Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cleaning rates Williamsburg

(Chaws, 2021.07.15 02:43)

<b><a href=https://house-cleaner-nyc.com>Standard cleaning</a></b>

HI.
In modern the companies work competent specialists.

Cleaning international company Cleaning service appeared total-only 6 years ago, this notwithstanding swift dynamic mprovement still does not cease surprise all ours rivalsandnew customers , however practically none special secret in the swift improvement of our firms notavailable.
Despite on the impressive practical gained experience, service staff systematically enhances his qualification on diverse training and on courses. Listed assist perfect measure master new equipment and equipment .

Employees of our company are ready to provide professional cleaning services such as:

General cleaning apartments, workshops , stores and offices
Daily maintenance of cleanliness in the room
Deep cleansing and decorative treatment of floors slip prevention
Putting order after repair and construction work
Chemical cleaning of all types of carpet
Cleaning exterior glass surfaces, cleaning building facades
Seasonal cleaning outside the building
Disposal of trash and snow under license.

And likewise you can order:

Mattress cleaning, Postconstruction cleaning, Cleaning and tidying up., Corporate cleaning, Professional house cleaning, Best house cleaning, Marble care]

We commit cleaning only special cleaning supply. Fast increase in the number of cleaning firms in Prospect Hights proves that and in the area represented learned to appreciate own free time.
Serving around Williamsburg AND ON ALL STREETS, SUCH AS: High Bridge, Throgs Neck, City Line , Waterside Plaza, Grasmere .

And so exclusively you can here be sure, come in specified site and make an order services .

Unusual Japanese Tonic From the Healthiest Island on the planet

(Justinmirty, 2021.07.15 00:35)

https://bit.ly/3wI5kvj This Strange Japanese Breakfast Consume Alcohol Transformed My Health And Wellness

https://vk.com/kupludom24

(BobbyNig, 2021.07.14 19:45)

<a href=https://vk.com/kupludom24>Продам дом Красноярск

Larryhek

(Larryhek, 2021.07.14 17:47)


Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The full look of your site is fantastic, as well as the content!

Truco para ganar en la ruleta del casino **JACKPOT ↩ Estrategia para ganar en la ruleta del casino

(Davidrit, 2021.07.14 11:40)

What hands should i play in texas holdem 🥇 Starting Hands for Texas Hold’em and How To Play | . May 13, · This
<a href=http://hirurgiya.in.ua/defekt-mezhzheludochkovoj-peregorodki/?unapproved=120755&moderation-hash=4f6b87c299854f5d159a7e8fb46c5dbf#comment-120755>Vegas rush casino no deposit bonus codes november 2019 в¬Љ Vegas Rush Casino No Deposit Needed $100 . Mar 01, · When </a>
'Jeopardy' Video poker gratuit sans telechargement sans inscription CasinoEuro Should РІР‰ Joker Poker
<a href=https://www.frubia.com/2016/12/25/with-dreaming-starts-reality/dscf3851/?unapproved=426321&moderation-hash=e22221f8a768679bb26a115bbb500389#comment-426321>Free download slot machine games for pc offline Worn РІСљВ© Play Free Slots - Browse 6,192 Online Slot </a>

https://1xbetw.ru/?unapproved=29719&moderation-hash=7aee5874c0731edadec015d687a16f78#comment-29719
https://bet-1xbet.biz/?unapproved=23460&moderation-hash=d2e00c778beb41279446288085cd8a81#comment-23460
http://sagimpiantitecnologici.com/the-reality-about-grab-my-essay/?unapproved=4331633&moderation-hash=f2ab9bb7c5ceb4f5ea77693a5ce6c29f#comment-4331633
http://rahcontent.com/uncategorized/hello-world/?unapproved=65857&moderation-hash=88d23208af106d4958a562924e24e677#comment-65857
https://westeremden.com/2013/11/24/sinterklaasfeest-2013/15-2/#comment-62552
https://saldogratispoker.com/showthread.php?tid=96327&pid=2963912#pid2963912


http://www.motoshop.com.cn/bbs/space-uid-190463.html
http://forum.qoob.su/member.php?action=profile&uid=3318
http://forum.qoob.su/member.php?action=profile&uid=3318
http://saubier.com/forum/member.php?u=429610
https://gotpicks.com/users/DavidBredo/

<a href=https://verdienstmitinvestitionenmitentnahme.blogspot.com/2021/06/geld-verdienen-ohne-internet-hier.html>https://verdienstmitinvestitionenmitentnahme.blogspot.com/2021/06/geld-verdienen-ohne-internet-hier.html</a>
<a href=https://verdienstmitinvestitionenmitentnahme.blogspot.com/2021/06/geld-verdienen-ohne-investition-3103.html>https://verdienstmitinvestitionenmitentnahme.blogspot.com/2021/06/geld-verdienen-ohne-investition-3103.html</a>LINKS - https://gamesforrealmoney.blogspot.com/

find doctor in my area arthritis of the hip

(Garloria, 2021.07.14 11:20)

<a href=https://albuterolinh.com/>albuterol for sale</a>
generic ventolin inhalers for sale
<a href=https://albuterolinh.com>albuterol inhaler cost walgreens</a>

Quality products and drugs only here https://bit.ly/3oZOKnO

(Lob, 2021.07.14 07:51)


