Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

göra på alla hjärtans dag

(göra på alla hjärtans dag, 2021.01.06 19:21)


Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone! <a href="http://golfdi.seamstyb.se/skin-care/goera-p-alla-hjaertans-dag.php">göra på alla hjärtans dag</a>

antibiotika bakteriell vag

(antibiotika bakteriell vag, 2021.01.05 14:10)


Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate? <a href="http://skeez.seamstyb.se/music/antibiotika-bakteriell-vag.php">antibiotika bakteriell vag</a>

moroccanoil schampo och balsam recension

(moroccanoil schampo och balsam recension, 2021.01.05 07:19)


Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read? <a href="http://hydho.unwech.se/news/moroccanoil-schampo-och-balsam-recension.php">moroccanoil schampo och balsam recension</a>

Спасительная магия

(Illona, 2021.01.05 07:07)


<a href=http://ueae.ru>молитвы на удачу и на деньги</a>

Ремонт трещин и сколов на лобовом стекле плюс

(ThomasRop, 2021.01.05 02:19)

Помогаем скрыть салон от любопытных глаз и защитить интерьер вашего авто от палящего солнца.
<a href=https://carlounge.com.ua/>детейлинг</a>
<a href=https://detailgarage.ua/>тонировка авто</a>

Интересный портал для изучения чего то нового

(Josephblund, 2021.01.05 00:12)

Любая народ может обладать вознаграждение ко конкретному типу мастерству. С Целью данного следует пред основанием наиболее вид развлечения присутствие подборе расы собственного персонажа подобрать обычай расы. Наиболее детально выяснить об бонусах специальностей ко разным расам возможно исследовав Доска Расы.
<a href=https://portfolioart.ru>https://ever-quest-2.ru</a>
<a href=https://karaoke-shalyapin.ru>ever-quest-2.ru</a>

stig lindberg bers&aring;

(stig lindberg bers&aring;, 2021.01.04 07:05)


I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the excellent works guys I've added you guys to my personal blogroll. <a href="http://skeez.seamstyb.se/travels/stig-lindberg-bers.php">stig lindberg bersГҐ</a>

sommard&auml;ck utan f&auml;lg

(sommard&auml;ck utan f&auml;lg, 2021.01.03 13:45)


Thanks for finally talking about &gt; &lt; Liked it! <a href="http://mixho.unwech.se/advice-girlfriends/sommardaeck-utan-faelg.php">sommardäck utan fälg</a>

ralph lauren morgonrock

(ralph lauren morgonrock, 2021.01.03 00:30)


Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to trade techniques with others, why not shoot me an email if interested. <a href="http://steada.seamstyb.se/beauty/ralph-lauren-morgonrock.php">ralph lauren morgonrock</a>

сайт

(Arthurshask, 2021.01.02 22:08)

Hi, here on the forum guys advised a cool Dating site, be sure to register - you will not REGRET it <a href=https://bit.ly/3b3YysP>https://bit.ly/3b3YysP</a>

Happy New Year 2021 !!!

(MichaelAnorn, 2021.01.02 19:48)

Happy New Year! My best wishes for the new year! Well-being, prosperity and health!

Your Helen and team from: http://lnk.do/kfPrfL

skicka blommor tyskland

(skicka blommor tyskland, 2021.01.01 18:03)


What a material of un-ambiguity and preserveness of precious experience regarding unpredicted emotions. <a href="http://sohze.seamstyb.se/trends/skicka-blommor-tyskland.php">skicka blommor tyskland</a>

g&ouml;ra egen ost

(g&ouml;ra egen ost, 2021.01.01 09:16)


Thanks for sharing your thoughts about. Regards <a href="http://terct.renoun.se/beauty/goera-egen-ost.php">göra egen ost</a>

накрутка инстаграм платно

(Shed, 2020.12.31 19:53)

Замечательно, весьма полезная информация


------
<a href=https://partnersmelbet.com>affiliate melbet</a>


Мне кажется, что это уже обсуждалось.


------
<a href=https://ivoireparis.com/pronostics/victorspredict/>https://ivoireparis.com/pronostics/victorspredict/</a>


Замечательно, очень забавное мнение


------
<a href=https://venro.ru/>instagram накрутка подписчиков приложения</a>


апетитные)))


------
<a href=https://anydesk.site/en/>any desk download</a>


Это — скандал!


------
<a href=http://rospacks.ru/chekovaya-lenta.html>чековая лента</a>


Всё выше сказанное правда. Давайте обсудим этот вопрос.


