Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

green coffee biverkningar

(green coffee biverkningar, 2021.03.15 07:53)


Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your site, how can i subscribe for a weblog website? The account helped me a appropriate deal. I have been tiny bit acquainted of this your broadcast provided vibrant transparent concept green coffee biverkningar ilin.diatradpr.com/map13.php <a href="http://ilin.diatradpr.com/map13.php">green coffee biverkningar</a>

hede fashion outlet g&ouml;teborg

(hede fashion outlet g&ouml;teborg, 2021.03.15 02:56)


Hello! I know this is somewhat off-topic but I had to ask. Does running a well-established blog like yours require a massive amount work? I'm brand new to running a blog but I do write in my journal every day. I'd like to start a blog so I can easily share my own experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog owners. Thankyou! hede fashion outlet g&ouml;teborg choo.diatradpr.com/map26.php <a href="http://choo.diatradpr.com/map26.php">hede fashion outlet göteborg</a>

scholl diamond fotfil recension

(scholl diamond fotfil recension, 2021.03.15 01:23)


Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated. scholl diamond fotfil recension maso.zinpunkgood.com/map26.php <a href="http://maso.zinpunkgood.com/map26.php">scholl diamond fotfil recension</a>

hj&auml;lp mot kl&aring;da i underlivet

(hj&auml;lp mot kl&aring;da i underlivet, 2021.03.14 21:57)


Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates. hj&auml;lp mot kl&aring;da i underlivet afwor.gruborwom.com/map16.php <a href="http://afwor.gruborwom.com/map16.php">hjälp mot klåda i underlivet</a>

jaktryggs&auml;ck i skinn

(jaktryggs&auml;ck i skinn, 2021.03.14 17:09)


This is really interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I've shared your web site in my social networks! jaktryggs&auml;ck i skinn gruborwom.com/map3.php <a href="https://gruborwom.com/map3.php">jaktryggsäck i skinn</a>

nike free 3

(nike free 3, 2021.03.14 16:54)


Hi! I've been following your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to tell you keep up the good job! nike free 3 mongn.zinpunkgood.com/map23.php <a href="http://mongn.zinpunkgood.com/map23.php">nike free 3</a>

handv&auml;ska marc by marc jacobs

(handv&auml;ska marc by marc jacobs, 2021.03.14 12:04)


I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this web site is in fact pleasant. handv&auml;ska marc by marc jacobs chris.gruborwom.com/map20.php <a href="http://chris.gruborwom.com/map20.php">handväska marc by marc jacobs</a>

f&aring; ner h&ouml;gt blodsocker

(f&aring; ner h&ouml;gt blodsocker, 2021.03.14 08:15)


Magnificent beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your site, how could i subscribe for a weblog web site? The account aided me a appropriate deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast provided bright transparent idea f&aring; ner h&ouml;gt blodsocker trado.zinpunkgood.com/map21.php <a href="http://trado.zinpunkgood.com/map21.php">få ner högt blodsocker</a>

veronica maggio turne

(veronica maggio turne, 2021.03.14 07:05)


Generally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very nice post. veronica maggio turne diatradpr.com/map12.php <a href="https://diatradpr.com/map12.php">veronica maggio turne</a>

gravid och mensv&auml;rk

(gravid och mensv&auml;rk, 2021.03.14 02:13)


This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information… Many thanks for sharing this one. A must read post! gravid och mensv&auml;rk apun.gruborwom.com/map16.php <a href="http://apun.gruborwom.com/map16.php">gravid och mensvГ¤rk</a>

rea p&aring; racercyklar

(rea p&aring; racercyklar, 2021.03.13 23:56)


Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it ;) I may revisit once again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others. rea p&aring; racercyklar taitr.nnutunman.com/map22.php <a href="http://taitr.nnutunman.com/map22.php">rea pГҐ racercyklar</a>

bra billigt ekolod

(bra billigt ekolod, 2021.03.13 21:28)


It's awesome to go to see this site and reading the views of all friends about this piece of writing, while I am also zealous of getting knowledge. bra billigt ekolod unor.diatradpr.com/map8.php <a href="http://unor.diatradpr.com/map8.php">bra billigt ekolod</a>

fris&ouml;r kung&auml;lv v&auml;stra gatan

(fris&ouml;r kung&auml;lv v&auml;stra gatan, 2021.03.13 15:02)


I love your blog.. very nice colors &amp; theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thanks fris&ouml;r kung&auml;lv v&auml;stra gatan poigi.diatradpr.com/map12.php <a href="http://poigi.diatradpr.com/map12.php">frisör kungälv västra gatan</a>

скважина под воду

(Donalddtu, 2021.03.13 14:25)

