Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

filippa k norrmalmstorg

(filippa k norrmalmstorg, 2021.02.26 07:35)


Very descriptive blog, I liked that bit. Will there be a part 2? filippa k norrmalmstorg <a href="http://swaram.womibestw.com/delicious-dishes/filippa-k-norrmalmstorg.php">filippa k norrmalmstorg</a>

bra mat diarre

(bra mat diarre, 2021.02.26 03:06)


I believe everything posted made a ton of sense. However, think on this, what if you composed a catchier post title? I ain't suggesting your content is not solid, but suppose you added a headline to maybe grab people's attention? I mean is a little boring. You could peek at Yahoo's home page and note how they write article headlines to get people interested. You might try adding a video or a related picture or two to grab readers excited about everything've got to say. Just my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting. bra mat diarre <a href="http://cremba.wommrebest.com/delicious-dishes/bra-mat-diarre.php">bra mat diarre</a>

sandaler med l&aring;g klack

(sandaler med l&aring;g klack, 2021.02.25 22:19)


Why visitors still make use of to read news papers when in this technological globe all is presented on web? sandaler med l&aring;g klack <a href="http://carga.womibestw.com/travels/sandaler-med-lg-klack.php">sandaler med lГҐg klack</a>

How To Download videos from any site?

(Utelulk, 2021.02.25 20:36)

Many users asked us How To Download videos from any site free online?
We have answer!!

<a href=https://www.intensedebate.com/people/fastfromyoutube>https://www.intensedebate.com/people/fastfromyoutube</a>
<a href=https://doodleordie.com/profile/fastfrom-youtube>https://doodleordie.com/profile/fastfrom-youtube</a>
<a href=https://www.flicks.co.nz/member/fastfrom-instagram/>https://www.flicks.co.nz/member/fastfrom-instagram/</a>
<a href=https://myblogu.com/pprofile/fastfrom>https://myblogu.com/pprofile/fastfrom</a>
<a href=https://www.folkd.com/user/fastfromtwitterdownloader>https://www.folkd.com/user/fastfromtwitterdownloader</a>
<a href=https://buddypress.org/members/fastfrom/profile/>https://buddypress.org/members/fastfrom/profile/</a>
<a href=https://www.turnkeylinux.org/user/1437216>https://www.turnkeylinux.org/user/1437216</a>
<a href=https://www.ted.com/profiles/26338886>https://www.ted.com/profiles/26338886</a>
<a href=https://www.openstreetmap.org/user/Bekker_1>https://www.openstreetmap.org/user/Bekker_1</a>
<a href=https://www.kickstarter.com/profile/1110072683/about>https://www.kickstarter.com/profile/1110072683/about</a>
<a href=https://finexam.ru/forum/user/118527/>https://finexam.ru/forum/user/118527/</a>
<a href=https://www.deviantart.com/fastfrom/about>https://www.deviantart.com/fastfrom/about</a>
<a href=https://www.producthunt.com/@fastfrom>https://www.producthunt.com/@fastfrom</a>
<a href=https://gold10.ru/forum/messages/forum16/topic6636/message31156/#message31156>https://gold10.ru/forum/messages/forum16/topic6636/message31156/#message31156</a>
<a href=http://www.authorstream.com/Fastfrom/>http://www.authorstream.com/Fastfrom/</a>
<a href=https://qiita.com/fastfrom>https://qiita.com/fastfrom</a>
<a href=http://e-regata.com/rus/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=23145>http://e-regata.com/rus/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=23145</a>
<a href=http://tonb.ru/services/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=18506>http://tonb.ru/services/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=18506</a>
<a href=http://ttlink.com/albert11>http://ttlink.com/albert11</a>
<a href=http://www.globalvision2000.com/forum/member.php?action=profile&uid=186361>http://www.globalvision2000.com/forum/member.php?action=profile&uid=186361</a>
<a href=https://dev.1c-bitrix.ru/community/webdev/user/5032484/>https://dev.1c-bitrix.ru/community/webdev/user/5032484/</a>
<a href=https://www.mixcloud.com/DJ_mopson/>https://www.mixcloud.com/DJ_mopson/</a>
<a href=https://sikhyourmind.com/forum/profile/abraham089/>https://sikhyourmind.com/forum/profile/abraham089/</a>
<a href=https://www.goodreads.com/user/show/130631579-jeniffer>https://www.goodreads.com/user/show/130631579-jeniffer</a>
<a href=https://www.csi.edu.au/profile/Krish07/>https://www.csi.edu.au/profile/Krish07/</a>
<a href=https://muckrack.com/andry-robertson>https://muckrack.com/andry-robertson</a>
<a href=https://dribbble.com/tamerlan11/about>https://dribbble.com/tamerlan11/about</a>
<a href=https://community.fandom.com/wiki/User:Josepsina>https://community.fandom.com/wiki/User:Josepsina</a>
<a href=https://listswapper.com/author/ramos223/>https://listswapper.com/author/ramos223/</a>
<a href=https://logos.fandom.com/wiki/FastFrom.com>https://logos.fandom.com/wiki/FastFrom.com</a>
<a href=https://hero.osclass.me/user/profile/320678>https://hero.osclass.me/user/profile/320678</a>
<a href=https://myspace.com/tamerlan23>https://myspace.com/tamerlan23</a>
<a href=https://anotepad.com/note/read/hje565xf>https://anotepad.com/note/read/hje565xf</a>
<a href=https://profile.hatena.ne.jp/fastfrom/>https://profile.hatena.ne.jp/fastfrom/</a>
<a href=https://issuu.com/fastfrom.com>https://issuu.com/fastfrom.com</a>
<a href=https://www.buymeacoffee.com/fastfrom/>https://www.buymeacoffee.com/fastfrom/</a>