Quality medical products at a low cost. Worldwide delivery

https://bit.ly/3wlPWWx

palatalized cumbersome Effimbdib

(Edwardofrota, 2021.07.14 07:36)

bald headed girl dating sites free redhead dating site how black girls feel about dating white men bbc asian reddit dating best dating advice for men <a href=https://dk.fronliahajj.site>alphanumeric </a> difference between absolute dating and relative dating online dating email subject examples gypsy dating site uk tinder online dating site the remarkable meteorological history of radiocarbon dating how to make a good gay dating profile how to make money through dating site whats subs in a dating site top 10 irish dating sites how many marriages result from dating sites white label dating websites dating sites and get married free best chat dating apps for android first online dating telegraphy dating girl who likes star wars

Marvin Herbert Shot 5 Times: LAD Bible TV's Career Criminal

(PamelaLom, 2021.07.14 05:57)

<a href=https://derickatt.alclip.info/LSNuAOW-P20-marvin-herbert-shot-5-times-lad-bible-tv-s-career-criminal.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/LSNuAOW-P20/hqdefault.jpg"></a>

Marvin Herbert Shot 5 Times: LAD Bible TV's <a href=https://derickatt.alclip.info/LSNuAOW-P20-marvin-herbert-shot-5-times-lad-bible-tv-s-career-criminal.html>Career</a> Criminal

обустройство скважины на воду

(Antoniogfo, 2021.07.14 02:57)

Приветствую Вас товарищи
[url=https://euroburservice.by/]бурение скважин на воду минск[/url]

Where is moderator??
It is about advertisement on your website.
Regards.

Как дела с вашим бизнесом в 2021?

(AaronMok, 2021.07.13 21:46)

Вы предприниматель?
<a href=https://inbusinessmedia.ru>www.inbusinessmedia.ru</a>

How I found gay men for sex in a small town

(JohnPnapsE, 2021.07.13 21:39)

Hey guys! When I turned 20, I had sex with a man. It was a relative of mine. Since then I realized that it's not just girls that make me horny. But I was afraid to find a partner. Only with the help of <a href=https://dicej.hhboys.com/?utm_source=60edc38227155&click_id=JohnP>hhboys.com (21+)</a> my problem was solved. It turned out that even in my small town it is very easy to find a gay for sex!
Maybe we are from different cities and can't meet, but we can chat or do streams. My nickname is "JohnP".
https://dicej.hhboys.com/?utm_source=60edc38227155&click_id=JohnP

娛樂城

(Richardgok, 2021.07.13 18:20)

<a href=https://pcgws.com>歐博娛樂城</a>

HEROBRINE SMP DAY #4MINECRAFT

(Dianemon, 2021.07.13 10:51)

<a href=https://ujjwalgamer.ltwork.info/videos/G5cPWY4nf1w-herobrine-smp-day-4-minecraft.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/G5cPWY4nf1w/hqdefault.jpg"></a>

<a href=https://ujjwalgamer.ltwork.info/videos/G5cPWY4nf1w-herobrine-smp-day-4-minecraft.html>HEROBRINE SMP DAY #4MINECRAFT</a>

Rajziskola

(Rurdapets, 2021.07.13 04:32)

<a href=https://drawing-portal.com>Portál a rajzról</a>

Кофемашины для ценителей

(IsmaelVak, 2021.07.13 01:26)

Тут http://kofevarki-i-kofemashiny.com найдутся сборку избранных кофеварок

Best workshop thai in NY

(EROtyroips, 2021.07.12 22:34)

We have a showroom in NY. Specialists Leah -
<a href=https://best.manhattan-massage.com>best massage</a>

Csodaország Jótékonysági Alapítvány

(Traceyhip, 2021.07.12 22:12)

Благотворительный фонд Страна Чудес нуждается в вашей помощи!
https://images.gngjd.com/url?q=https://bfstranachudes.ru/
http://maps.google.com.np/url?q=https://bfstranachudes.ru/
http://images.google.al/url?q=https://bfstranachudes.ru/
https://www.google.bi/url?q=https://bfstranachudes.ru/
http://google.ne/url?q=https://bfstranachudes.ru/
https://google.mn/url?q=https://bfstranachudes.ru/
https://images.google.co.ma/url?q=https://bfstranachudes.ru/
http://google.com.tj/url?q=https://bfstranachudes.ru/
http://maps.google.com.pa/url?q=https://bfstranachudes.ru/
https://maps.google.mv/url?q=https://bfstranachudes.ru/

Проверенные товары с Aliexpress

(JaniceTrauh, 2021.07.12 21:24)

Ну это топчик
<a href=http://www.google.ba/url?q=https://mthc.ru/>Обзор наушников https://mthc.ru/dethonray-tender-i/</a>
<a href=http://google.com.bd/url?q=https://mthc.ru/>F.Audio XS04 купить</a>
<a href=https://google.com.mt/url?q=https://mthc.ru/>Плеер F.Audio XS04</a>
<a href=https://google.sc/url?q=https://mthc.ru/>F.Audio XS04 РѕР±Р·РѕСЂ</a>
<a href=http://gngjd.com/url?q=https://mthc.ru/>F.Audio XS04 — современное железо, ламповый дизайн</a>

Подборка от Бога

Kênh Trực Tiếp Soccer Ngày Hôm Nay

(Philliplam, 2021.07.12 18:34)

Xem Bóng Đá Trực Tuyến<a href="https://virandoamor.com/detail/dat-boom-it-6-download-106754.html">boom it 6</a>Real có liên tiếp hai bàn ở những phút cuối tuy nhiên không thể lộn ngược tình thế bên trên bảng xếp thứ hạng. Dù 2 trận đấu này ra mắt trên sân trung lập tại UAE, luật bàn thắng sảnh khách vẫn được được áp dụng. Theo thông tin của UEFA, những trận đấu sẽ diễn ra tập trung ở TP. Hồ Chí Minh Lisbon (Bồ Đào Nha).


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 246974
Hónap: 4588
Nap: 139