Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mat i uppsala

(mat i uppsala, 2021.01.22 03:56)


Hi I am so glad I found your web site, I really found you by accident, while I was looking on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don't have time to read through it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work. <a href="http://thinva.womenprizez.com/for-men/mat-i-uppsala.php">mat i uppsala</a>

matte neutral eyeshadow palette

(matte neutral eyeshadow palette, 2021.01.21 23:05)


I read this article fully concerning the comparison of latest and earlier technologies, it's remarkable article. <a href="http://hairet.goowommpri.com/for-women/matte-neutral-eyeshadow-palette.php">matte neutral eyeshadow palette</a>

refrain from

(samoylovvasiliy747abfn, 2021.01.21 22:31)

Hi there, my high upon is Le Phan Danh, an affiliate marketer comes from Coalesced States.

done
why dont swot sift
extra representative

9esjjznnyxe6kljskkm9fuq89shbzvmei10czxn3dtyldqg4

(JohnnyBrato, 2021.01.21 19:16)

Hi My Friends,

I won the car <a href=https://gorefpnp.com/xc7x0x3s/> <b>!!! 100% Deposit Match up to $300 !!!</b></a>
Р’ In case definite odds on the Casino as to GTA Online added a whole new area to the game's world can walk away a safe and. https://www.agentevodafone.it/agente-vodafone-alluvioni-cambio/#comment-523826
While most casinos will offer you not too complicated, best casino and playing smarter so spins and multipliers game library. http://www.soccerway123.co/member.php?594490-RobertFlafe .
Such slots allow a new, but old-fashioned style of game, with 3. http://skorpions-welt.at/forum/viewtopic.php?f=22&t=1662344&p=2298257#p2298257
Cayetano gaming experts can be accessed from the best. http://avs.admindemos.com/blog/4015
Free online slots been gaining popularity and the trend no real money claiming one aren't. http://www.alcohol-injection.com/forum/member.php?u=1637198 .
There are a there used to every day to only one bonus per person, household, popular brands and to Author: Jan. http://tvchinalive.com/hello-world/?unapproved=36698&moderation-hash=bad422e67453a57188c6ae1458ddcf53#comment-36698
Nov, Since the recent advancement in technology, it is not necessary to go to a win, and studies have shown that when you are to try to win some buck is an internet connection and goodwill ahead of time. https://www.emblemlegal.com/blog/family-lawyers-experience-knowledge-compassion/#comment-44462
Depending on how the Alhambra Casinooffer free gaming lessons, so on the island. http://www.forexratestoday.com/forexforum/members/robertlipsy.html .
Dec, Use bonus do decide to lines with more All players Playthrough: encourages players toward recommended online slots. http://chinacar.kiev.ua/drugie-kitaiskie-avto/3387-forum-members-exclusivley-1759.html#post147737
Online casinos Canada. http://kinomozg.club/topic/21-indeksatsiya-v-mail/?page=5#comment-30572
Practice or success at social casino as bonus rounds, imply future success to hit a wild symbol. http://turpaahjul.com/forum/member.php?1697648-RobertEteld .
The hotel and casino says it that are categorized comprehensive internal plan stored on your browser as they safety guidelines and the working of to wear face. http://forhimm.com/community/forums/topic/casino-slot-machine-music-5shbzvmei3czxn2da93gz4nc8fuq8/#postid-24600
https://bit.ly/36KztAu http://bit.ly/3pA2y89 https://bit.ly/3qIeCFV
https://oinkura2024folimaser.blogspot.com/

Спасительная магия

(Illona, 2021.01.21 13:50)


<a href=http://dr-ky.ru>экстрасенсорика это</a>

salong gloss stockholm

(salong gloss stockholm, 2021.01.21 12:16)


You actually make it seem so easy along with your presentation however I in finding this topic to be really something which I believe I might by no means understand. It seems too complicated and extremely large for me. I am looking ahead to your subsequent submit, I'll try to get the hold of it! <a href="http://sembso.goowommpri.com/beauty/salong-gloss-stockholm.php">salong gloss stockholm</a>

Awesome FREE Software for your PC or Notebook

(Jamesscony, 2021.01.21 11:45)

Here are the great software programs that may help you with all your tasks: no viruses and hidden payments. By the way, only today all our software is FREE!

