Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Animals hellp

(MarionDot, 2020.12.08 12:05)

Добрый день, Подскажите Как найти эту dogs?
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=B5RjH5hQHyE>kittens</a>

#xvNHsUcQ7m

Годнота

(Robertdap, 2020.12.08 09:28)

не работает
_________________
<a href="https://stavki-na-sport.onlinetoprealmoneygames.xyz/2806/">коммерческое предложение букмекеров </a>

meningar om k&auml;rlek

(meningar om k&auml;rlek, 2020.12.08 03:20)


Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog! <a href="http://emry.neoce.se/news/borgerservice-odense-bningstider.php">borgerservice odense ГҐbningstider</a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4]смарт гирлянда +на елку цена фото[/url]

(GlennPhync, 2020.12.08 01:02)

гирлянда +на елку управляемая +с телефона
https://www.youtube.com/watch?v=9QqkXhN5N9w


умная гирлянда twinkle strings купить
гирлянда конский хвост +на елке
смарт гирлянда +на елку отзывы
+как выбрать гирлянду +для елки
умная гирлянда +на окно управление +с телефона

[url=https://www.youtube.com/watch?v=wwTK_CZnHdE]умная гирлянда twinkle tw 175[/url]
[url=https://www.youtube.com/watch?v=PlpwpnKhTOw]смарт гирлянда +на елку видео[/url]
[url=https://www.youtube.com/watch?v=tRarMplh0EU]2 гирлянды +на елку[/url]


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

exotic beauty esperanza

(Jgon, 2020.12.08 00:54)

I am very grateful to you for the information. It very much was useful to me.


-------
<a href=https://www.anal4us.com/videos/290704/hand-massage-asian-worldstar-bbc-big-black-dick-dababy-dickprint-long-hung-stripper-uncut-monster-my-nj-chaturbate-onlyfans-bull-bdsm-dickslip-tumblr-instagram-mandingo-hood-shlong-veins-throb-horsecock-vonni-bkbrick-juliogomez-uber-postmates/>https://www.anal4us.com/videos/290704/hand-massage-asian-worldstar-bbc-big-black-dick-dababy-dickprint-long-hung-stripper-uncut-monster-my-nj-chaturbate-onlyfans-bull-bdsm-dickslip-tumblr-instagram-mandingo-hood-shlong-veins-throb-horsecock-vonni-bkbrick-juliogomez-uber-postmates/</a> <a href=https://www.anal4us.com/>https://www.anal4us.com/</a>
https://www.anal4us.com/

В Какой Степени персонален сновидение

(RichardNuany, 2020.12.08 00:28)

В Какой Степени персонален сновидение любого лица,
до такой степени персонально я выбрали перечень постельных
приспособлений с наилучших изготовителей общества,
законодателей манеры также свойства бытового текстиля
со долголетним навыком также столетными обыкновениями. https://luxury-nights.ru/

https://luxury-nights.ru/odeyala-podushki-christian-fischbacher/
https://luxury-nights.ru/ehksklyuzivnye-odeyala-iz-gagachego-puha/

Все о самом перспективном университете!

(Richardnup, 2020.12.07 23:50)

Ташкентский правительственный экономический университет
(Узбекистан) и университет Сайтама (Япония) подписали
Предложение о взаимопонимании. Согласие соглашению, обе
стороны будут обмениваться учителями. Особое уезд в
государственной политике, проводимой в области развития
экономики, занимает система образования. Ради выбора
оптимальных решений проблемы интеграции образования.
<a href=http://jspi.uz/>
экзамены в педагогический институт</a>

https://jspi.uz/ru/onlineservices/
<a href=https://adti.uz/>
медицинский институт в азии</a>

https://adti.uz/talabalar/reyting-nizomi/
<a href=http://tsue.uz/>Ташкентский финансово-экономический университет</a>

http://tsue.uz/?page_id=167

[url=https://www.youtube.com/watch?v=cxLRm9tO_9o]елка +из гирлянды +в углу[/url]

(GlennPhync, 2020.12.07 09:59)

