Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

uv lampa blommor

(uv lampa blommor, 2021.03.07 07:11)


Heya i'm for the primary time here. I found this board and I in finding It truly useful &amp; it helped me out a lot. I'm hoping to give one thing again and help others like you aided me. uv lampa blommor irdis.goawwome.com/advice-girlfriends/uv-lampa-blommor.php <a href="http://irdis.goawwome.com/advice-girlfriends/uv-lampa-blommor.php">uv lampa blommor</a>

back on track stallt&auml;cke

(back on track stallt&auml;cke, 2021.03.07 06:04)


Hi, Neat post. There is an issue along with your web site in internet explorer, would test this? IE nonetheless is the market leader and a large component to other people will leave out your magnificent writing due to this problem. back on track stallt&auml;cke bancs.tiplawogir.com/map11.php <a href="http://bancs.tiplawogir.com/map11.php">back on track stalltäcke</a>

vita prickar i underlivet kliar

(vita prickar i underlivet kliar, 2021.03.07 01:03)


Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you can be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will come back at some point. I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice holiday weekend! vita prickar i underlivet kliar tycon.eqepwomepr.com/map17.php <a href="http://tycon.eqepwomepr.com/map17.php">vita prickar i underlivet kliar</a>

gul kiwi nyttigt

(gul kiwi nyttigt, 2021.03.06 23:10)


I was recommended this blog by way of my cousin. I am now not certain whether or not this put up is written by way of him as no one else recognize such distinct approximately my difficulty. You're wonderful! Thanks! gul kiwi nyttigt berriu.goawwome.com/delicious-dishes/gul-kiwi-nyttigt.php <a href="http://berriu.goawwome.com/delicious-dishes/gul-kiwi-nyttigt.php">gul kiwi nyttigt</a>

laxerande medel receptfritt

(laxerande medel receptfritt, 2021.03.06 20:12)


That is really fascinating, You're an excessively skilled blogger. I've joined your feed and sit up for seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks laxerande medel receptfritt surft.eqepwomepr.com/map9.php <a href="http://surft.eqepwomepr.com/map9.php">laxerande medel receptfritt</a>

Необходимо производим Установка септика на даче цена

(ecobycle, 2021.03.06 17:04)

https://eco-corporation.ru - Септик для дачи под ключ

Большой уровень производства септиков
Септики - это несложная сборка с специфической конструкцией перелива, фильтрации и сложной электроникой
Всем известно, что профессионализм - это сегодня наиболее важное
Максимальное внимание к клиенту
Автономная канализация в частном помещении - лучший выбор от компанииСборка септика - изрядно непростой процесс, предполагающий не только лишь строительство, но и дополнительно выбор нужной системы.

emmaljunga super viking pris

(emmaljunga super viking pris, 2021.03.06 15:19)


Hi! I've been reading your website for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to say keep up the great job! emmaljunga super viking pris lanry.goawwome.com/useful-tips/emmaljunga-super-viking-pris.php <a href="http://lanry.goawwome.com/useful-tips/emmaljunga-super-viking-pris.php">emmaljunga super viking pris</a>

kn&ouml;l ovanf&ouml;r snoppen

(kn&ouml;l ovanf&ouml;r snoppen, 2021.03.06 15:12)


Heya terrific website! Does running a blog such as this take a lot of work? I've virtually no understanding of programming however I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyway, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I just needed to ask. Cheers! kn&ouml;l ovanf&ouml;r snoppen emel.tiplawogir.com/map2.php <a href="http://emel.tiplawogir.com/map2.php">knöl ovanför snoppen</a>

facial cleansing lotion

(facial cleansing lotion, 2021.03.06 09:34)


At this time it appears like Expression Engine is the preferred blogging platform available right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog? facial cleansing lotion dingh.swewathin.com/map9.php <a href="http://dingh.swewathin.com/map9.php">facial cleansing lotion</a>

beige mockajacka herr

(beige mockajacka herr, 2021.03.06 07:26)


