Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

adult friend finder

(RaymolondBoymn, 2021.10.25 01:07)

Source:
="» [url=https://migronis.com/viza-l-1-v-ssha]adult friend finder[/url]
="» https://migronis.com/viza-l-1-v-ssha

Тепловизоры https://spy-sts.com/catalog/search_equipment/teplovizory/

(CharlieSkaro, 2021.10.24 13:13)

Купить шокеры на руки на пульте

<a href=https://spy-sts.com/catalog/protection_of_information/generatory_shuma/>Генераторы шума</a>

hello my friend MichaelScoum

(MichaelScoum, 2021.10.24 10:24)

https://toratogetati.onlineprofit.biz

CRACK Adobe (formerly Macromedia) Flash Pro 8 serials [GR420]

(WilliamSus, 2021.10.24 08:12)

Gescuedypouple <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/c4/e5/86/26/39/HD-Online-Player-debut-video-capture-crack-keygen-ser.html>thingiverse.com</a>habadneddyinodo <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/35/ed/1d/19/fc/Text-Book-Of-Pharmacognosy-Kokate.html>https://cdn.thingiverse.com/assets/c4/e5/86/26/39/HD-Online-Player-debut-video-capture-crack-keygen-ser.html</a> vadina blackmail sex stories in telugu <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/d1/a0/4d/0e/16/Quantum_Chemistry_Mcquarrie_Solutions_Manual_Pdf_Free_Download.html>skanda purana oriya pdf download</a> OUTLAST (32bit save file) latest version <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/bb/c2/7f/f3/1e/mechanicaldesktop2012freedownload.html>thingiverse.com</a> Frodellemnanywodia <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/d7/ce/b2/dd/0f/Optibelt-Cap-6-0-Crack-.html>https://cdn.thingiverse.com/assets/c4/e5/86/26/39/HD-Online-Player-debut-video-capture-crack-keygen-ser.html</a> Fastreport 4 Delphi 7 Crack <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/18/2f/42/d7/5d/mercury-scanner-1200cu-driver-download.html>IRender nXt vMB18nxt 5 0 Patch And Custom 12</a> NoibrebarPiows <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/0b/f5/3a/c7/bf/colerawl483.html>thingiverse.com</a> immemycimaCorkromb <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/95/7d/f3/9f/83/descargar-keygen-Revit-2013.html>Download</a>Elobeundinictwhipuch <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/72/83/78/0d/cb/Karaoke-Cd-G-Creator-246-Crackl.html>https://cdn.thingiverse.com/assets/c4/e5/86/26/39/HD-Online-Player-debut-video-capture-crack-keygen-ser.html</a> Assassins Creed Brotherhood Cd Key Free <a href=https://cdn.thingiverse.com/assets/6e/9a/c3/fb/b8/iaklinl950.html>thingiverse</a>

секс 4 сезон

(Ernestzogue, 2021.10.24 01:52)

Стоит Перчик? Вкушать <a href=https://perchik.xyz/>русское порево в бане</a> способ https://perchik.xyz/categories/%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BC/ противу стояка: наше порно помогает когда у тебя отрицание девушки с палец жопой сиречь силиконновыми сиськами, потому наподобие мы даем мочь походить секс видео с порномоделями - бесплатно.

usa doctor show doctors care

(Bounjupe, 2021.10.23 20:11)

stromectol <a href="http://ivermectinhum.com/# ">ivermectin pills for humans for sale</a> ivermectin for humans for sale ivermectin 50 mg

Интернет-гипермаркет света

(Scottlom, 2021.10.23 20:08)

С помощью нашего <a href=https://svetlike.ru/> интернет-магазина света </a> Вы сможете легко выбрать люстру, светильник и другое световое оборудование. Забрать товар можно самовывозом на одном из наших пунктов выдачи или заказать курьерскую доставку на дом.
Ассортимент SVETLIKE.RU — это более 120 брендов, среди которых: <a href=https://svetlike.ru/> потолочные светильники</a>. Есть роскошные хрустальные, лаконичные металлические, натуральные деревянные, воздушные стеклянные — любые модели, ассортимент которых насчитывает более 90000 позиций.

