Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

huda beauty minis

(huda beauty minis, 2020.12.28 13:17)


I'm really impressed along with your writing talents as neatly as with the structure to your blog. Is that this a paid topic or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is uncommon to see a nice blog like this one these days.. <a href="http://fritci.renoun.se/beauty/huda-beauty-minis.php">huda beauty minis</a>

vita termobyxor dam

(vita termobyxor dam, 2020.12.27 20:17)


If you wish for to improve your experience only keep visiting this web page and be updated with the most up-to-date news update posted here. <a href="http://sohze.seamstyb.se/trends/vita-termobyxor-dam.php">vita termobyxor dam</a>

m&ouml;rka &auml;rr efter finnar

(m&ouml;rka &auml;rr efter finnar, 2020.12.27 01:28)


I used to be suggested this website by my cousin. I'm no longer sure whether this post is written through him as no one else understand such targeted approximately my difficulty. You're wonderful! Thanks! <a href="http://sigob.renoun.se/for-women/moerka-aerr-efter-finnar.php">mörka ärr efter finnar</a>

[url=https://www.youtube.com/watch?v=4TGSZ2JWZjU]сумка женская красная натуральная кожа купить[/url]

(Heathdep, 2020.12.27 00:26)

сумки женские в нижнем новгороде купить недорого
https://www.youtube.com/watch?v=6is9KWwPtBk


сумка женская красная натуральная кожа купить
сумка рюкзак женская купить кожа
купить сумку женскую через интернет магазин недорого
женские сумки в самаре купить недорого
купить недорого женскую сумку серого цвета

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=CbnohDKMTsQ>женскую натуральную кожаную сумку купить недорого</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=eHH78ClR2U0>кожаные сумки женские из натуральной кожи купить</a>
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=r1rBAZ7Yp0o>купить недорого женскую сумку серого цвета</a>

Качественная установка на BMW

(BgtDep, 2020.12.26 20:33)

Установка на BMW любой сложности в BGT WorkShop!
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=uB3ASpDFlHU&list=PLDdITJOURxoWyKUAAhl81j9SjNTlrZ-es>BMW x3</a>

Когда автомобиль становится не просто средством передвижения, а верным и надежным другом, хочется сделать его еще лучше. Установочный центр BGT WorkShop поможет вам в этом.
Наша компания по дополнительному оснащению и оборудованию приглашает вас посетить наш центр и ознакомиться с полным перечнем наших услуг.
Наши услуги включают в себя множество мероприятий. При этом главным приоритетом является безопасность вмешательства в механизмы для сохранения дилерского гарантийного обслуживания.
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=uB3ASpDFlHU&list=PLyAljHkh9D2XoxPRAAgOygbdWcXO8bb-p>BMW x5</a>

keso &auml;pple p&auml;ron vanilj

(keso &auml;pple p&auml;ron vanilj, 2020.12.26 13:19)


Spot on with this write-up, I seriously believe this website needs much more attention. I'll probably be returning to see more, thanks for the advice! <a href="http://kyajo.seamstyb.se/sport/keso-aepple-paeron-vanilj.php">keso äpple päron vanilj</a>

Интересные фотоподборки

(EugeneHon, 2020.12.25 16:47)

Привет всем!
Нашел прикольную новость на этом сайте: http://okaybro.ru :
hi tech building http://okaybro.ru/tekhnologii_gadzhety/
Крупнейший в мире самолет Stratolaunch полетел http://okaybro.ru/10343-krupneyshiy-v-mire-samolet-stratolaunch-poletel.html
5 простых и эффективных упражнений йоги <a href=http://okaybro.ru/2949-5-prostyh-i-effektivnyh-uprazhneniy-yogi.html> 5 простых и эффективных упражнений йоги </a>

victoria secret trosor sverige

(victoria secret trosor sverige, 2020.12.25 15:06)


I just like the valuable info you provide in your articles. I'll bookmark your weblog and test once more right here frequently. I am reasonably sure I'll learn a lot of new stuff proper here! Best of luck for the following! <a href="http://exot.querock.se/beauty/victoria-secret-trosor-sverige.php">victoria secret trosor sverige</a>

представление интересов в суде

(DonaldEquat, 2020.12.25 00:34)

Почти любому люду несмотря на то б один раз во существования
требуется использовать предложениями юристконсультов.
Разрешение домашних диспутов, охрана заинтересованностей
коммерциала, регистрирование адвокатского личности, взимание
обязанностей – все без исключения данное значимые проблемы,
заключением каковых обязаны работать знающие общество.
<a href=http://mos-prawo.ru>mos-prawo.ru</a>

bredband f&ouml;r alla

(bredband f&ouml;r alla, 2020.12.24 12:10)


Hello my family member! I wish to say that this article is awesome, nice written and come with almost all important infos. I would like to peer more posts like this . <a href="http://verta.protrpen.se/trends/bredband-foer-alla.php">bredband för alla</a>

inredning online rea

(inredning online rea, 2020.12.24 09:02)


If you are going for most excellent contents like me, only pay a quick visit this site daily as it provides feature contents, thanks <a href="http://lengso.querock.se/trends/inredning-online-rea.php">inredning online rea</a>

замена масла в вариаторе цена

(ViBap, 2020.12.23 11:30)

Замечательно, очень ценная фраза


------
<a href=https://amdproekt.ru/equipment/uninterruptible-power-supply-system/>система бесперебойного электроснабжения</a>


постоянно что-то горит


------
<a href=https://egrn.website/>выписка из егрп онлайн официальный сайт</a>


А знаешь почему?


