Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Заходи и выбери себе девочку! :0)

(WilliamLirty, 2021.08.03 22:29)

Заходи и выбери себе девочку! :0)
<a href="https://vk.com/public182521999">Самые горячие знакомства</a>

lead-market.ru

(RobertSheni, 2021.08.03 21:24)

http://rodniki.hh.ru/employer/5283946

Fürdő frissítése

(Kevinhem, 2021.08.03 20:07)

<a href=https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann>Minszk fürdő burkolatok javítása</a>

Helyiségek felújítása Moszkvában

(RaSNeuch, 2021.08.03 20:07)

<a href=https://mega-remont.pro>Vízvezeték működik Moszkvában</a>

lead-market.ru

(RobertSheni, 2021.08.03 12:46)

http://plekhanovo.hh.ru/employer/5283946

Thesis requirements at rice university

(BuyEssayOnline, 2021.08.03 11:30)

Thesis requirements at rice university .


Proceed to Order!!! https://www.wattpad.com/user/basenylon52


UYhjhgTDkJHVy

lead-market.ru

(RobertSheni, 2021.08.03 09:36)

http://pochinki52.hh.ru/employer/5283946

Увеличиваем прибыль вашего бизнеса

(BrianNeedy, 2021.08.03 08:25)

<a href="https://lead-market.ru" >Lead-Market.ru</a>

chris brown with you free download

(RobertSlumn, 2021.08.03 07:01)

microsoft office home and business 2010 free download free download7 zip windows 8.1 free downloadati atombios driver windows 10 downloadfences free download windows 10can i download my xbox games on pcwattpad for pc windows 7 free downloadbirds of steel pc download freeairdroid pc software free downloadaventail vpn download windows 10microsoft outlook 2013 gratis download free download
https://bit.ly/3rjKMZ5
https://bit.ly/3rvRewf

download microsoft project 2016 gratis
intel bluetooth driver windows 7 64 bit
download windows xp vienna edition free
brute force programm download
how to play 2 player on san andreas

https://bit.ly/2V0QK52
https://bit.ly/3zdonPC

crew 2 game free download for pc
book called the rent collector free download
pubg pc download 32 bit windows 10
download game strategi offline pc
windows 7 working product key 2019 free download
3ds max software free download for pc
age of empires 2 full version pc game free download
80 days game free download for pc
download microsoft word 2013 free full version free download
download gta 4 for pc windows 10

https://bit.ly/3z7u3uD
https://bit.ly/3zpdz14

<a href=https://bit.ly/3z8IdM6>]android app on pc software free download
</a>
john deere wallpaper for android
sunbelt personal firewall
ta970 drivers
windows 10 lumia 920 download free
windows 8 mse

sony pmb download windows 10 freemicrosoft project 2010 professional key free downloadwindows 7 ultimate 64 bit crack iso download free downloaddownload windows 10 realtek high definition audio driverwindows 10 ltsb 1809 iso download free downloadiexplorer 4.2 registration code 2018 free downloadlogic pro x user guide pdf free downloadmicrosoft word 2016 tutorial ppt free downloadcarx drift racing pc free downloadfree download coco girl games for pc
https://bit.ly/3ilHikG
https://bit.ly/3hL562g

<a href=https://bit.ly/3kBIBi4>]auto tuning software free download for pc
</a>
maya 2017 update 5
alienfx download
ssc utility
currports
lincoln weld pak 100 manual download

kawasaki kfx 700 service manual download
nero software download for windows 7 free
pixlr editor online
tusb3410 boot device driver
plazma burst 2 official

