Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

производство электромонтажного оборудования

(WilliamGak, 2020.12.12 20:27)

производство электромонтажного оборудования. В Санкт-Петербурге. Оюбые материалы, размеры, быстрота, качество

<a href=http://astra-electric.ru/product/shveller-perforirovannyj-shp-60kh35-k235/>швеллер перфорированный длиной 2 000 мм шп 60х35</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/shveller-perforirovannyj-shp-60kh35-k235/>швеллер перфорированный шп 60х35</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/stojka-kabelnaya/>стойка кабельная размеры</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/nlo-300kh50-ostec-lestnichnyj-lotok-zamkovyj-300kh50kh3000/>лоток лестничный замковый нло 300х50х3000</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/profil-z-obraznyj-zp-45kh25/>профиль zп 45х25 у1</a>https://yandex.ru/maps/org/astra_elektrik/54843690522/

[url=https://www.youtube.com/watch?v=sbovFrZFMyY]гирлянда +на елке холодный цвет[/url]

(GlennPhync, 2020.12.12 11:44)

новые гирлянды +на елку
https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI


купить электрические гирлянды +на елку
гирлянда +из елки искусственные леруа
елка +с белой гирляндой
умная гирлянда +на елку отзывы
елка +из проволоки +и гирлянды

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI>гирлянда +на елку фото</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>+как красиво украсить елку гирляндой</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI>умная гирлянда aliexpress</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

Верно сделаем

(ecobycle, 2020.12.12 10:04)

<b><a href=https://eco-corporation.ru></a></b>

torra &ouml;gon apoteket

(torra &ouml;gon apoteket, 2020.12.12 05:47)


Hey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutely enjoying your blog and look forward to new updates. <a href="http://boomp.niddfre.se/for-women/arvika-kommun-lediga-jobb.php">arvika kommun lediga jobb</a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=u3D8h5ILiAE]смарт гирлянда +на елку[/url]

(GlennPhync, 2020.12.11 11:38)

умная smart гирлянда twinkle
https://www.youtube.com/watch?v=wwTK_CZnHdE


интерактивная гирлянда +на елку управление +с телефона
гирлянда желтая +на елку купить
умная гирлянда xiaomi
smart гирлянда twinkly tw 175 купить
гирлянда елка +на окно

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4>где купить умную гирлянду</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=phD7LOIoEUY>где купить умную гирлянду</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>генерация ссылки +на оффер умная гирлянда twinkle</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

Forecasting forex

(Forexzeds, 2020.12.10 21:51)

باقاعدہ دلال. https://pk.forex-is.com

saab &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare stockholm

(saab &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare stockholm, 2020.12.10 19:49)


Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it's truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers! <a href="http://moza.niddfre.se/for-women/vilka-magnesiumtabletter-aer-baest.php">vilka magnesiumtabletter är bäst</a>

Trading with forex for beginners

(Forexzeds, 2020.12.10 18:22)

Forex profit system tpl. https://forex-is.com

Кубань фото

(Inga, 2020.12.10 16:19)


<a href=https://kuban.photography/>фотографии кубани</a>

reputable canadian pharmacies online

(MartinOweft, 2020.12.10 16:02)

canadian pharmacy no doctor's script needed <a href="http://supermarketpharmacysummit.com/">canada northwest pharmacy</a> price compare canadian pharmacies http://supermarketpharmacysummit.com/

evolution gaming casino playdom

(Izoldaskync, 2020.12.10 15:27)

если угодно лицедействующими, ставка в футболе 0 playdom <a href=https://playdom-online.me/13-zerkalo-online-casino-playdom.html>playdom рабочее зеркало</a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=cxLRm9tO_9o]сделать гирлянда +из елки фикс прайс[/url]

(GlennPhync, 2020.12.10 12:46)

елка +из гирлянды +на стене пошагово
https://www.youtube.com/watch?v=1lwkVgf2N50


сколько стоит гирлянда +на елку
смарт гирлянда +на елку управление +с телефона
управляемая гирлянда +на елку
гирлянда электрическая +на елку
умная лед гирлянда +на елку купить

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=wwTK_CZnHdE>гирлянда +на елку мерцающие свечи</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>smart гирлянда twinkly</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>гайвер гирлянда +на елку</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

model test kim

(Bhesia, 2020.12.09 23:19)

In my opinion you are mistaken. I suggest it to discuss. Write to me in PM.


-------
<a href=https://milfanaliz.com/videos/34144/lil-teaser/>https://milfanaliz.com/videos/34144/lil-teaser/</a> <a href=https://milfanaliz.com/>https://milfanaliz.com/</a>
https://milfanaliz.com/

Кубань фото

(Inga, 2020.12.09 14:08)


<a href=https://kuban.photography/>фотографии кубани</a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=tRarMplh0EU]умная гирлянда twinkly twi 190 stp[/url]

(GlennPhync, 2020.12.09 13:40)

умная гирлянда twinkly tw 175
https://www.youtube.com/watch?v=cxLRm9tO_9o


гирлянда twinkly tw 175
елка +с гирляндой встроенной купить
елка гирлянда цена
smart гирлянда twinkly tw 175 купить оптом
гирлянда +в форме елки

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=DNRlqZhbCv4>смарт гирлянда +на елку</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=miHiCIos1EI>умная гирлянда алиэкспресс</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=9QqkXhN5N9w>смарт гирлянда +на елку видео</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5

caddy mk1 delar

(caddy mk1 delar, 2020.12.09 10:58)


Greetings from California! I'm bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog! <a href="http://moza.niddfre.se/beauty/grodda-mungboenor-cancer.php">grodda mungbönor cancer</a>

viagra buy uk cheap

(HJefftug, 2020.12.09 01:08)

generic viagra cheap no prescription
<a href=https://ciaiashe.com/>canadian cialis</a>
is mail order viagra legal
<a href="https://ciaiashe.com/">when does cialis go generic</a>
cheap viagra uk buy
<a href=https://edmdswww.com/>cialis cheap prices</a>
where to buy generic viagra online
<a href="https://edmdswww.com/">pills like cialis</a>
buy viagra russia
<a href=https://viagaramey.com/>where can i buy viagra over the counter</a>
cheap viagra bangkok
<a href="https://viagaramey.com/">amazon viagra</a>
cheapest genuine cialis

new porn star layla big tits

(EBeese, 2020.12.08 20:13)

Do not take to heart!


-------
<a href=https://www.analibiza.com/videos/133623/half-asian-hottie-fingers-herself-in-her-room/>https://www.analibiza.com/videos/133623/half-asian-hottie-fingers-herself-in-her-room/</a> <a href=https://www.analibiza.com/>https://www.analibiza.com/</a>
https://www.analibiza.com/

need porn

(Robertbag, 2020.12.08 19:12)

http://www.atlasroleplay.com/forum/profile/nephewsky78
http://www.johnsonclassifieds.com/user/profile/2870703

[url=https://www.youtube.com/watch?v=tRarMplh0EU]гирлянда +на елку +на улице[/url]

(GlennPhync, 2020.12.08 16:31)

2 гирлянды +на елку
https://www.youtube.com/watch?v=u3D8h5ILiAE


елки гирлянды садовод вк
умная гирлянда +на елку
умная гирлянда отзывы
гирлянда сетка +на елку
гирлянда +на елку через телефон

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=PlpwpnKhTOw>елка +из гирлянды +на стене пошагово</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=uuxAg7Ymbxs>гирлянда +из шаров +на елку</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=beZUYQNbmt4>новый год елка гирлянда</a>


?476vuwq*thx~ecsdkwb?t6n5


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180018
Hónap: 3638
Nap: 94