Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vilken olja steker man i

(vilken olja steker man i, 2021.02.04 13:18)


Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any tips? vilken olja steker man i workj.sewomenpriz.com/music/vilken-olja-steker-man-i.php

vad att göra i budapest

(vad att göra i budapest, 2021.02.04 09:51)


Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this post i thought i could also create comment due to this brilliant paragraph. vad att göra i budapest verno.prizezwom.com/relaxation/vad-att-goera-i-budapest.php

В нашем интернет-каталоге

(Scottvakly, 2021.02.04 05:45)

В нашем интернет-каталоге представлено более 700 видов надгробий и других мемориальных изделий из гранита, мрамора и искусственного камня (полимергранита). Вы можете оформить заказ на готовое изделие из складской программы или заказать изготовление памятника по индивидуальному проекту.
<a href=https://postament.ru/catalog/pamyatniki/>порнуха</a>

parkering m&aring;rtenstorget lund &ouml;ppettider

(parkering m&aring;rtenstorget lund &ouml;ppettider, 2021.02.03 23:02)


I'm not sure why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists. parkering m&aring;rtenstorget lund &ouml;ppettider azad.sewomenpriz.com/for-men/parkering-mrtenstorget-lund-oeppettider.php

Get with disregard broken-hearted price pharmacopoeia

(viagra 100mg price canada, 2021.02.03 20:22)

related:www.xlpharmacy.com/ viagra
fake viagra
<a href="https://vgsnake.com/#">viagra 100mg
</a> - treatment for ed
https://vgsnake.com/# - generic viagra without rx
viagra 5mg dosage new posts

Спасительная магия

(Illona, 2021.02.03 17:36)


<a href=http://caffete.ru>молитва о благополучии и достатке в семье</a>

Smut is in the dole out mood barely an internet search away

(Milanthoky, 2021.02.03 00:03)

Scarcely any things are sincerely universal. But while people across the time address different languages, put opposite foods and be revenged experience several emotions, millions across the people babysit for porn. Without considering being so greatly consumed, porn is maligned as the beginning of fraternity’s ills. It’s constant been labelled a civic condition peril past politicians in Utah.

Porn has transformed closed the erstwhile not many decades, rightful to the availability of the internet and faster entanglement connections. It is also chic more immersive than a day before. Take effective reality. Earlier this year, researchers from Newcastle University in the UK spiky out that VR changes the ordeal of porn from d‚gag‚e observer to protagonist. They warned that this has the imminent to fog the route between actuality and delusion, perhaps damaging relationships and encouraging harmful behaviour.

But what does the corroboration in point of fact say thither how porn may or may not be affecting people? Can inquire into demand any answers? The actuality is that it is a problematical topic notwithstanding scientists to study. The feather of porn dictates that researchers be required to either rely on people self-reporting their porn habits, or guide it to them in laboratory settings that are unnatural. (And no uncertainty, slightly ham-fisted, too.)

That said, there is a growing fuselage of literature that can provide hints. BBC Future reviewed what researchers be subjected to concluded so far.

more on - <a href=https://chubbyboobstube.com>chubbyboobstube</a>

схема скважины на воду

(Donaldcdz, 2021.02.02 22:49)

Приветствую Вас товарищи
Обустройство скважины с кессоном из бетонных колец
Использование кессона из бетонных колец при обустройстве скважины – правильный выбор в пользу долгой службы Вашей скважины – порядка 70-100 лет. Бетонная конструкция самая прочная и устойчивая из всех конструкций, использующихся при защите и обустройстве скважин. Такие кессоны под своей тяжестью не сдвинуться даже под большим напором воды. Отменная защита Вашей скважине гарантирована. Монтаж кессона из бетонных колец и завершение обустройства скважины:
Вокруг обсадной трубы экскаватор выкапывает котлован шириной около 2 м. Данные для глубины берутся из паспорта на скважину. Дно котлована выравнивают.С помощью крана на дно котлована опускают бетонную плиту с отверстием для обсадной трубы – дно будущего кессона. Использование донной плиты обязательно ввиду риска усадки и вымывания грунта под кессоном.Далее с помощью крана на бетонной плите размещают от 2 до 4 бетонных колец. Стандартная высота кольца составляет 90 см.Далее рабочий с помощью лестницы спускается вниз, заделывает стыки бетонных колец цементным раствором.Отверстие вокруг обсадной трубы засыпается плотно мелким щебнем либо цементно-песчаной смесью.В первом бетонном кольце проделывают отверстия для вывода труб. Выкапывают траншею от кессона в дом, для прокладки водопровода.Прокладывают водопровод. Выводят систему полива участка.Устанавливают в кессоне гидроаккумулятор, фильтр, системы автоматики.Поверх бетонных колец опускают верхнюю плиту. Отверстие для обслуживания обустроенной скважины закрывается полимерной крышкой люка.Стыки заделывают цементным раствором.Щели вокруг кессона засыпаются выкопанным ранее песком.Монтаж кессона и обустройство скважины закончено.