------
<a href=https://anydesk.store/en/>anydesk app download</a>


Думаю, что нет.


------
<a href=https://vfxalert.com/>binary options software signals</a>


По моему мнению Вы не правы. Пишите мне в PM, поговорим.


------
<a href=https://www.mobile-workshop.ru/>магазин велосипедов в красногорске</a>


Восхитительно


------
<a href=https://bolshepodarkov.ru/>оптовый интернет-магазин товаров и наборов</a>

Я думаю, что Вы допускаете ошибку. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM.


------
<a href=https://comicsnake.com/ahoy-comics/10849-second-coming-only-begotten-son-second-coming-only-begotten-son-1.html>https://comicsnake.com/ahoy-comics/10849-second-coming-only-begotten-son-second-coming-only-begotten-son-1.html</a>

k&ouml;pa jacuzzi utomhus

(k&ouml;pa jacuzzi utomhus, 2020.12.31 16:47)


I was very happy to uncover this great site. I want to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely savored every part of it and i also have you saved as a favorite to see new things on your site. <a href="http://gano.seamstyb.se/music/koepa-jacuzzi-utomhus.php">köpa jacuzzi utomhus</a>

dekal till bilruta

(dekal till bilruta, 2020.12.30 14:27)


Every weekend i used to visit this web page, as i wish for enjoyment, for the reason that this this web site conations genuinely fastidious funny information too. <a href="http://cyran.renoun.se/trends/dekal-till-bilruta.php">dekal till bilruta</a>

Продам базу данных клиентов

(Shannonfer, 2020.12.29 07:02)

Вы можете купить клиентскую базу, разбитую на файлы по отраслям,
или одним файлом без разбиения на отрасли.Вы можете купить
клиентскую базу, разбитую на файлы по отраслям, или одним файлом без разбиения на отрасли.
<a href=http://darkmarket.mn/tags/baza-dannyx/>продам базу данных клиентов</a>
<a href=http://darkmarket.mn/forums/bazy-dannyx.240/>куплю базы данных</a>
<a href=http://darkmarket.mn/>http://darkmarket.mn/</a>
<a href=http://darkmarket.mn/>http://darkmarket.mn/</a>
http://darkmarket.mn/
http://darkmarket.mn/

hemgjorda hamburgare n&ouml;tf&auml;rs

(hemgjorda hamburgare n&ouml;tf&auml;rs, 2020.12.29 02:18)


Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this website, and your views are good in support of new users. <a href="http://ictwo.seamstyb.se/news/hemgjorda-hamburgare-noetfaers.php">hemgjorda hamburgare nötfärs</a>

бездепозитный бонус казино за регистрацию 2020 украина

(GarantMG-Club, 2020.12.29 01:10)

Лучшее в Украине 2021 .<a href="https://garant-mg.club/ua/bezdepozitnye-bonusy/">онлайн казино без депозита</a>
Они позволяют проводить время не менее увлекательно, чем оффлайн заведения, при этом дают возможность играть в максимально комфортных для себя условиях.В Украине онлайн казино стали весьма популярным видом досуга.Вы можете играть в казино на деньги или бесплатно.Кроме того, многие из них предлагают щедрые бонусы, акции и розыгрыши, что делает игру еще интереснее.
Практически все <a href="https://garant-mg.club/bezdepozitnye-bonusy/">рулетка на деньги</a> Украины предлагают клиентам бонусные
программы: это привлекает новых пользователей и поощряет активность постоянных клиентов. Бонусы могут быть следующих типов:
Приветственные. Часто включают удвоение первого депозита (дополнительные средства поступают на бонусный счет) и зачисление фриспинов.
Ряд казино онлайн в Украине дает бонусы за первых 4-5 депозитов.
Фриспины за пополнение счета. Могут выдаваться автоматически при проведении платежа в определенное время,
или же только в рамках определенных акций.

Awesome FREE Software for your PC or Notebook

(WilberMig, 2020.12.28 17:58)

Here are the great software programs that may help you with all your tasks: no viruses and hidden payments. By the way, only today all our software is FREE!

<a href=https://alliance-of-valiant-arms.down4you.software/>https://alliance-of-valiant-arms.down4you.software/</a>
<a href=https://tarzan-guardian-of-earth.down4you.software/>https://tarzan-guardian-of-earth.down4you.software/</a>
<a href=https://adobe-reader.down4you.software/>Adobe Reader</a>
<a href=https://ccleaner-portable.down4you.software/>CCleaner Portable</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180021
Hónap: 3639
Nap: 93