Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Meduza

(Williamfrock, 2021.10.29 16:22)


Нужно зайти на <a href="https://hyrda2seller.com">https://hyrda2seller.com</a> для покупки любимого продукта, но не потерял ссылку? Не проблема! Команда плафтормы ежедневно работает над распространением рабочей ссылки на Гидру.
<a href="http://www.lxnav.pl/blog/druga-predkosc-kosmiczna/attachment/1-11/#comment-147772">Meduza</a> 23789e6

Интернет-гипермаркет света

(Scottlom, 2021.10.29 11:34)

С помощью нашего <a href=https://svetlike.ru/> интернет-магазина света </a> Вы сможете легко выбрать люстру, светильник и другое световое оборудование. Забрать товар можно самовывозом на одном из наших пунктов выдачи или заказать курьерскую доставку на дом.
Ассортимент SVETLIKE.RU — это более 120 брендов, среди которых: <a href=https://svetlike.ru/> подвесные светильники</a>. Есть роскошные хрустальные, лаконичные металлические, натуральные деревянные, воздушные стеклянные — любые модели, ассортимент которых насчитывает более 90000 позиций.

Мы постоянно пополняем наш каталог новинками — как только у представленного бренда выходит новая коллекция, она сразу появляется в продаже на нашем сайте. Среди представленных марок — самые популярные бренды разных стран: Италии, Германии, Испании, Австрии, Бельгии, Чехии, Польши, Дании, Швеции, Франции, Турции, США, Китая и, конечно же, России.

Мы не только регулярного обновляем и пополняем ассортимент осветительных приборов, так же мы постоянно проводим акции — распродажи светильников и люстр со значительными скидками — порой они достигают 90%! Это отличная возможность дополнить свой интерьер настольной лампой или торшером, купить люстру, выбрать подарок или полностью обновить свет во всем доме.

Meduza

(Williamfrock, 2021.10.29 01:47)


Сайт <a href="https://hyrda2seller.com">https://hyrda2seller.com</a> с легкостью обходит блокировки правительства. Работает ежедневно и круглосуточно, гарантируя клиентам анонимный, быстрый, легкий доступ к нужному веществу или цифровому товару.
<a href="http://kuzcar.kuzbass.com/krasnoyarsk/news/1675/#comments">Meduza</a> e607344

Cпасибо

(PandPi, 2021.10.29 00:32)

Спасибо<a href=https://devilanipandorpros.ru/>.</a>

Создание и продвижение сайтов

(RobertCanoN, 2021.10.28 22:11)

<a href=https://seora.ru/gorod/bronnicy/sozdanie-sites.html>Создание сайта Бронницы</a>

уличные тренажеры

(burenokUnibe, 2021.10.28 04:33)

http://ufk.lviv.ua/ua-category-boxing.html
https://junior-football.ru/75.html
http://www.karate42.ru/index.php?id=547&doc=metodika_razvitiia_gibkosti
http://www.kulturizm63.ru/nikolaev-vitalii
http://www.polyathlon35.ru/pravila.htm

hyrda2russia.com

(TracyAgell, 2021.10.28 04:09)<a href="https://irenealdridge.com/ia/2015/08/18/want-to-lessen-volatility-of-financial-markets-express-your-thoughts-online/#comment-165283">hyrda2russia.com</a> 0734449

1conquest doppelgaenger and sanctioned website of the bookmaker

(Onewinbetnaiva, 2021.10.27 07:15)

A tolerable sports play provides long-distance gains, not instant gains. There are tons of tips on the internet on how to stake on sports. It is serene to get confused in them. Our complete of the most beneficent sports betting will cure you file out the offers of the bookmakers.

This article is politesse of <a href=https://1win-one.in>one win</a> Betting Academy. Study sports betting, opt for tests, have a claim exposure and cudgel the leaderboard. Outrun the editor-in-chief!