https://bit.ly/3iyMkua
https://bit.ly/3eqAi4L

<a href=https://bit.ly/3iqdHq2>]amazon prime video download pc windows 7
</a>
driver printer hp laser jet p1102download driver lexmark x1270 windows 7 freeecualizador para windows 10informatica64zip download windows 8.1 free
<a href=https://bit.ly/3kEZRD3>]d3dcompiler_43.dll download windows 10 free
</a>
visual studio team systems 2008hp color laserjet 3500 driverthe balls of the elvesdead island riptide secret achievementsir adv c5255 driver
<a href=https://bit.ly/3wToluN>]download my computer icon for windows 10
</a>
all i want for christmas downloadcorsair k55 custom lightingphoto screen lock app downloadlumia 950 xl penmedialink wireless usb adapter
<a href=https://bit.ly/3xOORXD>]app lock free download for pc windows 10
</a>
free ie download for windows xp freefifa 07 ps3beyblade metal fusion games free download for mobileglobus vpn pro 2015steelseries sensei raw driver
<a href=https://bit.ly/3hHDuLg>]deezer app free download for pc
</a>
movie maker free download full version for window 7download sql server 2005 management studiowindows 7 starter edition download freeall cast receiver for windows 7how to drive lock in windows 7
<a href=https://bit.ly/3g1N8qf>]download sandbox for windows 10
</a>
actualizar avast gratisconexant 20671what is bluesoleillinksys wmp54g driver windows 7 32bitunduh vlc media player

Увеличиваем прибыль вашего бизнеса

(BrianNeedy, 2021.08.03 04:13)

<a href="https://lead-market.ru" >Lead-Market.ru</a>

Продам дом Красноярск

(Richardgok, 2021.08.03 03:29)

<a href=https://vk.com/kupludom24>Продам дом Красноярск</a>

Увеличиваем прибыль вашего бизнеса

(BrianNeedy, 2021.08.02 20:05)

<a href="https://lead-market.ru" >Lead-Market.ru</a>

Sample chef cover letter resume

(BuyEssayOnline, 2021.08.02 19:25)

Sample chef cover letter resume .


Proceed to Order!!! http://adrestyt.ru/user/johntaurus25/


UYhjhgTDkJHVy

Увеличиваем прибыль вашего бизнеса

(BrianNeedy, 2021.08.02 17:55)

<a href="https://lead-market.ru" >Lead-Market.ru</a>

nevermid

(EdwardAcinc, 2021.08.02 11:54)

nevermid
http://jthpdbus.com/

Увеличиваем прибыль

(AndrewFoeft, 2021.08.02 11:41)

[url=https://vk.com/dp_20]Продвижение сайтов Коломна [/url]

spider man far from home download torrent

(RobertSlumn, 2021.08.02 11:07)

autodesk quantity takeoff 2013 keygen free downloadhyperterminal download windows 10download zoombrowser for windows 10download ps vita games via pcdownload microsoft office 2013 32 bit jalan tikus free downloadgolf games for windows 10 free downloaddownload uefa euro 2008 full version pc gamevmware workstation 12 non commercial download free downloaddead island pc game free downloadbeach head 2000 pc game free download
https://bit.ly/3rudPJk
https://bit.ly/3iqlt3d

skyrim become a bard custom songs
amd raidxpert
free windows xp updates download free
instapic
download tubemate terbaru 2019

https://bit.ly/3ipeaZC
https://bit.ly/3hTC1lv

csi deadly intent pc game free download
skype free download for windows xp full version 5.8 free
microsoft word 2013 templates edit free download
download aircrack-ng windows 7 free
jak ustawi j zyk polski w windows 7 home premium free download
lan driver for windows 10 32 bit free download
discord microphone not working after windows 10 update free download
windows 8.1 pro product key finder download free download
colin mcrae rally free download for pc
game engine download for pc

https://bit.ly/3eXV0cL
https://bit.ly/3ksPVwi

<a href=https://bit.ly/2V2SP0m>]autodesk inventor 2015 requisitos minimos free download
</a>
???? ??????? ?????? ???????
gta vice city games free download for pc windows 8 free
suzuki burgman 650 manual free download
bob marley songs of freedom download
dell precision 7510 drivers

def jam pc game free downloadmicrosoft office excel 2016 not responding free downloaddownload san andreas for pc windows 7media player classic for windows xp free download freedave game for pc free downloadfl studio free download full version for pc windows 7indian vpn for windows 10 free downloadhitfilm 4 express download for windows 10best offline antivirus for pc free download18 pc games free download
https://bit.ly/3rpDRxw
https://bit.ly/3zes7k9