https://www.alemprint.ru/

(Timothyvet, 2021.02.25 20:16)

https://www.alemprint.ru/uslugi/shirokoformatnaya-pechat https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-plakatov
http://www.grandprint.su http://www.grandprint.su https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-bannerov
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-bannerov https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-plakatov
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-plenke https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-bannerov
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-oboyah https://www.alemprint.ru/price https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-setke
https://www.alemprint.ru/uslugi/shirokoformatnaya-pechat https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-plakatov
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-bannerov https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-bannerov
https://www.alemprint.ru/uslugi/press-wall https://www.alemprint.ru/price https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-setke
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-setke https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-plakatov
https://www.alemprint.ru/ https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-setke https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-setke
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-setke https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-setke https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-bannerov
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-oboyah https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-oboyah
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-na-oboyah https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya
https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya https://www.alemprint.ru/uslugi/pechat-interernaya

Nag with discount offensive payment pharmacopoeia

(generic viagra trusted pharmacy, 2021.02.25 19:05)

viagra powered by bellabook keyword
dangers of viagra
<a href="https://sildenaflpro.com/#">viagra generic for sale
</a> - buy viagra online most users ever online was
https://sildenaflpro.com/# - generic viagra online
viagra prices canada login

&ouml;l och tr&auml;ning

(&ouml;l och tr&auml;ning, 2021.02.25 11:44)


Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers? &ouml;l och tr&auml;ning <a href="http://chevli.womibestw.com/decorations/oel-och-traening.php">öl och träning</a>

Всем привет

(DavidRap, 2021.02.25 07:18)

Спасибо за совет все нашлось тут!
<a href=https://5-xl.ru>klikvip</a>

hm fr&ouml;lunda torg

(hm fr&ouml;lunda torg, 2021.02.25 07:00)


Hey there would you mind sharing which blog platform you're using? I'm going to start my own blog soon but I'm having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask! hm fr&ouml;lunda torg bluri.prizezwom.com/sport/hm-froelunda-torg.php

grekisk yoghurt inneh&aring;llsf&ouml;rteckning

(grekisk yoghurt inneh&aring;llsf&ouml;rteckning, 2021.02.25 04:26)


Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone! grekisk yoghurt inneh&aring;llsf&ouml;rteckning gret.sewomenpriz.com/decorations/grekisk-yoghurt-innehllsfoerteckning.php

мойка окон

(Duglasvex, 2021.02.25 02:02)

Приветствую Вас дамы и господа! https://drive.google.com/file/d/14O9w55SwmlE2-tlnmfFQS62GmpBmQNET/view?usp=sharing
Фирма по уборке помещений «LADYCLEAN» более 5 лет оказывает качественные услуги в Минске. Сотрудники компании — опытные профессионалы, готовые осуществить уборку жилых помещений, промышленных площадей, офисов. Наша клининг компания наведет порядок там, где Вы пожелаете. Клининг компания «LADYCLEAN» проводит самый широкий спектр услуг среди тех, которые могут предложить клининговые компании в Минске. Мы привлекаем клиентов не только качеством услуг, но и их доступной стоимостью. Мы работаем на конкурентном рынке, поэтому наша клининговая компания цены делает привлекательными для каждого клиента. Высокий уровень качества услуг достигается тем, что мы используем в работе новые качественные технические приспособления и используем безвредные чистящие средства.

benefit smink online

(benefit smink online, 2021.02.24 17:06)


Hello, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!! benefit smink online markl.wommmewt.com/music/benefit-smink-online.php

b&auml;sta face mist

(b&auml;sta face mist, 2021.02.24 10:48)


Wow, incredible blog layout! How long have you ever been running a blog for? you make blogging glance easy. The whole glance of your web site is great, let alone the content!
b&auml;sta face mist tanch.prizezwom.com/useful-tips/baesta-face-mist.php

vad kostar en gravplats

(vad kostar en gravplats, 2021.02.24 05:35)


Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol vad kostar en gravplats dustl.sewomenpriz.com/trends/vad-kostar-en-gravplats.php

ipren treo kombinera

(ipren treo kombinera, 2021.02.23 15:26)


My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page for a second time. ipren treo kombinera roder.wommmewt.com/trends/ipren-treo-kombinera.php

hur m&aring;nga kalorier i en flaska vin

(hur m&aring;nga kalorier i en flaska vin, 2021.02.23 13:44)


Hello to every body, it's my first pay a quick visit of this web site; this website contains amazing and in fact excellent stuff designed for visitors. hur m&aring;nga kalorier i en flaska vin saujo.prizezwom.com/advice-girlfriends/hur-mnga-kalorier-i-en-flaska-vin.php

massage k&ouml;penhamnsv&auml;gen malm&ouml;

(massage k&ouml;penhamnsv&auml;gen malm&ouml;, 2021.02.23 04:01)


I'm amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that's equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about. Now i'm very happy I came across this in my search for something concerning this. massage k&ouml;penhamnsv&auml;gen malm&ouml; cleru.wommmewt.com/for-women/massage-koepenhamnsvaegen-malmoe.php

does zithromax contain penicillin

(buy online zithromax, 2021.02.22 20:01)

zithromax 500 mg oral tablet <a href=https://zithromaxes.com/>zithromax buying</a> azithromycin zithromax over the counter

sn&ouml; of sweden blizz ring

(sn&ouml; of sweden blizz ring, 2021.02.22 17:11)


The other day, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone! sn&ouml; of sweden blizz ring isrre.prizezwom.com/sport/snoe-of-sweden-blizz-ring.php

handv&auml;ska till m&auml;n

(handv&auml;ska till m&auml;n, 2021.02.22 16:49)


You could definitely see your expertise in the article you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart. handv&auml;ska till m&auml;n steva.sewomenpriz.com/skin-care/handvaeska-till-maen.php


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180021
Hónap: 3639
Nap: 93