Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

west system sverige

(west system sverige, 2021.03.05 07:35)


Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog! west system sverige heiju.goawwome.com/for-men/west-system-sverige.php <a href="http://heiju.goawwome.com/for-men/west-system-sverige.php">west system sverige</a>

cyclosporineopthalmicemulsion

(cyclosporine, 2021.03.05 05:08)

cyclosporine ophthalmic <a href="http://cyclosporineopthalmicemulsion.com/faq">cyclosporine eye drops</a>

sulor till f&ouml;r stora skor

(sulor till f&ouml;r stora skor, 2021.03.05 03:48)


I absolutely love your site.. Great colors &amp; theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I'm hoping to create my own site and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Kudos! sulor till f&ouml;r stora skor quigr.swewathin.com/map7.php <a href="http://quigr.swewathin.com/map7.php">sulor till för stora skor</a>

vila i frid text

(vila i frid text, 2021.03.04 23:38)


This is really interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I've shared your web site in my social networks! vila i frid text state.goawwome.com/news/vila-i-frid-text.php <a href="http://state.goawwome.com/news/vila-i-frid-text.php">vila i frid text</a>

hur mycket v&auml;ger en &auml;ggvita

(hur mycket v&auml;ger en &auml;ggvita, 2021.03.04 22:51)


Can you tell us more about this? I'd like to find out some additional information. hur mycket v&auml;ger en &auml;ggvita gratal.wtotjaw.com/map1.php <a href="http://gratal.wtotjaw.com/map1.php">hur mycket väger en äggvita</a>

Отличное и недорогое покрытие чтобы пола

(Kevinbeani, 2021.03.04 19:00)

Вашему вниманию предполагается продукция прежде предела 160 иностранных и российских изготовителей — для всякий привкус и кошелек. Избыток образов напольных покрытий, коллекций и названий элементарно поражает! Мы предлагаем больше 5 тыщ вариантов напольных покрытий из различных материалов — через пластика прежде натурального бревна значимых пород.
<a href=https://vk.com/nachniremontcom>паркетная доска</a>

eye q tuggisar 360

(eye q tuggisar 360, 2021.03.04 18:02)


Good day! I could have sworn I've been to this website before but after checking through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back often! eye q tuggisar 360 mepan.swewathin.com/map15.php <a href="http://mepan.swewathin.com/map15.php">eye q tuggisar 360</a>

bliss fuzz off cocopanda

(bliss fuzz off cocopanda, 2021.03.04 15:59)


I am not sure where you're getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission. bliss fuzz off cocopanda neupu.goawwome.com/music/bliss-fuzz-off-cocopanda.php <a href="http://neupu.goawwome.com/music/bliss-fuzz-off-cocopanda.php">bliss fuzz off cocopanda</a>

stor new york tavla

(stor new york tavla, 2021.03.04 13:28)


Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all significant infos. I'd like to peer more posts like this . stor new york tavla gusna.swewathin.com/map1.php <a href="http://gusna.swewathin.com/map1.php">stor new york tavla</a>

ultracalming serum concentrate

(ultracalming serum concentrate, 2021.03.04 07:28)


Hello, after reading this remarkable article i am too glad to share my experience here with mates. ultracalming serum concentrate trohe.verstrogoumm.com/map4.php <a href="http://trohe.verstrogoumm.com/map4.php">ultracalming serum concentrate</a>

volleybolln&auml;t f&ouml;r pool

(volleybolln&auml;t f&ouml;r pool, 2021.03.04 02:47)


If some one needs to be updated with latest technologies then he must be visit this web page and be up to date everyday. volleybolln&auml;t f&ouml;r pool riaro.verstrogoumm.com/map3.php <a href="http://riaro.verstrogoumm.com/map3.php">volleybollnät för pool</a>

graviditet f&oslash;rste uger

(graviditet f&oslash;rste uger, 2021.03.03 19:26)


certainly like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the reality on the other hand I will surely come back again. graviditet f&oslash;rste uger khafk.verstrogoumm.com/map10.php <a href="http://khafk.verstrogoumm.com/map10.php">graviditet fГёrste uger</a>

Please, share it more!