смарт гирлянда +на елку отзывы
https://www.youtube.com/watch?v=yqnjwv7kOEs


елка +из гирлянды +на стене +как сделать
смарт гирлянда +на елку twinkle купить
размер гирлянды +на елку
гирлянда +на елку +с управлением +с телефона
гирлянда +из шаров +на елку

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4>елки палки гирлянды</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=sbovFrZFMyY>вязаные гирлянды +на елку</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=O_grgGPbrjs>елка +из гирлянды +в углу</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

Fürdő frissítése

(Kevinhem, 2020.12.07 09:11)

<a href=https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann>Fürdők helyreállítása</a>

most reliable attempt belles-lettres air force

(RonaldWem, 2020.12.07 04:24)

The coronavirus pandemic has studied universities to swap to haughtiness learning. essay writing service cheating <a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>phd thesis</a> essay writer service cheap.
But what is happening now can be named an special delivery of content to audience members in self-isolation . A lot of varsities and the teachers themselves were not ready for the transition to online. According to a 2019 HSE study, University teachers with an academic degree rate their level of proficiency in remote technologies at 3.2 points out of five. One in four persons has never utilized remote video services to take part in webinars or video conferences in the past three years.
But professors are not required to own online learning technologies. They were simply not prepared for this, although education and its advanced methods are the main function of academies. Try to oblige the surgeon to do their work in self-isolation. Let him explain to the patient via Skype how to remove his appendicitis. It sounds absurd. Therefore, the resourcefulness with which educators adapt to the remote format is commendable.

Sometimes it is funny. Colleagues from regional academies said that some teachers asked to write abstracts by hand and send them scans for according.Now, people communicate remotely in real time thanks to modern digital technologies, students can "raise their hands" with one button, they can write with a finger on a tablet as on a blackboard, and they are told: "Please write a handwritten abstract and send the scan." Or, for example, this case: a physical education professor asked students to shoot five-minute videos where they make physical exercises. Although remote physical excercises can be more unique, for example, you can do selection of ready-made videos on YouTube, find checklists in the official domain, and teach them to play sports online, while you can't go outside anywhere.

University professors are faced with a lack of guidance and problems in dealing with organizational matters. Someone conduct classes on Skype, someone -in Zoom, someone only sends questions to WhatsApp. Some educators record lectures on a webcam and send them to their students. The quality of such materials is minimal, and it is quite difficult to perceive them. At least because the content on YouTube, which students are used to, is shot and edited professionally and the viewer is spoiled by the quality of video materials.
There are also difficulties with monitoring attendance. Some teachers ask you to put a " + " in the chat, others require you to turn on Webcams and take screenshots of students. Against the background of all the misunderstandings and difficulties, one element of academic life remains unchanged - assessment. Students don't get an educational experience on campus, but they will get grades, even formal ones.
<a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>phd thesis presentation</a>
Online learning does not have these disadvantages, because it is built on a carefully designed learning process in an electronic information and educational environment. Educators have instructions, manuals, memos,checklists, templates for emails and notifications, and even presentations. Everything is thought out here-from the screen saver before the lesson to the slide with homework.

Never thought of it love this before

(MilfordPledo, 2020.12.07 01:21)

Yup. Never thought of it love this before.. We memorise
something new everyday. High school is full of ups and downs
not just with friends. You'll some and lose friendships.
You've to dollar cost average your time and energy for four
years to get a high school dipolma.
<a href=https://neironix.io/cryptocurrency>
usdt cryptocurrency</a>
<a href=https://neironix.io/>
pi cryptocurrency value</a>

<a href=https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20201029170500AAyKoQi>cryptocurrency</a>

бойцы мма

(JKen, 2020.12.06 15:25)

Вы не правы. Могу отстоять свою позицию. Пишите мне в PM, пообщаемся.


------
<a href=https://xn----htbdjbj4afmz1a5i.xn--p1ai/orkhidei.html>питомник орхидей orquideario</a>


Поздравляю, какие нужные слова..., отличная мысль


------
<a href=https://global-smm.ru/freelikes>бесплатные лайки в инстаграме</a>


Советую Вам зайти на сайт, с огромным количеством информации по интересующей Вас теме. Там Вы непременно всё найдёте.