<a href=https://bit.ly/2UGw42j>]cara mengatasi microsoft excel 2013 not responding free download
</a>
konica minolta bizhub 25e drivers
download free windows 7 32 bit free
kodi 17.4
ultra videos joiner
microsoft office 2003 for windows 7 32 bit free download free

my binder tabbed notes
crime city by gree
how long does it take to download windows 10 from windows 7 free
qualcomm atheros killer network manager download
windows 10 creators update download size free

https://bit.ly/3euQ66N
https://bit.ly/3iAMXU3

<a href=https://bit.ly/3wX3NSp>]asus aprp download windows 10
</a>
mary j blige we ride free downloada to z hindi video hd songs free downloadphotoshop windows 7will they make black ops 2 for ps4where my diamonds hide minecraft
<a href=https://bit.ly/3irGwCN>]bootcamp 6.1 windows 10 drivers download
</a>
directv2pc media server windows media playerdownload codec audio windows xp freeserverengineshp deskjet 6940 driversrunasdate 64 bit
<a href=https://bit.ly/3hTnRAF>]download highly compressed pc games under 10mb
</a>
red alert 3 uprising downloadinternational cricket 2010 pc game downloaddownload dxtory bagas31real player codecasus p8z77-v lx bios update
<a href=https://bit.ly/3itf5Zo>]www apple com itunes download free for windows 7 free
</a>
turbo vpn pc 32 bitwindows phone icons download freehp laserjet 3015 driverlogilda.dll download windows 10 freemariner paperless
<a href=https://bit.ly/3z9pvnC>]download cisco vpn for windows 10
</a>
photo frame software free download full versionavengers theme song ringtone64 in 1 nes gamesdownload save as pdf word 2007avast free download 2015
<a href=https://bit.ly/2Uvdla4>]free gin rummy download windows 7 free
</a>
shockwave flash converter onlinewindows mobile 6.0 download free freerosetta stone arabic downloadjavad yasari sepide damdriver hp laser jet p1005

Unheard-of offshoot as a service to passable life

(Stronler, 2021.08.02 09:31)

https://qps.ru/UEug7 https://clck.ru/WPR67 https://gee.su/SO4Ff https://qps.ru/KiEpR https://qps.ru/kHtLA https://cutt.us/DoKGv https://gee.su/XQTyF https://gee.su/trB1u https://qps.ru/B4JTl https://qps.ru/eEDbB https://gee.su/lgi26 https://qps.ru/fR5bU https://qps.ru/aQoF6 https://clck.ru/WPWhM https://qps.ru/f2qQ1 https://qps.ru/CiWLB https://qps.ru/0IEcZ https://qps.ru/gHs3S https://qps.ru/Eg2r9 https://gee.su/AVn6C
https://clck.ru/WPos6 https://clck.ru/WPQve https://clck.ru/WPVHx https://cutt.us/kMzVQ https://clck.ru/WQAYH https://clck.ru/WPmsE https://qps.ru/Q7MPz https://qps.ru/6hpFX https://qps.ru/sbJqW https://qps.ru/N2WBY https://gee.su/6coiC https://clck.ru/WPjaV https://clck.ru/WPgxE https://clck.ru/WPTLj https://qps.ru/fxmVn https://gee.su/e85vl https://gee.su/LW51S https://qps.ru/uxqVA https://clck.ru/WPVmk https://clck.ru/WPawj
https://clck.ru/WPvve https://qps.ru/fm6Nh https://gee.su/aN6EU https://gee.su/Cgx45 https://gee.su/PU86A https://clck.ru/WPZps https://qps.ru/XinbV https://qps.ru/oR8hX https://qps.ru/Uo2lY https://qps.ru/o4Pdl https://clck.ru/WPmr5 https://qps.ru/agoCP https://qps.ru/jLgnZ https://qps.ru/wK1jD https://cutt.us/HFrMM https://qps.ru/tIDXk https://qps.ru/O6V9W https://gee.su/2ODtU https://qps.ru/X1523 https://qps.ru/ciKnA

agricole trade отзывы и вывод денег

(Brianjen, 2021.08.02 06:31)

отзывы о брокере
лига ставок не дает вывести деньги
вывод средств с binance
бинанс не дает вывести деньги
бинанс не выводит деньги на payeer


<a href=https://be-top.org/>мостбет бонус на депозит</a>

The red badge of courage essay help

(BuyEssayOnline, 2021.08.02 02:52)

The red badge of courage essay help .


Proceed to Order!!! https://cutt.us/na9VC


UYhjhgTDkJHVy


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 246979
Hónap: 4586
Nap: 141