Добрый день господа
Бурение скважин Бурение скважин на воду в Минске и Минской области — это процесс разрушения земельных пород в
вертикальном направлении с целью добычи воды из недр земли с применением
специального бурового оборудования, буровых установок на базе ЗИЛ 131, или буровых
установок на гусеничном ходу. В результате формируется скважина, ствол которой
укрепляется обсадными трубами.
Стоимость бурения скважины на воду зависит от глубины, сложности геологического
разреза, конструкции скважины и начинается от 50 рублей
Глубина скважины в разных районах разная и может достигать 200 метров
Почему бурить скважину на воду стоит в компании «БурТехСервис»?
Доступные цены
Только качественные материалы
Собственный парк техники
Гарантия на все выполненные работы
Немного о нашей компании “БурТехСервис”
С 2010 года компания “БурТехСервис” активно осуществляет свою деятельность по бурению скважин на воду под ключ. Обратившись к нам, жители частных домов и коттеджей получают возможность иметь собственный источник воды, обустроенный и готовый к эксплуатации.
Наши заказчики рука об руку проходят с нами весь путь от изучения территории своего участка, структуры почвы и ее глубины, до бурения и обустройства. После этого вы получите полезные рекомендации, как эксплуатировать и ухаживать за пробуренной скважиной, чтобы она работала на радость Вам долгие годы. Выдаем гарантию на весь комплекс работ. В случае возникновения неполадок в работе скважины и поломок, наши специалисты быстро устранят их.
Собственная техника для бурения
В распоряжении “БурТехСервис” имеется полной набор специальной техники. Это техника и оборудование, применяемые на всех этапах буровых работ, включая земельные работы. Вы можете ознакомиться со буровыми комплектами , а также с фотографиями техники в процессе бурения скважины .
Все работы по бурению осуществляются нашими специалистами со стажем работы более 10 лет в этой сфере. Ими пробурено более 2500 скважин, они знают все о структуре и глубине залегания водоносных слоев в Минской области, и с удовольствием поделятся с вами своими знаниями и практическими навыками и интересующимися заказчиками.
Гарантийный талон и паспорт на скважину
“БурТехСервис” выполняет свою деятельность строго в соответствии с установленными нормативными положениями, требованиями и нормами законодательства Республики Беларусь об охране и использовании водных ресурсов.
В зависимости от целей и нужд нашего заказчика выполняем бурение как скважин на песок (до первого водоносного слоя – песчаный слой), так и артезианских скважин, расположенных глубже (водоносный слой – известняк, в котором естественными способами отфильтровывается вода).
По окончании сотрудничества с нашей компанией “БурТехСервис” , вы получаете “Договор”, “Акт выполненных работ”, “Паспорт на скважину“, “Гарантийный талон”.
Стоимость бурения скважины
В стоимость бурения 1 метра скважины входит:
Проезд к месту бурения
Буровые работы
Труба нПВХ из пищевого пластика
Монтаж обсадной трубы
3-метровый фильтр из полиамидной сетки галунного плетения европейского производства
Обсыпка фильтра фильтрующим песком
Прокачка скважины
Карта глубин бурения скважин Минской и Гродненской областей
Чтобы узнать ориентировочную глубину залегания вашего водоносного слоя, нажмите на карту. Для получения более точных сведений свяжитесь с нами по контактному номеру +375 29/33 3220505

julkort att f&auml;rgl&auml;gga

(julkort att f&auml;rgl&auml;gga, 2021.03.13 10:10)


I enjoy what you guys are up too. Such clever work and coverage! Keep up the very good works guys I've included you guys to my own blogroll. julkort att f&auml;rgl&auml;gga pranf.gruborwom.com/map32.php <a href="http://pranf.gruborwom.com/map32.php">julkort att färglägga</a>

cialis china cheap

(GlennMaill, 2021.03.13 07:20)

Calan 120 mg online <a href="https://bbgenericsstore.com/categories/Blood-Pressure/medicineCalansale#">Buy Calan 240 mg online</a> Calan 80 mg sale <a href=https://bbgenericsstore.com/categories/Blood-Pressure/medicineCalansale#>Calan 240 mg price</a> Buy Calan 120 mg online

l&aring;nga skinnhandskar dam

(l&aring;nga skinnhandskar dam, 2021.03.13 06:41)


I wanted to thank you for this very good read!! I definitely loved every bit of it. I've got you saved as a favorite to check out new things you post… l&aring;nga skinnhandskar dam laytr.nnutunman.com/map6.php <a href="http://laytr.nnutunman.com/map6.php">lГҐnga skinnhandskar dam</a>

vad g&ouml;r man &aring;t h&auml;lsporre

(vad g&ouml;r man &aring;t h&auml;lsporre, 2021.03.13 05:26)


What a material of un-ambiguity and preserveness of precious know-how regarding unexpected feelings. vad g&ouml;r man &aring;t h&auml;lsporre globec.gruborwom.com/map23.php <a href="http://globec.gruborwom.com/map23.php">vad gör man åt hälsporre</a>

ont under armh&aring;lan mot br&ouml;stet

(ont under armh&aring;lan mot br&ouml;stet, 2021.03.13 00:35)


Hello everyone, it's my first pay a quick visit at this site, and article is genuinely fruitful designed for me, keep up posting these articles or reviews. ont under armh&aring;lan mot br&ouml;stet arwa.gruborwom.com/map12.php <a href="http://arwa.gruborwom.com/map12.php">ont under armhålan mot bröstet</a>

sommar boots herr

(sommar boots herr, 2021.03.12 22:29)


I'm not sure where you're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission. sommar boots herr despt.zinpunkgood.com/map8.php <a href="http://despt.zinpunkgood.com/map8.php">sommar boots herr</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180018
Hónap: 3638
Nap: 94