Fastidious answers in return of this issue with genuine arguments and telling all about that. beige mockajacka herr nessw.goawwome.com/beauty/beige-mockajacka-herr.php <a href="http://nessw.goawwome.com/beauty/beige-mockajacka-herr.php">beige mockajacka herr</a>

slim rib knit top filippa k

(slim rib knit top filippa k, 2021.03.06 04:35)


This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thanks a lot! slim rib knit top filippa k trabta.wtotjaw.com/map3.php <a href="http://trabta.wtotjaw.com/map3.php">slim rib knit top filippa k</a>

Спасительная магия

(Illona, 2021.03.06 04:29)


<a href=http://khuzdul.ru>молитва на благополучие в семье и достаток</a>

kylling i kokosm&aelig;lk og r&oslash;d karry

(kylling i kokosm&aelig;lk og r&oslash;d karry, 2021.03.05 23:38)


This page definitely has all the info I wanted about this subject and didn't know who to ask. kylling i kokosm&aelig;lk og r&oslash;d karry hartco.wtotjaw.com/map12.php <a href="http://hartco.wtotjaw.com/map12.php">kylling i kokosmælk og rød karry</a>

carolina gynning parfym

(carolina gynning parfym, 2021.03.05 23:22)


You're so cool! I don't think I've truly read a single thing like this before. So wonderful to find someone with unique thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the web, someone with a bit of originality! carolina gynning parfym neupu.goawwome.com/skin-care/carolina-gynning-parfym.php <a href="http://neupu.goawwome.com/skin-care/carolina-gynning-parfym.php">carolina gynning parfym</a>

batteri peugeot 306

(batteri peugeot 306, 2021.03.05 18:48)


I am really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A number of my blog visitors have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this problem? batteri peugeot 306 alhei.wtotjaw.com/map25.php <a href="http://alhei.wtotjaw.com/map25.php">batteri peugeot 306</a>

гидродинамическая очистка воды

(SVSUndusy, 2021.03.05 17:04)

Большое количество из скважин впоследствии выполнения восстановительного комплекса событий имеют возможность быть снова введены в эксплуатацию. Тем более что общая стоимость таких действий в десять раз ниже общей стоимости непосредственных сооружений.
Обеспечено повышение сбыта водозаборной скважины не менее 30 процентов от имеющегося на момент старта работ.

В 80% случаях скважины возобновляются до начальных данных при введении в использование скважины, что является сегодня альтернативой бурения новой скважины.

Сотрудники нашей специализированная компания по Очистке уличной канализации и Обследованию и диагностика водозаборных скважин предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным фирмам.

Спец вод сервис - <a href=https://svs-samara.ru/>телеинспекция трубопроводов</a>

glasyr recept florsocker

(glasyr recept florsocker, 2021.03.05 15:25)


These are really great ideas in regarding blogging. You have touched some fastidious points here. Any way keep up wrinting. glasyr recept florsocker mecha.goawwome.com/trends/glasyr-recept-florsocker.php <a href="http://mecha.goawwome.com/trends/glasyr-recept-florsocker.php">glasyr recept florsocker</a>

combiganbobigan

(combigan, 2021.03.05 14:27)

combigan bottle sizecombigan <a href="http://combiganbrimonidinetartrate.com/delivery">combigan uk</a>

probimage 80 kapslar

(probimage 80 kapslar, 2021.03.05 13:34)


I was curious if you ever thought of changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better? probimage 80 kapslar beyla.swewathin.com/map1.php <a href="http://beyla.swewathin.com/map1.php">probimage 80 kapslar</a>

b&auml;r i himalaya

(b&auml;r i himalaya, 2021.03.05 08:40)


Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new posts. b&auml;r i himalaya glucc.swewathin.com/map8.php <a href="http://glucc.swewathin.com/map8.php">bär i himalaya</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180023
Hónap: 3639
Nap: 93