How to insist upon a information hazard
Ahead compiling a record of apogee sports bets, we will limit the largest criteria someone is concerned high-quality betting.

Fiscal decorum

Making a material chance means not losing money. The size of the bet must not transcend the allowable losses. It is vanquish if the fundamental wager is made in a proof, practical mode.

There are bookmakers who impart a free bet as a bonus. Judge a economic top brass strategy if you carry on with to venture on an ongoing basis.

Insight of the humour

You must procure a profoundly knowledge of the rules, the specifics of tournaments, the characteristics of teams, athletes. Most players select the most normal sports in behalf of betting: football, basketball, hockey, tennis.

Pre-match study and strategic approximate

Select from the assorted sports betting strategies that are favourable for the sake you. At the constant time, there is no requirement to blindly adhere to ideational schemes that are productive just on paper. Codicil them with your erudition, receipts into account your own pre-match study since each event.

Allowable odds

This is a subjective factor. There are players looking to value - odds overrated by way of the bookmaker. Others prefer averages of 1.80-2.10.

The greatest faux pas that a beginner should dodge is betting on low quotes everywhere 1.10-1.30.

Remember the indicator credo of distance betting: it is raise to lose a strictly adjusted venture than to triumph a casual one.

Where to bet on sports
Unvaried when playing with a bonus at a distance, this does not mean that you will make your money. It is important not to afflict with your money to scammers. Among the bookmaker companies that put up for sale betting on matches, you have occasion for to judge a honourable office. Focus on the following criteria:

the workplace works legally on the turf of Russia - this guarantees the payment of your funds;
The <a href=https://1win-one.in>one win</a> pompous website offers high-quality functionality - a to the utmost shopping list, wanton Last, video broadcasts, a commodious mobile application, and so on;
steady bookmaker allowance providing weighty odds. Your results at a aloofness depend on it;
reviews of real customers and rating of bookmakers.

аптечка

(Elliottkic, 2021.10.26 23:41)

Стоматология в Красногорске https://xn----7sbbab1aj3awx7af4d0f.xn--p1ai/.

<a href=https://hotopureto-st.blog.ss-blog.jp/2014-12-26-1?comment_success=2021-10-27T06:37:23&time=1635284243>аптечка</a> 44495a8

Hiru TV Samaja SangayanaEP 8272021-04-12

(JuanitaHon, 2021.10.26 22:38)

<a href=https://hirutvofficial.ithello.info/ltKVdmeSp8qWoqc/hiru-tv.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/do_B3Zrd5pA/hqdefault.jpg"></a>

Hiru TV <a href=https://hirutvofficial.ithello.info/ltKVdmeSp8qWoqc/hiru-tv.html>Samaja</a> SangayanaEP 8272021-04-12

женщины в голом виде

(Ramonlib, 2021.10.26 19:44)

Для нашем сайте <a href=https://slitoe.club/>порно слив</a> вы можете заботиться https://slitoe.club/categories/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82/ бесплатно домашнее порно. У нас вы найдете лучшие частные порно ролики с русскими девушками и парнями, домоделанный анал, секс для улице, частный МЖМ и многое другое! Загрузка новых роликов каждый день. Смотрите домашнее порно других людей и делитесь своим.

Hi

(Williamjer, 2021.10.26 12:17)


you're in point of fact a just right webmaster. The web site loading speed is incredible. It sort of feels that you're doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you've performed a wonderful process on this topic!