------
<a href=https://стройресурс18.рф/katalog/karkasnyie-doma/>каркасные дома ижевск под ключ цена</a>


ой... какая прелесть...


------
<a href=https://newsmma.net/fighters/giga-chikadze>Гига Чикадзе</a>


Креативненько!


------
<a href=https://xn----8sbwhhnjdzg8hwa.xn--p1ai/>цветы тюльпаны оптом</a>


Без разговоров!


------
<a href=https://sadleto.ru/mnogoletnie-cvety/primula/>купить саженцы примулы</a>


сморел мне понравилось


------
<a href=https://venro.ru/>инстаграм накрутка бесплатно</a>


Извините, очищено


------
<a href=https://umelec24.ru/service-category/vyzov-santehnika-lubercy/>вызов сантехника в люберцах</a>


Советую Вам поискать сайт, со статьями по интересующей Вас теме.


------
<a href=https://thujas.ru/>туя западна¤ на штамбе</a>

Прошу прощения, это не совсем то, что мне нужно. Есть другие варианты?


------
<a href=https://prava-msk.com/>купить водительские удостоверения цена</a>

kinesisk medicin ansiktsdiagnostik

(kinesisk medicin ansiktsdiagnostik, 2020.12.06 11:20)


Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it's driving me mad so any help is very much appreciated. <a href="http://ulym.niddfre.se/beautiful-things/ancho-chili-recept.php">ancho chili recept</a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=9QqkXhN5N9w]гирлянда +на елку конусом[/url]

(GlennPhync, 2020.12.06 03:20)

гирлянда +в форме елки
https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4


елка +из проволоки +и гирлянды
лучшие гирлянды +на елку
гирлянда +из елок бумажных
гирлянда +на елку мелкие огоньки
умная гирлянда +на окно управление +с телефона

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4>смарт гирлянда +на елку видео</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=9QqkXhN5N9w>нарядить елку гирляндой</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI>умная гирлянда twinkle купить оптом</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

canadian pharmaceuticals online

(PharmacyOweft, 2020.12.05 20:04)

canadian online pharmacy <a href="https://supermarketpharmacysummit.com/">canadian pharmaceuticals online</a> canadian pharmaceuticals online https://supermarketpharmacysummit.com/ <a href="https://supermarketpharmacysummit.com/">click to find out more</a>

Безошибочно действуем

(ecobycle, 2020.12.05 19:57)

<b><a href=https://eco-corporation.ru></a></b>

rosewater and glycerin toner

(rosewater and glycerin toner, 2020.12.05 09:51)


This is my first time pay a quick visit at here and i am in fact happy to read everthing at alone place. http://kacom.neoce.se/advice-girlfriends/rosewater-and-glycerin-toner.php rosewater and glycerin toner

не работает

(apvvnpqmn, 2020.12.05 03:48)

не работает
_________________
<a href="https://stavki.top15onlinecasinos.site/6220/">максимальные суммы ставки в букмекерских конторах </a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=cxLRm9tO_9o]умная гирлянда садовод[/url]

(GlennPhync, 2020.12.05 03:42)

смарт гирлянда +на елку twinkle купить
https://www.youtube.com/watch?v=phD7LOIoEUY


+как правильно вешать гирлянду +на елку
умная гирлянда twinkly tw 175 оптом
елка +из гирлянды +на стене +как сделать
смарт гирлянда алиэкспресс +на елку
мерцающая гирлянда +на елку

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=sbovFrZFMyY>новый год елка гирлянда</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI>умная гирлянда твинкл</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=phD7LOIoEUY>гирлянда свечи +на елку</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

bleka t&auml;nderna med kokosolja

(bleka t&auml;nderna med kokosolja, 2020.12.04 18:34)


Quality content is the main to be a focus for the viewers to go to see the site, that's what this web site is providing. http://buivi.niddfre.se/beautiful-things/bleka-taenderna-med-kokosolja.php bleka t&auml;nderna med kokosolja


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180018
Hónap: 3638
Nap: 94