Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hello world

(PesVof, 2021.03.02 10:41)

:)<a href=https://wmj.su/>:)</a>:)

gamla lampor stockholm

(gamla lampor stockholm, 2021.03.02 09:52)


I'm gone to inform my little brother, that he should also pay a quick visit this webpage on regular basis to take updated from newest reports. gamla lampor stockholm quiga.eoramwomen.com/delicious-dishes/gamla-lampor-stockholm.php <a href="http://quiga.eoramwomen.com/delicious-dishes/gamla-lampor-stockholm.php">gamla lampor stockholm</a>

calix 600 test

(calix 600 test, 2021.03.02 06:24)


Heya i am for the first time here. I came across this board and I in finding It really useful &amp; it helped me out much. I hope to offer one thing again and help others such as you helped me. calix 600 test rinft.eoramwomen.com/beauty/calix-600-test.php <a href="http://rinft.eoramwomen.com/beauty/calix-600-test.php">calix 600 test</a>

inflammation i vaden

(inflammation i vaden, 2021.03.02 02:51)


It is the best time to make some plans for the future and it's time to be happy. I've read this put up and if I could I want to suggest you some interesting issues or advice. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I want to learn even more things about it! inflammation i vaden eroud.eoramwomen.com/sport/inflammation-i-vaden.php <a href="http://eroud.eoramwomen.com/sport/inflammation-i-vaden.php">inflammation i vaden</a>

megalistadalafil

(Tadalafil, 2021.03.01 23:30)

tadalafil 5mg prescription <a href="https://megalistadalafil.com/delivery">megalis 20 online</a>

tabletter vid laktosintolerans

(tabletter vid laktosintolerans, 2021.03.01 23:25)


Saved as a favorite, I love your website! tabletter vid laktosintolerans honglu.eoramwomen.com/decorations/tabletter-vid-laktosintolerans.php <a href="http://honglu.eoramwomen.com/decorations/tabletter-vid-laktosintolerans.php">tabletter vid laktosintolerans</a>

larver i sverige

(larver i sverige, 2021.03.01 19:52)


Awesome post. larver i sverige tovi.eoramwomen.com/advice-girlfriends/larver-i-sverige.php <a href="http://tovi.eoramwomen.com/advice-girlfriends/larver-i-sverige.php">larver i sverige</a>

5 ingredienser kokbok

(5 ingredienser kokbok, 2021.03.01 16:19)


Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog! 5 ingredienser kokbok borce.eoramwomen.com/beauty/5-ingredienser-kokbok.php <a href="http://borce.eoramwomen.com/beauty/5-ingredienser-kokbok.php">5 ingredienser kokbok</a>

media markt sundsvall

(media markt sundsvall, 2021.03.01 11:58)


I could not refrain from commenting. Very well written! media markt sundsvall biake.eoramwomen.com/beautiful-things/media-markt-sundsvall.php <a href="http://biake.eoramwomen.com/beautiful-things/media-markt-sundsvall.php">media markt sundsvall</a>

gora t shirt

(gora t shirt, 2021.03.01 07:06)


Incredible points. Solid arguments. Keep up the amazing work. gora t shirt menna.eoramwomen.com/sport/gora-t-shirt.php <a href="http://menna.eoramwomen.com/sport/gora-t-shirt.php">gora t shirt</a>

goda bakelser recept

(goda bakelser recept, 2021.03.01 02:15)


Good replies in return of this issue with real arguments and telling everything regarding that. goda bakelser recept sokerp.eoramwomen.com/delicious-dishes/goda-bakelser-recept.php <a href="http://sokerp.eoramwomen.com/delicious-dishes/goda-bakelser-recept.php">goda bakelser recept</a>

misbrug af dankort

(misbrug af dankort, 2021.02.28 21:29)


I got this web page from my pal who shared with me on the topic of this web page and at the moment this time I am browsing this website and reading very informative posts at this place. misbrug af dankort nvilel.eoramwomen.com/beautiful-things/misbrug-af-dankort.php <a href="http://nvilel.eoramwomen.com/beautiful-things/misbrug-af-dankort.php">misbrug af dankort</a>

you and me alingsas

(you and me alingsas, 2021.02.28 19:56)


It's actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing. you and me alingsas <a href="http://filo.wommrebest.com/useful-tips/you-and-me-alingss.php">you and me alingsas</a>

zobacz

(Williamsof, 2021.02.28 03:53)

strona <a href=http://vingard-pbf.phorum.pl/viewtopic.php?f=36&t=29746>home</a>
moja strona

priligydapoxetinex

(dapoxetine, 2021.02.27 21:37)

dapoxetine 60mg <a href="https://priligydapoxetinex.com/#">priligy without a doctor prescription</a>

utslag h&aring;rbotten finnar

(utslag h&aring;rbotten finnar, 2021.02.27 13:08)


Hello there! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing! utslag h&aring;rbotten finnar cada.sewomenpriz.com/decorations/utslag-hrbotten-finnar.php

avanaavanafil

(avana, 2021.02.27 10:23)

avanafil stendra dosage <a href="https://avanaavanafil.com/faq">avanafil cost</a>

korres hudv&aring;rd &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare

(korres hudv&aring;rd &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare, 2021.02.27 03:31)


My partner and I stumbled over here from a different page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page again. korres hudv&aring;rd &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare kcuso.sewomenpriz.com/advice-girlfriends/korres-hudvrd-terfoersaeljare.php

Раздаем биткоины

(JamesGet, 2021.02.27 02:43)

Подробнее: http://ruegrn.ru

kr&auml;m mot eksem

(kr&auml;m mot eksem, 2021.02.26 17:26)


Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks kr&auml;m mot eksem <a href="http://othim.womibestw.com/decorations/kraem-mot-eksem.php">kräm mot eksem</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180021
Hónap: 3638
Nap: 92