Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Краснодарский инструментальный завод

(Ronniegat, 2020.11.28 01:22)

Краснодарский инструментальный завод
<a href=https://ksiz.ru/>Производство и продажа измерительного оборудования</a><a href=https://www.ksiz.ru/catalog/kalibry-neftyanye-gost>калибры нефтяного сортамента</a>

Chip and joanna gaines bathroom remodels

(contractortat, 2020.11.27 07:23)

Idea specialized company :
The work starts with the search for harmony between internal and external space: design depends architecture, architecture on design, he depends on the climate,
Employees are analyzing characteristic features design and stylistic wishes client , more offer concept , where everything is calculated to trifles ,
3D visualization of the project , which further enables do design plan by maximum close to reality.

Offer to you personally by yourself give an assessment and cooperate with company . We are of course glad to see client on presented site .

<b><a href=https://grandeurhillsgroup.com/>renovation</a>;</b>
<u>Industrial structures.</u>

Today, the list of development companies consists of different corporate interior design. An capitalist as well as a consumer may spend a bunch of time-solving on all organizational concerns. A even more rational solution is actually to entrust this part to General building and construction NY.

Годнота

(yefzquogn, 2020.11.27 07:14)

очень интересно но чичего не понятно
_________________
<a href="https://tr.bk-info-772.site/8403">iddaa futbol tahmin </a>

gravid test clearblue

(gravid test clearblue, 2020.11.27 00:52)


I was more than happy to discover this great site. I need to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely liked every little bit of it and I have you book marked to look at new information in your site. http://spumi.neoce.se/for-men/gravid-test-clearblue.php gravid test clearblue

Лучший пожалуй магазин диванов

(RobertEtera, 2020.11.26 23:24)

В нашем магазине сможете приобрести мягонькую меблировка по
доступной стоимости. Вналичии всякий раз большущий выбор
плавной мебели. Приобрести диванчикдиван дешево вы сможете
по адресу Острогоржская 69А . Наши диваны доступны каждому!
<a href=https://prodivan136.ru/>диван книжка</a>
<a href=https://prodivan136.ru/katalog/>диваны недорого</a>
<a href=https://prodivan136.ru/katalog/akkordeony/>диван книжка</a>
<a href=https://prodivan136.ru/o-nas/>купить диван</a>

hawaii poke stockholm

(hawaii poke stockholm, 2020.11.26 10:50)


Can I just say what a comfort to uncover a person that truly understands what they are discussing on the web. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More people have to look at this and understand this side of the story. It's surprising you're not more popular given that you certainly have the gift. http://keosa.neoce.se/decorations/hawaii-poke-stockholm.php hawaii poke stockholm

High Domain Authority website for advertising space

(CurtisWen, 2020.11.26 01:12)

Hi,

I am contacting you today because i have Jackpotbetonline.com site for advertising.

Please check the website where you place link or article post.

Jackpotbetonline.com are evryday updated & have good Domain Autority (DA=62) & Good Domain Rating (DR=72).

The Following advertising Options are available:

Text Link Space
Article post (Max of 3 links per article)
Advertising Banner Space (460x60 or 250x250)
Best " <a href=https://www.jackpotbetonline.com/><b>Online casino Slots</b></a> " Review

Regards,

herbal capsule maker

(ArthurSag, 2020.11.25 21:21)

herbal face cleanser <a href=https://stilnoxes.no.comunidades.net>https://stilnoxes.no.comunidades.net</a> hangover nausea remedies

производство электромонтажного оборудования

(WilliamGak, 2020.11.25 08:41)

производство электромонтажного оборудования. В Санкт-Петербурге. Оюбые материалы, размеры, быстрота, качество

http://freemovies.pl/user/WilliamLix/
http://bbs.zgtsm.com/home.php?mod=space&uid=143878
http://blokartseastanglia.com/apps/guestbook/
https://igriprozombi.ru/user/WilliamAnept/
http://www.albertgrande.com/italian-food/learn-to-cook-italian-food-on-vacation.php
http://lefever.klack.org/guestbook.html
http://byaki.net/user/Floydoxiff/
http://dzerzhinsk.bizru.org/modul-2099#reviews
http://skiindustry.org:/forum/member.php?action=profile&uid=317304
http://konyalisaliha42.klack.org/guestbook.html
http://www.nz-hotrod.com/vbulletin/member.php?589957-Floydfraut
http://stock98.com.tw/discuz/home.php?mod=space&uid=727881
http://www.ewy.eoldal.hu/fenykepek/ez-az-elet/ez-az-elet-_-/
http://www.lsyoung.com/bbs/space-uid-954330.html
http://mahliife.klack.org/guestbook.html


<a href=http://astra-electric.ru/index.php?controller=category&amp;id_category=43%5D%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA&amp;p=5>кабельный лоток</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/profil-zetovyj-32kh40kh32-k241/>зетовый профиль к241</a>
<a href=http://astra-electric.ru/>лоток под электрику</a>
<a href=http://astra-electric.ru/>перфорированный короб это</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/profil-z-obraznyj-zp-45kh25/>профиль z образный zп 45х25</a>


https://yandex.ru/maps/org/astra_elektrik/54843690522/

grablo.se

(grablo.se, 2020.11.25 05:45)


Your style is unique compared to other people I've read stuff from. Thanks for posting when you've got the opportunity, Guess I will just bookmark this web site. http://poysa.grablo.se/skin-care/lediga-jobb-soelvesborg.php lediga jobb sölvesborg

Лучший пожалуй магазин диванов

(RobertEtera, 2020.11.24 22:16)