une smink recension

(une smink recension, 2021.02.02 18:36)


This article is actually a fastidious one it helps new internet people, who are wishing for blogging. une smink recension stabi.sewomenpriz.com/beauty/une-smink-recension.php

ingef&aelig;r og graviditet

(ingef&aelig;r og graviditet, 2021.02.02 15:05)


I visited various sites except the audio quality for audio songs existing at this website is genuinely fabulous. ingef&aelig;r og graviditet saujo.prizezwom.com/sport/ingefr-og-graviditet.php

gr&aring; l&aring;ng&auml;rmad kl&auml;nning

(gr&aring; l&aring;ng&auml;rmad kl&auml;nning, 2021.02.02 12:23)


Its like you read my thoughts! You appear to understand so much about this, like you wrote the e book in it or something. I believe that you simply could do with a few % to force the message home a little bit, however instead of that, that is fantastic blog. An excellent read. I'll definitely be back. gr&aring; l&aring;ng&auml;rmad kl&auml;nning sewomenpriz.com/useful-tips/gr-lngaermad-klaenning.php

f&aring; bort muns&aring;r snabbt

(f&aring; bort muns&aring;r snabbt, 2021.02.02 06:40)


Everyone loves what you guys are up too. Such clever work and coverage! Keep up the superb works guys I've included you guys to our blogroll. f&aring; bort muns&aring;r snabbt cietr.wommmewt.com/beautiful-things/f-bort-munsr-snabbt.php

sendrag under f&ouml;tterna

(sendrag under f&ouml;tterna, 2021.02.02 00:30)


Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Safari. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue resolved soon. Thanks sendrag under f&ouml;tterna grovi.sewomenpriz.com/for-men/sendrag-under-foetterna.php

сайт

(Davidgon, 2021.02.01 18:41)

<a href=https://songbeat.xyz>лучшая музыка mp3</a>

mary kay &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare

(mary kay &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare, 2021.02.01 18:26)


Hurrah, that's what I was exploring for, what a information! present here at this web site, thanks admin of this website. mary kay &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare reni.sewomenpriz.com/beautiful-things/mary-kay-terfoersaeljare.php

laxido apelsin pulver till oral l&ouml;sning

(laxido apelsin pulver till oral l&ouml;sning, 2021.02.01 13:31)


Hi there! I could have sworn I've been to this site before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back often! laxido apelsin pulver till oral l&ouml;sning bluri.prizezwom.com/beautiful-things/laxido-apelsin-pulver-till-oral-loesning.php

billig l&auml;sk stockholm

(billig l&auml;sk stockholm, 2021.02.01 07:16)


Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It's always useful to read through content from other writers and practice a little something from their web sites. billig l&auml;sk stockholm brevoc.womeddse.com/news/billig-laesk-stockholm.php

сайт

(MichaelMom, 2021.02.01 06:49)

<a href=https://goldmusic.xyz>включая музыка</a>

camilla l&auml;ckberg l&auml;ngd

(camilla l&auml;ckberg l&auml;ngd, 2021.02.01 00:56)


Good answers in return of this difficulty with real arguments and explaining the whole thing concerning that. camilla l&auml;ckberg l&auml;ngd hotsti.womeddse.com/relaxation/camilla-laeckberg-laengd.php

сайт

(StevenDat, 2021.01.31 23:05)

<a href=https://wildsong.xyz>музыку онлайн бесплатно 2021</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180018
Hónap: 3638
Nap: 94