(BlePalm Viappesaup, 2021.03.03 18:02)

Смотрите эту статью. И если не сложно, то поделитесь ею у себя на странице!

https://forum.turkceoyunmerkezi.com/index.php?action=profile;u=21681
http://bbs.myvoyo.com/home.php?mod=space&uid=1543201&do=profile&from=space
http://hairtherapy.ru/user/LillaBernardino/
http://www.ruksm.com/home.php?mod=space&uid=106542&do=profile
https://hoccattochanoi.com/forum/User-OuidaClay6.html
http://xn----7sbajan9adflzbpk.xn--p1ai/user/HattieE733704/
http://137.59.150.54/home.php?mod=space&uid=67032&do=profile&from=space
http://www.wxedu.com.cn/home.php?mod=space&uid=640443&do=profile&from=space
http://www.corporacioneg.com/UserProfile/tabid/43/UserID/17186538/Default.aspx
https://recipe-book.biz/user/RaquelCallinan/
https://www.crackingdrupal.com/errata/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%8B%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D0%B0%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D1%8D%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%83
http://www.guaji333.com/home.php?mod=space&uid=386740&do=profile&from=space
http://nvrzone.com/ru/forum/topic/91378
http://www.yeezy.com.tw/home.php?mod=space&uid=69113&do=profile&from=space
http://allads.co.in/user/profile/546447

clas ohlson i kista

(clas ohlson i kista, 2021.03.03 11:24)


Hey! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way! clas ohlson i kista wandi.verstrogoumm.com/map1.php <a href="http://wandi.verstrogoumm.com/map1.php">clas ohlson i kista</a>

Всем привет

(DavidRap, 2021.03.03 09:16)

Спасибо за совет все нашлось тут!

matk&auml;llare under huset

(matk&auml;llare under huset, 2021.03.03 06:52)


Wow, this paragraph is nice, my younger sister is analyzing such things, so I am going to inform her. matk&auml;llare under huset rabhb.verstrogoumm.com/map4.php <a href="http://rabhb.verstrogoumm.com/map4.php">matkällare under huset</a>

glansigt h&aring;r hemmakur

(glansigt h&aring;r hemmakur, 2021.03.03 02:01)


Great items from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you're simply too fantastic. I actually like what you have got here, really like what you're saying and the way through which you say it. You make it entertaining and you continue to take care of to keep it wise. I can't wait to learn much more from you. That is really a tremendous site. glansigt h&aring;r hemmakur jaupl.verstrogoumm.com/map13.php <a href="http://jaupl.verstrogoumm.com/map13.php">glansigt hГҐr hemmakur</a>

punkt shop stockholm

(punkt shop stockholm, 2021.03.02 20:21)


Link exchange is nothing else except it is only placing the other person's website link on your page at appropriate place and other person will also do similar for you. punkt shop stockholm billoo.eoramwomen.com/advice-girlfriends/punkt-shop-stockholm.php <a href="http://billoo.eoramwomen.com/advice-girlfriends/punkt-shop-stockholm.php">punkt shop stockholm</a>

the healthy box

(the healthy box, 2021.03.02 16:41)


Why visitors still make use of to read news papers when in this technological globe everything is existing on web? the healthy box blowis.eoramwomen.com/for-men/the-healthy-box.php <a href="http://blowis.eoramwomen.com/for-men/the-healthy-box.php">the healthy box</a>

north face outlet stockholm

(north face outlet stockholm, 2021.03.02 13:14)


Hi! I've been following your website for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted to mention keep up the great work! north face outlet stockholm poundl.eoramwomen.com/skin-care/north-face-outlet-stockholm.php <a href="http://poundl.eoramwomen.com/skin-care/north-face-outlet-stockholm.php">north face outlet stockholm</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180022
Hónap: 3639
Nap: 92