Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

billiga handtag till luckor

(billiga handtag till luckor, 2021.03.12 17:25)


Yes! Finally someone writes about
Unquestionably consider that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked even as people consider worries that they plainly don't understand about. You managed to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing with no need side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks billiga handtag till luckor amem.diatradpr.com/map10.php <a href="http://amem.diatradpr.com/map10.php">billiga handtag till luckor</a>

kissn&ouml;dig tidig graviditet

(kissn&ouml;dig tidig graviditet, 2021.03.12 13:45)


Hello to all, because I am really keen of reading this blog's post to be updated daily. It carries nice data. kissn&ouml;dig tidig graviditet niper.zinpunkgood.com/map2.php <a href="http://niper.zinpunkgood.com/map2.php">kissnödig tidig graviditet</a>

монтаж стеклянных дверей

(Bogdanbci, 2021.03.12 13:43)

Здравствуйте друзья!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.Офис сегодня – это не пыльная комната в панельном здании, а лицо компании, его визитная карточка. Во многом это определяет интерьер, но также огромное значение имеют дверные конструкции и стеклянные перегородки в офисе. Появившись в качестве перегородок достаточно давно, стеклянные стены использовались чаще всего просто в качестве разделителя помещения, и только недавно они вошли в список интерьерных изюминок. В своих конструкциях мы используем стекло от лучшего мирового производителя листового стекла AGC GLASS EUROPE.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1M3yBV_X6avVPgF2FyJhEy5k9Xdyq9NUo/view?usp=sharing
Увидимся!

best friends halsband

(best friends halsband, 2021.03.12 12:10)


Wonderful article! We are linking to this great article on our site. Keep up the great writing. best friends halsband crypt.diatradpr.com/map12.php <a href="http://crypt.diatradpr.com/map12.php">best friends halsband</a>

vexum sl recension

(vexum sl recension, 2021.03.12 07:18)


Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog. Any responses would be greatly appreciated. vexum sl recension kaeli.diatradpr.com/map17.php <a href="http://kaeli.diatradpr.com/map17.php">vexum sl recension</a>

vad &auml;r sodium chloride

(vad &auml;r sodium chloride, 2021.03.12 05:32)


Everything is very open with a clear description of the issues. It was really informative. Your website is very useful. Thank you for sharing! vad &auml;r sodium chloride gree.nnutunman.com/map4.php <a href="http://gree.nnutunman.com/map4.php">vad Г¤r sodium chloride</a>

3d bryn kalmar

(3d bryn kalmar, 2021.03.12 02:44)


I'm really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A handful of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this problem? 3d bryn kalmar bundc.diatradpr.com/map3.php <a href="http://bundc.diatradpr.com/map3.php">3d bryn kalmar</a>

Искробезопасный защитный барьер MVD Direct Connect

(Jasonnough, 2021.03.12 01:38)

Предлагаем купить <a href=https://neftel.ru/iskrobezopasnyj-zaschitnyj-barer-mvd-direct-connect>Искробезопасный защитный барьер MVD Direct Connect</a> с доставкой по России и СНГ.
Конкурентные цены, высокое качество, доставка от 2х дней.

Прайс по запросу

f&auml;rgpennor clas ohlson

(f&auml;rgpennor clas ohlson, 2021.03.11 22:00)


For most recent information you have to go to see world wide web and on web I found this site as a best web site for newest updates. f&auml;rgpennor clas ohlson tianer.gruborwom.com/map6.php <a href="http://tianer.gruborwom.com/map6.php">färgpennor clas ohlson</a>

polera vit bil

(polera vit bil, 2021.03.11 21:41)


I don't know whether it's just me or if perhaps everybody else encountering problems with your blog. It looks like some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my internet browser because I've had this happen previously. Kudos polera vit bil inve.nnutunman.com/map12.php <a href="http://inve.nnutunman.com/map12.php">polera vit bil</a>

import&ouml;ren norrk&ouml;ping hemsida

(import&ouml;ren norrk&ouml;ping hemsida, 2021.03.11 13:42)


Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any recommendations? import&ouml;ren norrk&ouml;ping hemsida lincht.diatradpr.com/map15.php <a href="http://lincht.diatradpr.com/map15.php">importören norrköping hemsida</a>

b&auml;sta presenten till tjejen

(b&auml;sta presenten till tjejen, 2021.03.11 12:42)


I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don't know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers! b&auml;sta presenten till tjejen nanta.nnutunman.com/map7.php <a href="http://nanta.nnutunman.com/map7.php">bästa presenten till tjejen</a>

life triangeln malm&ouml;

(life triangeln malm&ouml;, 2021.03.11 08:57)


Thank you for some other fantastic article. The place else may just anyone get that type of information in such a perfect method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such information. life triangeln malm&ouml; sseno.gruborwom.com/map1.php <a href="http://sseno.gruborwom.com/map1.php">life triangeln malmö</a>

lasagne med f&auml;rskost linas matkasse

(lasagne med f&auml;rskost linas matkasse, 2021.03.11 04:31)


WOW just what I was looking for. Came here by searching for
Excellent article. Keep writing such kind of info on your blog. Im really impressed by your site.
Hey there, You've done a fantastic job. I'll definitely digg it and individually recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website. lasagne med f&auml;rskost linas matkasse nigri.nnutunman.com/map14.php <a href="http://nigri.nnutunman.com/map14.php">lasagne med färskost linas matkasse</a>

sned rygg b&auml;cken

(sned rygg b&auml;cken, 2021.03.11 02:55)


Hello, i think that i saw you visited my web site thus i got here to return the want?.I'm attempting to in finding things to improve my website!I assume its adequate to use a few of your concepts!! sned rygg b&auml;cken crimre.gruborwom.com/map29.php <a href="http://crimre.gruborwom.com/map29.php">sned rygg bäcken</a>

skor och v&auml;skor

(skor och v&auml;skor, 2021.03.10 22:10)


We stumbled over here by a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page yet again. skor och v&auml;skor sipan.gruborwom.com/map32.php <a href="http://sipan.gruborwom.com/map32.php">skor och väskor</a>

abilica stream tm x

(abilica stream tm x, 2021.03.10 20:20)


Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept abilica stream tm x kave.zinpunkgood.com/map24.php <a href="http://kave.zinpunkgood.com/map24.php">abilica stream tm x</a>

brun mens med klumpar

(brun mens med klumpar, 2021.03.10 17:17)


Hello Dear, are you really visiting this web page regularly, if so after that you will absolutely obtain fastidious know-how. brun mens med klumpar wurbu.diatradpr.com/map4.php <a href="http://wurbu.diatradpr.com/map4.php">brun mens med klumpar</a>

kylling i karry i ovn

(kylling i karry i ovn, 2021.03.10 12:29)


Quality content is the key to invite the visitors to go to see the web site, that's what this website is providing. kylling i karry i ovn highc.goawwome.com/sport/kylling-i-karry-i-ovn.php <a href="http://highc.goawwome.com/sport/kylling-i-karry-i-ovn.php">kylling i karry i ovn</a>

vw transporter tillbeh&ouml;r

(vw transporter tillbeh&ouml;r, 2021.03.10 12:26)


I think this is one of the most vital information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers vw transporter tillbeh&ouml;r foeba.diatradpr.com/map5.php <a href="http://foeba.diatradpr.com/map5.php">vw transporter tillbehör</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180018
Hónap: 3639
Nap: 94