MichaelPrews

(MichaelPrews, 2021.10.26 06:14)

<a href=http://www.reduslim.health/>come perdere peso in pochi giorni</a>
<a href="https://spindeldoctor.uk/spindeldoctor-logo/#comment-9524">Michaelemelo</a> 96_ba0f

hello my friend MichaelScoum

(MichaelScoum, 2021.10.26 01:27)

https://cnbc.ehime-hoken.biz

ASI ES EL ARMA QUE MAS REVIENTA DE COD WARZONE M16 MEJOR CONFIGURACION - AlphaSniper97

(Michelekew, 2021.10.25 23:14)

<a href=https://alphasniper97.brcamera.info/clip/as-es/bKutmJvUZa2fk4c.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/8IHfkn2tiaU/hqdefault.jpg"></a>

ASГЌ ES EL ARMA QUE <a href=https://alphasniper97.brcamera.info/clip/as-es/bKutmJvUZa2fk4c.html>MГЃS</a> REVIENTA DE COD WARZONE M16 MEJOR CONFIGURACIГ“N - AlphaSniper97

hello my friend MichaelScoum

(MichaelScoum, 2021.10.25 21:28)

https://theverge.com.ehime-hoken.biz

Посетителям понравилась бонусная система и количество автоматов

(Edwardmem, 2021.10.25 21:11)

Игроки слышали название проекта давно. 1xbet казино официальный сайт начал работу с 1997 года, правда тогда была доступна только букмекерская контора. Раздел 1xbet игровые автоматы появился несколько лет назад, но этого времени хватило, чтобы стремительно набрать популярность. Посетителям понравилась бонусная система и количество автоматов.
<a href=https://www.abel-perevod.ru/>http://lsgu.ru/</a>

1 system geld passives einkommen p2p Ahlen Bitcoin System Wahlstedt

(Ronaldvob, 2021.10.25 12:55)

Hallo Kulicusol,

Schnellste weg, um geld online zu verdienen. <a href=https://passiveincomewithnomoney.blogspot.com/>how to make passive income with no money</a> Was ist das 1 make money online Ahlen
Beginnen kann man im internet geld verdienen. <a href=http://onlinegeldverdienenstudent25.blogspot.com/>geld verdienen ohne je </a> Make Money passives einkommen aufbauen Aschersleben
Wie man im internet geld verdienen ohne karte. <a href=https://passiveseinkommengeldverdieneniminternet.wordpress.com/>online geld verdienen kopen </a> Online 200-500€/tag crypto genius Arendsee (Altmark)
Das ergebnis im internet ohne investitionen, ohne einladungen. <a href=https://sites.google.com/view/geldverdienenohnestartkapitalu/>online geld verdienen paypal </a> Geld verdienen daily profits Eibenstock

cialis 20mg cialiswithdapoxetine.com

(fastest delivery of cialis, 2021.10.25 06:15)

https://cialiswithdapoxetine.com/ buy cialis online

Интернет-гипермаркет света

(Scottlom, 2021.10.25 04:50)

С помощью нашего <a href=https://svetlike.ru/> интернет-магазина света </a> Вы сможете легко выбрать люстру, светильник и другое световое оборудование. Забрать товар можно самовывозом на одном из наших пунктов выдачи или заказать курьерскую доставку на дом.
Ассортимент SVETLIKE.RU — это более 120 брендов, среди которых: <a href=https://svetlike.ru/> встраиваемые светильники</a>. Есть роскошные хрустальные, лаконичные металлические, натуральные деревянные, воздушные стеклянные — любые модели, ассортимент которых насчитывает более 90000 позиций.

Мы постоянно пополняем наш каталог новинками — как только у представленного бренда выходит новая коллекция, она сразу появляется в продаже на нашем сайте. Среди представленных марок — самые популярные бренды разных стран: Италии, Германии, Испании, Австрии, Бельгии, Чехии, Польши, Дании, Швеции, Франции, Турции, США, Китая и, конечно же, России.

Мы не только регулярного обновляем и пополняем ассортимент осветительных приборов, так же мы постоянно проводим акции — распродажи светильников и люстр со значительными скидками — порой они достигают 90%! Это отличная возможность дополнить свой интерьер настольной лампой или торшером, купить люстру, выбрать подарок или полностью обновить свет во всем доме.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 246971
Hónap: 4591
Nap: 141