Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lichen sclerosus symtom

(lichen sclerosus symtom, 2021.02.11 05:47)


When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thank you! lichen sclerosus symtom khard.sewomenpriz.com/decorations/lichen-sclerosus-symtom.php

сео продвижение сайта Москва

(Undusy, 2021.02.10 23:46)

Скажем, вы хозяин нового сайта, который имеет приятный современный дизайн, удобную навигацию и нужную для покупателей рекламную информацию. Но на web-сайт ни кто не заглядывает. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать веб страницу. Не секрет, ни одно действительное или виртуальное предприятие не может продвигаться само по себе. Отдельной фирме нужна подспорье в приобретении популярности, а во Глобальной паутине без нее решительно не быть из-за яростной конкуренции.Мы занимаемся разработкой продающегося сайта. Сотрудники нашей компании готовы запустить настоящий портал в течение нескольких дней. Сверх оформления полных сайтов, мы выполняем такие услуги как технической подмоги: своевременное продление хостинга и вашего домена, добавление контента на web-сайт, публикация известий. Наши услуги могут помочь вам стать фаворитом на горизонтах всемирной паутины.

<a href=https://apistudio.ru>seo продвижение в google</a>

orijen kattmat test

(orijen kattmat test, 2021.02.10 17:37)


Hi there colleagues, nice post and pleasant arguments commented at this place, I am in fact enjoying by these. orijen kattmat test cada.sewomenpriz.com/delicious-dishes/orijen-kattmat-test.php

vad att g&ouml;ra i budapest

(vad att g&ouml;ra i budapest, 2021.02.10 17:33)


This is really fascinating, You're an overly skilled blogger. I've joined your feed and stay up for seeking more of your fantastic post. Also, I've shared your web site in my social networks vad att g&ouml;ra i budapest verno.prizezwom.com/relaxation/vad-att-goera-i-budapest.php

Кубань видео

(Marina, 2021.02.10 12:51)


<a href=https://kuban.video/>моя кубань видео</a>

oatly imat glutenfri

(oatly imat glutenfri, 2021.02.10 05:12)


What's Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute &amp; aid different customers like its helped me. Good job. oatly imat glutenfri steva.sewomenpriz.com/useful-tips/oatly-imat-glutenfri.php

Mercedes benz GLS 2020

(BGTDep, 2021.02.09 21:51)

В новые мерседесы: http://youtu.be/KNY16n8yod8?t=12 (головное устройство NTG 6.0) и к штатному головному устройству подключаем дополнительную мультимедиа, она даст возможность разделять экран пополам. Весь функционал сохранился. В любой момент вы сможете перейти в родную систему мерседес GLS, что-то там настроить и опять перейти в мир современной мультимедиа. За счет того, что ничего не меняется и штатная сохраняется, наша интеграция никоем образом не влияет на гарантию мерседеса. Любое приложение можно развернуть на весь экран. С PlayMarket скачать самостоятельно любые приложения, и загрузить их на рабочий стол Так же вы можете посмотреть другие наши работы по мерседес GLS: https://youtu.be/KNY16n8yod8?t=23

erfarenheter av fibo trespo v&aring;trumsskiva

(erfarenheter av fibo trespo v&aring;trumsskiva, 2021.02.09 14:21)


I just like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check once more here regularly. I am rather sure I'll be told many new stuff proper here! Best of luck for the following! erfarenheter av fibo trespo v&aring;trumsskiva ranh.sewomenpriz.com/music/erfarenheter-av-fibo-trespo-vtrumsskiva.php

mexican tacos recept

(mexican tacos recept, 2021.02.09 01:24)


Howdy very nice website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I'll bookmark your site and take the feeds additionally? I am glad to search out a lot of useful information right here within the post, we want work out more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . . mexican tacos recept greca.sewomenpriz.com/useful-tips/mexican-tacos-recept.php

Спасительная магия

(Illona, 2021.02.08 16:37)


<a href=http://iskarov.ru>заговоры на деньги и удачу</a>

nivea cellulite gel cream

(nivea cellulite gel cream, 2021.02.08 15:10)


Thanks for sharing your thoughts on. Regards nivea cellulite gel cream wilma.prizezwom.com/decorations/nivea-cellulite-gel-cream.php

koppning mot celluliter f&ouml;re efter

(koppning mot celluliter f&ouml;re efter, 2021.02.08 11:10)


Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this site, and your views are nice in support of new users. koppning mot celluliter f&ouml;re efter steva.sewomenpriz.com/skin-care/koppning-mot-celluliter-foere-efter.php

paj med &auml;gg

(paj med &auml;gg, 2021.02.07 16:46)


Why visitors still make use of to read news papers when in this technological world everything is existing on web? paj med &auml;gg ranh.sewomenpriz.com/for-men/paj-med-aegg.php

mat enligt blodgrupp

(mat enligt blodgrupp, 2021.02.07 01:17)


Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated. mat enligt blodgrupp ranh.sewomenpriz.com/music/mat-enligt-blodgrupp.php

eksem p&aring; h&auml;nderna stress

(eksem p&aring; h&auml;nderna stress, 2021.02.06 23:41)


I'm excited to find this page. I wanted to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and i also have you saved to fav to look at new stuff in your web site. eksem p&aring; h&auml;nderna stress rausi.prizezwom.com/decorations/eksem-p-haenderna-stress.php

film med kl&ouml;s

(film med kl&ouml;s, 2021.02.06 02:14)


I'm really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A small number of my blog audience have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any tips to help fix this issue? film med kl&ouml;s eddf.sewomenpriz.com/sport/film-med-kloes.php

engelbert ring knut

(engelbert ring knut, 2021.02.05 12:24)


When some one searches for his essential thing, therefore he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here. engelbert ring knut sighm.prizezwom.com/beauty/engelbert-ring-knut.php

biff stroganoff recept

(biff stroganoff recept, 2021.02.05 09:47)


I pay a visit each day a few websites and blogs to read articles or reviews, except this web site presents feature based writing. biff stroganoff recept alper.wommmewt.com/trends/biff-stroganoff-recept.php

skirt

(samoylovvasiliy747abfn, 2021.02.04 17:43)

thanks all everybody download and end my substitute

if it enjoyable and whimsical spoil it amuse ibox me . fb or email bemoc301@gmail.com

thanks. i about unadorned
why dont credence in it ?
ssh fres all world

Hello world

(MesVof, 2021.02.04 16:44)

:)<a href=http://industrial-wood.ru/>:)</a>:)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 180018
Hónap: 3637
Nap: 94