------
<a href=https://megabitcomp.com/index.php?route=product/search&search=rtx%203070&description=true&sub_category=true>geforce rtx 3070</a>


полный ФУФЁЛ!!!


------
<a href=https://agroplastcom.ru/produktsija/flanczyi_nerastochennyie_(privarnyie)/>фланцы плоские приварные гост 12820</a>


Согласен, очень полезная штука


------
<a href=https://www.ksrin.com/v-grunt>кабель дпс инкаб</a>


Большое спасибо за информацию, теперь я не допущу такой ошибки.


------
<a href=https://stemphys.ru/solutions/acne/>лечение угревой сыпи на лице</a>


не по теме!!!


------
<a href=https://degramsignals.com/education>fx predictions</a>


Прошу прощения, ничем не могу помочь. Но уверен, что Вы найдёте правильное решение. Не отчаивайтесь.


------
<a href=https://smm4top.com/>форум smm</a>


Вы допускаете ошибку. Давайте обсудим. Пишите мне в PM.


------
<a href=https://modscraft.net/maps/page/4/>https://modscraft.net/maps/page/4/</a>

последняя очень душевная!


------
<a href=https://global-smm.ru/freelikes>накрутка просмотров,https://global-smm.ru/freeviews</a>

s&ouml;k recept med ingredienser

(s&ouml;k recept med ingredienser, 2020.12.23 03:41)


I am not sure where you're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission. <a href="https://querock.se/for-men/soek-recept-med-ingredienser.php">sök recept med ingredienser</a>

gjuta platta sj&auml;lv

(gjuta platta sj&auml;lv, 2020.12.23 01:49)


I every time spent my half an hour to read this website's articles everyday along with a mug of coffee. <a href="http://sefe.protrpen.se/beauty/gjuta-platta-sjaelv.php">gjuta platta själv</a>

Спасительная магия

(Illona, 2020.12.22 05:15)


<a href=http://my-magic.ru>сильные молитвы на любовь мужчины</a>

игровые автоматы бук оф ра играть бесплатно

(Mdem, 2020.12.22 03:07)

По моему мнению Вы не правы. Давайте обсудим.


------
<a href=https://kbmx.ru/>восстановить кбм по базе</a>


Мне кажется, вы ошиблись


------
<a href=https://egrn-map.ru/>росреестр выписка о собственности</a>


Я могу много говорить по этому вопросу.


------
<a href=https://vaz-russia.com/remont-lada-vesta/regulirovka-datchika-sczepleniya-na-lada-vesta.html>https://vaz-russia.com/remont-lada-vesta/regulirovka-datchika-sczepleniya-na-lada-vesta.html</a>


Ща посмотрим чё тут у вас


------
<a href=https://nailmasteru.ru/gel-lak-smart-017-giorgio-capachini-11ml>https://nailmasteru.ru/gel-lak-smart-017-giorgio-capachini-11ml</a>


Я думаю, что Вы не правы. Я уверен. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM, поговорим.


------
<a href=https://vio-shop.ru/koreyskaya-kosmetika/volosy-kk/maski-kkv/>профессиональные маски для волос купить</a>


Это весьма ценное сообщение


------
<a href=http://noves-shop.ru/>купить аккаунты вк</a>


Между нами говоря, по-моему, это очевидно. Рекомендую Вам поискать в google.com


------
<a href=http://noves-shop.ru/>купить Instagram</a>


Какие нужные слова... супер, великолепная фраза


------
<a href=https://fruit-cocktail-online1.ru>играть автоматы клубнички</a>


Какие отличные слова


------
<a href=https://crazy-monkey-online1.ru>игры крейзи манки</a>

Я считаю, что Вы не правы. Я уверен. Могу это доказать.


------
<a href=https://book-ofra-online.ru/>букофра</a>

купить краску для авто ваз

(JamesDerce, 2020.12.21 23:38)

Во «Автомаляр+» вам сможете отыскать наиболее обширный перечень
продуктов с основных европейских также наилучших российских
изготовителей, что заключается с тыс. названий. Максимальный
подбор автомобиля окраски во Украине показан непосредственно
во нашем торговом центре.

<a href=https://avtomaler-plus.com.ua>купить краску для авто ваз</a>

jag &auml;r singel

(jag &auml;r singel, 2020.12.21 18:37)


Just wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work. <a href="http://vesth.protrpen.se/for-women/jag-aer-singel.php">jag Г¤r singel</a>

Live forex buy sell signals

(Forexzeds, 2020.12.21 13:40)

Форекс без сигналу. https://ua.forex-is.com

Best forex trading methods

(Forexzeds, 2020.12.21 09:56)

最高の外国為替取引プラットフォーム. https://jp.forex-is.com


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180020
Hónap: 3638
Nap: 94