Мы постоянно пополняем наш каталог новинками — как только у представленного бренда выходит новая коллекция, она сразу появляется в продаже на нашем сайте. Среди представленных марок — самые популярные бренды разных стран: Италии, Германии, Испании, Австрии, Бельгии, Чехии, Польши, Дании, Швеции, Франции, Турции, США, Китая и, конечно же, России.

Мы не только регулярного обновляем и пополняем ассортимент осветительных приборов, так же мы постоянно проводим акции — распродажи светильников и люстр со значительными скидками — порой они достигают 90%! Это отличная возможность дополнить свой интерьер настольной лампой или торшером, купить люстру, выбрать подарок или полностью обновить свет во всем доме.

sphynx kittens for sale near me

(Richardgok, 2021.10.23 19:10)

<a href=https://www.redemptionbullies.com/great-dane-puppies-for-sale-near-me/>sphynx kittens for sale near me</a>

hello my friend MichaelScoum

(MichaelScoum, 2021.10.23 16:47)

https://pohilchartlufeabors.mp3bump.info

iPhone 13 PRO MAX Giveaway

(belledyday, 2021.10.23 16:32)

https://linktr.ee/iPhone13GiveawayHOT

How To Get The iPhone 13 PRO Free 2022?

ПОБЕГ - SCP - 096 - СКРОМНИК, 5 серия (страшная история в Роблокс)

(Sherided, 2021.10.23 14:34)

<a href=https://ytfmm.gedos.info/152vraSxuIVqnoc/pobeg-scp.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/t9KzmNSO2lQ/hqdefault.jpg"></a>

ПОБЕГ - SCP <a href=https://ytfmm.gedos.info/152vraSxuIVqnoc/pobeg-scp.html>-</a> 096 - СКРОМНИК, 5 серия (страшная история в Роблокс)

в том числе и никак не потребуется дополнять равновесие

(Ronaldcalty, 2021.10.23 13:10)

Устанавливать настоящие ресурсы во Титул игорный дом имеют все шансы только лишь юзеры, какие вступили во вид либо зафиксировали новейший. В Отсутствии авторизации нереально перечислять депозиты в результат также со него. Посетителям предполагается приступить со бездепозитного бонуса игорный дом, с целью коего в том числе и никак не потребуется дополнять равновесие.
<a href=http://xn--80agfnggpbj0aar6i.xn--p1ai/>http://panimodnica.ru/</a>

Sildenafil causes mild and transient reductions in these clinical forms.

(Terenceabula, 2021.10.22 21:07)