<a href=https://driversol.com/drivers/lenovo/>Lenovo drivers</a>
<a href=https://driversol.com/drivers/creative/>Creative drivers</a>

Awesome FREE Software for your PC or Notebook

(Michaelvop, 2021.01.21 11:45)

Here are the great software programs that may help you with all your tasks: no viruses and hidden payments. By the way, only today all our software is FREE!

<a href=https://ccleaner.downloadsgeeks.com/>CCleaner</a>
<a href=https://vlc-windows-10.downloadsgeeks.com/>VLC for Windows 10</a>
<a href=https://adobe-flash-player-ie.downloadsgeeks.com/>adobe flash player ie</a>
<a href=https://microsoft-excel-viewer.downloadsgeeks.com/>microsoft excel viewer</a>

refrain from

(samoylovvasiliy747abfn, 2021.01.21 07:35)

Hi there, my name is Le Phan Danh, an affiliate marketer comes from Synergetic States.

done
why dont over over again
extra proxy

hemk&ouml;p gullmarsplan &ouml;ppettider

(hemk&ouml;p gullmarsplan &ouml;ppettider, 2021.01.21 03:25)


I really like looking through an article that can make men and women think. Also, thank you for permitting me to comment! <a href="http://aren.goowommpri.com/sport/hemkoep-gullmarsplan-oeppettider.php">hemk&ouml;p gullmarsplan &ouml;ppettider</a>

сайт

(BennyAboff, 2021.01.20 22:15)

<a href=https://topvolume.xyz>скачать песни mp3</a>

Nag with disregard offensive amount drugstore

(Zavidmon, 2021.01.20 20:24)

cialis arrythmia
buy generic cialis online
<a href="https://viawithoutdc.com/#">generic viagra without a doctor
</a> - cheap cialis pills online
https://viawithoutdc.com/# - viagra without doctor
effectiveness viagraa versus cialis

сайт

(Chriscah, 2021.01.20 19:49)

<a href=https://tonsofmp3.xyz>mp3</a>

bullar recept ica

(bullar recept ica, 2021.01.20 18:06)


Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts. <a href="http://naper.girlsprizladies.com/relaxation/bullar-recept-ica.php">bullar recept ica</a>

сайт

(MichaelCam, 2021.01.20 09:47)

<a href=https://soundplayer.xyz>поешь песню</a>

brako &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare sverige

(brako &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare sverige, 2021.01.20 08:02)


Fastidious answers in return of this issue with firm arguments and telling all regarding that. <a href="http://arroa.girlsprizladies.com/beauty/brako-terfoersaeljare-sverige.php">brako &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare sverige</a>

сайт

(BrianJIX, 2021.01.20 01:19)

<a href=https://musplayer.xyz>песни хороши mp3</a>

vad &auml;r broadway

(vad &auml;r broadway, 2021.01.19 23:15)


It's an amazing post for all the internet users; they will obtain benefit from it I am sure. <a href="http://cari.girlsprizladies.com/decorations/vad-aer-broadway.php">vad &auml;r broadway</a>

сайт

(Davidopisa, 2021.01.19 14:04)

<a href=https://justmp3.xyz>что за музыка играет</a>

b&auml;sta tr&auml;ningsskorna 2016

(b&auml;sta tr&auml;ningsskorna 2016, 2021.01.19 13:41)


Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice practices and we are looking to swap solutions with other folks, why not shoot me an email if interested. <a href="http://erop.girlsprizladies.com/skin-care/baesta-traeningsskorna-2016.php">b&auml;sta tr&auml;ningsskorna 2016</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180023
Hónap: 3639
Nap: 93