है?Motor Ki Name <a href=https://ashoketutor.ltwork.info/videos/I6Q7s4_oUwM-%E0%A4%87%E0%A4%82%E0%A4%A1%E0%A4%95%E0%A5%8D%E0%A4%B6%E0%A4%A8-%E0%A4%AE%E0%A5%8B%E0%A4%9F%E0%A4%B0-%E0%A4%95%E0%A5%80-name-plate-%E0%A4%B8%E0%A5%87-%E0%A4%95%E0%A5%8D%E0%A4%AF%E0%A4%BE-%E0%A4%9C%E0%A4%BE%E0%A4%A8%E0%A4%95%E0%A4%BE%E0%A4%B0%E0%A5%80-%E0%A4%AE%E0%A4%BF%E0%A4%B2%E0%A4%A4%E0%A5%80-%E0%A4%B9%E0%A5%88-motor-ki-name-plate-se-kya-info-milti-hai.html>Plate</a> se Kya Info Milti Hai?

krola dnat netwrok association diatoms

(Henisnet, 2021.07.09 04:55)

https://qps.ru/O5AIn https://gee.su/6J0o4 https://gee.su/i5Ajw https://gee.su/aUeD0 - https://gee.su/GpncU https://cutt.us/YbopF https://cutt.us/AIjXM https://clck.ru/Vw9rS https://gee.su/WtGaN https://qps.ru/ilVpz - https://clck.ru/VvEFX https://cutt.us/PbAog https://gee.su/oh2J6 https://clck.ru/VvpLG https://cutt.us/fnrSN https://cutt.us/VAwfQ - https://cutt.us/azkgU https://gee.su/rbQ0q https://gee.su/JHVTY https://gee.su/7di8Ihttps://cutt.us/ukaaQ https://gee.su/PNXEU https://cutt.us/WjCtu https://qps.ru/azp4M - https://gee.su/YTAgJ https://clck.ru/VvGkL https://cutt.us/qsRwW https://qps.ru/5zBpE https://qps.ru/205bZ https://cutt.us/urspy - https://gee.su/jBHg7 https://cutt.us/kNyMi https://qps.ru/P2eCU https://clck.ru/VveP3 https://clck.ru/VvxT9 https://gee.su/BgTkJ - https://cutt.us/gsTSr https://clck.ru/Vvkhh https://cutt.us/ZwxWM https://clck.ru/VwCs2

Here's Johnny!

(RodneyDargy, 2021.07.09 00:28)

<a href=http://na-dubovskom.ru/index.php?topic=1459.new#new><img src="https://i.ibb.co/nPwgtpX/189.jpg"></a>

beer free delivery https://society-roleplay.dk/srp/member.php?action=profile&uid=5070
alcohol delivery 24 hours St. Petersburg delivery of food and alcohol to your home
https://czytamyebooki.com.pl/user-116549.html beer delivery around the clock
delivery of alcohol St. Petersburg cheap spirits delivery
http://www.istanbulmodels.com/index.php?action=profile;u=1325 draught beer delivery

http://ssylki.info/?who=hydraruzxnew4af.com

(CaydeLig, 2021.07.08 21:31)

Наша <a href=https://poollife.ru>компания poollife.ru</a>- предлагает качественный пергидроль для очистки водоемов и бассейнов.


<a href=></a>

Frankses

(Frankses, 2021.07.08 21:25)


I am sure this post has touched all the internet visitors, its really really nice post on building up new webpage.

projectpa vasova adona consacra videoguard

(Henisnet, 2021.07.08 20:05)

https://gee.su/G5qeO https://qps.ru/NL6uc https://qps.ru/5n8Yq https://qps.ru/sCbzl - https://gee.su/WuzA5 https://qps.ru/m9ngQ https://clck.ru/VvHH6 https://clck.ru/VvavA https://clck.ru/VwvyC https://clck.ru/VxAna - https://clck.ru/VvQ2g https://clck.ru/VvzMm https://clck.ru/Vvvyy https://gee.su/ho39S https://clck.ru/VvJ4c https://cutt.us/tizEg - https://clck.ru/VvbrX https://qps.ru/BTy9v https://gee.su/l4Px1 https://clck.ru/VvaZXhttps://clck.ru/VvdFv https://qps.ru/61dHr https://clck.ru/Vw9Uz https://qps.ru/4uFjx - https://clck.ru/VvaTZ https://clck.ru/VvPNs https://qps.ru/j4Yb2 https://qps.ru/yzlU4 https://qps.ru/Agb5y https://gee.su/1BMwk - https://gee.su/5JwnT https://clck.ru/VwT84 https://cutt.us/XUNXn https://cutt.us/vJfuV https://cutt.us/YOeTn https://clck.ru/Vvx3F - https://gee.su/iKMAF https://cutt.us/bOQBb https://qps.ru/hazwF https://qps.ru/lbQAM

Интим услуги

(pikespolo, 2021.07.08 17:17)

Сайт интим услуг по России http://ccly.xyz/AvlR

cbd pharmaceutical

(Robertcrepe, 2021.07.08 15:08)

Purple Pineberry Feminized. https://chopot.org/copaiba-vs-cbd/ All orders have been received very quickly and good quality all seeds cracked all grew well very satisfied will keep shopping with them last order was 20 C pack and they sent 27 all cracked just fine. Symptoms: seedling is droopy, growing medium is moist, damping off. https://chopot.org/cbd-delta-8/ See more. Blue Magoo is a clone-only strain and as such, it may require a green thumb for the plant to grow to its full potential. Once it is handled with expertise hands, it rewards growers with a bountiful harvest that will have a year full of stash. Effects. https://chopot.org/cbd-pennsylvania/


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 246981
Hónap: 4585
Nap: 142