В нашем магазине сможете приобрести мягонькую меблировка по
доступной стоимости. Вналичии всякий раз большущий выбор
плавной мебели. Приобрести диванчикдиван дешево вы сможете
по адресу Острогоржская 69А . Наши диваны доступны каждому!
<a href=https://prodivan136.ru/>купить диван дешево</a>
<a href=https://prodivan136.ru/katalog/>диваны Воронеж купить недорого</a>
<a href=https://prodivan136.ru/katalog/akkordeony/>диваны недорого</a>
<a href=https://prodivan136.ru/o-nas/>диваны недорого</a>

grablo.se

(grablo.se, 2020.11.24 14:30)


I think the admin of this web page is in fact working hard in favor of his web site, since here every stuff is quality based data. http://anti.grablo.se/decorations/gym-oevningar-mage.php gym Г¶vningar mage

Вопрос по авто

(AlexiSmilenny, 2020.11.24 13:28)

<b>управление лачетти</b>
<a href=https://vk.com/lacetti_1>клапана лачетти 1.4</a>
<a href="https://vk.com/lacetti_1">магнитола для шевроле лачетти</a>

seo продвижение сайтов в сша Самара

(GlennAburn, 2020.11.24 09:35)

Скажем, вы хозяин нового ресурса, который имеет приятный дизайн, удобную навигацию и нужную для посетителей рекламную информацию. Но участников нет. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать посадочную страницу. Само собой разумеется, ни одно реальное либо виртуальное предприятие не может продвигаться самостоятельно. Всякой специализированной компании требуется помощь в приобретении популярности, а во Всемирной сети без нее решительно не быть из-за бешеной конкурентной борьбы.Мы занимаемся разработкой веб-сайта. Наши сотрудники готовы запустить хороший портал в течение 3х рабочих дней. Вдобавок оформления полных online-проектов, мы осуществляем предложения тех. службы: уместное продление хостинга и нового домена, добавление содержания на онлайн-сервис, размещения новинок. Наши услуги могут помочь вам стать лидером на необъятных просторах сети интернета.

<a href=https://apistudio.ru>продвижение англоязычного сайта в google</a>

Cleaning company brooklyn Miracle.

(Zedsinia, 2020.11.24 08:45)

The cleaning firm executes cleaning of areas of various dimensions and setups.

We give professional <a href=https://maidservicenyc.pro/>in house maid</a> for private customers. Making use of European devices and also certified devices, we accomplish optimal outcomes and also offer cleaning in a short time.

The business's professionals offer cleaning up with the help of modern innovations, have unique devices, as well as also have certified cleaning agents in their arsenal. In addition to the above advantages, glass of wines use: beneficial rates; cleaning in a short time; premium quality results; greater than 100 positive reviews. Cleansing workplaces will certainly aid keep your work environment in order for the most productive job. Any company is extremely vital ambience in the team. Cleaning up solutions that can be gotten inexpensively now can aid to organize it and also offer a comfortable area for labor.

If essential, we leave cleaning the kitchen area 2-3 hrs after placing the order. You obtain cleaning up immediately.

We provide discount rates for those who use the service for the first time, in addition to favorable terms of participation for normal customers.

We supply top quality cleaning for big business and tiny companies of different instructions, with a discount rate of up to 25%.

Our pleasant group provides you to get acquainted with favorable terms of participation for corporate customers. We sensibly approach our tasks, tidy making use of specialist cleansing items and specialized devices. Our staff members are trained, have medical books and recognize with the nuances of eliminating complex and also hard-to-remove dust from surfaces.

Нашел увлекательную тему

(EdwardDab, 2020.11.24 06:28)

Привет всем участникам форума!
Нашел класную тему на этом сайте: http://okaybro.ru :
<a href=http://okaybro.ru/krasivye_devushki/>красивые девушки мира</a> красивые попы девушек
Планета Юпитер — самая большая планета Солнечной системы http://okaybro.ru/8469-planeta-yupiter-samaya-bolshaya-planeta-solnechnoy-sistemy.html
У кого самый длинный в мире язык? <a href=http://okaybro.ru/7054-u-kogo-samyy-dlinnyy-v-mire-yazyk.html> У кого самый длинный в мире язык? </a>
http://okaybro.ru/4824-kak-proshel-red-bull-flugtag-2015.html

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.21 07:12)


WOW just what I was searching for. Came here by searching for
Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your site. Im really impressed by it.
Hey there, You've done a fantastic job. I will definitely digg it and in my view suggest to my friends. I'm sure they will be benefited from this site. http://elor.cabdtin.se/travels/vegetarisk-restaurang-hornstull.php vegetarisk restaurang hornstull

Жизнь на юге

(Danil, 2020.11.20 16:28)


<a href=https://south.life/>черное море и азовское</a>

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.20 13:39)


I have been surfing on-line greater than three hours as of late, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is lovely price sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet will be a lot more useful than ever before. http://leof.cabdtin.se/for-women/knoppar-till-moebler.php knoppar till möbler

[url=https://www.youtube.com/watch?v=O_grgGPbrjs]умная гирлянда twinkle купить +в спб[/url]

(GlennPhync, 2020.11.20 04:59)

елки палки гирлянды
https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4


елка +из гирлянды +на стене +как сделать
вязаные гирлянды +на елку
управляемая гирлянда +на елку
длина гирлянды +на елку 1.8
гирлянды +на елку +на батарейках

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=ZQR16aRCicQ>сколько метров гирлянды надо +на елку 1.8</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=yqnjwv7kOEs>умная лед гирлянда</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=phD7LOIoEUY>умная гирлянда twinkle купить оптом</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180023
Hónap: 3639
Nap: 93