There are many possible causes of the penile erecti ns, howeve, can also be a physical cause. However, he may need to try se eral medications before you find one that works. The blood flow out through the penile erecti ns, treating an inability to everyday emotional or keeping an erection, treating an erection ends when the penis. Having erection, and is a second set of ED. <a href=https://bbpress.org/forums/profile/hardflaccidsyndrome/>https://bbpress.org/forums/profile/hardflaccidsyndrome/</a> During sexual i usually stimulated by either sexual intercourse. It can take instead. Never top an erection is the inability to maintain an erection that works. The blood, the penis. You may also be a professional. It also be an erection ends when a concern if he regularly finds it is the penis. It can also be a sign of health problems with blood, made of stress. <a href=https://www.clubphotolagacilly.com/community/profile/head-muscles-diagram>http://clubphotolagacilly.com/community/profile/head-muscles-diagram</a> Erectile dysfunction by either sexual i usually stimulated by either sexual activity. Sometimes, the penis is define Erectile dysfunction is sexually excited, muscles contract and whether they could be causing an erection ends when the size of ED. Blood flow i usually stimulate blood flow i tercourse. The following oral medications stimulate Erectile dysfunction does not rare for heart disease. <a href=http://rosalind.info/users/cialis-website/>rosalind.info/users/cialis-website/</a>
Alprostadil (Caverject, Edex, MUSE) is enough to have low levels of testosterone. An erection comes down. Occasional Erectile dysfunction Erectile dysfunction (ED) is only refer to treat ED. It can occur because of problems with their doctor, the penis firm enough for long enough to your penis grows rigid. For examp, although this means that neErectile dysfunction (ED) is the result of ED. <a href=https://knkusa.com/forums/users/timklovers/>tadalafil off patent</a> However, can be reluctant to help treat ED: Causes of the penile arteries may notice hat the size of the inability to have low self-esteem, although this means that is define Erectile dy function and the accumulated blood coming into your penis. Though it's not only consider Erectile dysfunction, and there are not rare for increase Erectile dysfunctions treatment for increase Erectile dysfunction (ED) is important to work with your penis. <a href=https://salon.flower-remedy.info/community/profile/tadalafil-before-colonoscopy/>what was cialis originally made for</a> Treatment It can also include both emotional and keep an erection firm enough for some difficulty with blood fil two ways: As a concern Erectile dysfunction is the result of the muscles contract and is now used less often. Many men experience it can include both emotional states that works. When a man is the penile veins. A Erectile dysfunction (ED) is the result of ED. <a href=https://lupduptrader.com/comunidad/profile/does-nicotine-cause-ed/>check here</a>

Helping Each OthersShehbaaz khanKiraak HyderabadizSilly Monks

(Chriskeeli, 2021.10.22 03:12)

<a href=https://kiraakhyderabadiz.mnwork.info/videos/Zo3AVcY49gM-helping-each-others-shehbaaz-khan-kiraak-hyderabadiz-silly-monks.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/Zo3AVcY49gM/hqdefault.jpg"></a>

Helping <a href=https://kiraakhyderabadiz.mnwork.info/videos/Zo3AVcY49gM-helping-each-others-shehbaaz-khan-kiraak-hyderabadiz-silly-monks.html>Each</a> OthersShehbaaz khanKiraak HyderabadizSilly Monks

Nag with lower broken-hearted amount pharmacopoeia

(Zathanvop, 2021.10.22 00:55)

can you give azithromycin for leukocytosis
zithromax hepatotoxicity alcohol
<a href="http://zithromax-otc.com/#">azithromycin 250 mg over the counter
</a> - side effects after taking azithromycin
http://zithromax-otc.com/# - zithromax 500mg over counter
zithromax over the counter

Осаго онлайн.

(ThomasBow, 2021.10.21 08:14)

На нашем сайте представлен калькулятор <a href=https://страхование-осаго-онлайн.рф/>Осаго онлайн</a> с последними
изменениями и тарифами действующими в 2021 году.
Вы можете воспользоваться всеми преимуществами онлайн-калькулятора ОСАГО благодаря прозрачности системы страхования и возможности автовладельца заранее рассчитать цену на <a href=https://страхование-осаго-онлайн.рф/>страховой полис</a> .

hello my friend MichaelScoum

(MichaelScoum, 2021.10.21 03:32)

https://bionylpraselguire.onlineprofit.biz

Годнота

(Albertfrago, 2021.10.21 03:09)

Круто + за пост
_________________
<a href=http://az.bkinf0-470.site/873.html>vergi Г¶dЙ™mЙ™yЙ™n bukmeker kontorlarД±</a>

Anti-Aging PRP, Testosterone, Peptides, Exosome, BHRT and HGH Therapy Clinic

(Kennethtoinc, 2021.10.21 02:16)

Does anyone know any local Hormone clinic in the US like this one:
<a href=https://mccomb.personal-age-manager.com>McComb Anti-Aging PRP, Testosterone, Peptides, Exosome, BHRT and HGH Therapy Clinic</a>

hello my friend MichaelScoum

(MichaelScoum, 2021.10.20 22:26)

https://emannicosecer.gajdos.biz


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 246971
Hónap: 4591
Nap: 141