Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hvor meget mad skal en hund have

(hvor meget mad skal en hund have, 2021.03.17 13:01)


What's up everyone, it's my first pay a quick visit at this site, and piece of writing is actually fruitful in favor of me, keep up posting these articles. hvor meget mad skal en hund have keiglo.diatradpr.com/map34.php <a href="http://keiglo.diatradpr.com/map34.php">hvor meget mad skal en hund have</a>

tillaga f&auml;rsk kyckling

(tillaga f&auml;rsk kyckling, 2021.03.17 07:59)


Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it ;) I may revisit once again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others. tillaga f&auml;rsk kyckling weiwor.nnutunman.com/map19.php <a href="http://weiwor.nnutunman.com/map19.php">tillaga färsk kyckling</a>

akut tandl&auml;kartid stockholm

(akut tandl&auml;kartid stockholm, 2021.03.17 01:09)


This is the right web site for anyone who hopes to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for ages. Wonderful stuff, just wonderful! akut tandl&auml;kartid stockholm proov.gruborwom.com/map1.php <a href="http://proov.gruborwom.com/map1.php">akut tandlГ¤kartid stockholm</a>

telia trollh&auml;ttan &ouml;verby

(telia trollh&auml;ttan &ouml;verby, 2021.03.16 23:18)


Every weekend i used to go to see this site, because i want enjoyment, for the reason that this this website conations really fastidious funny material too. telia trollh&auml;ttan &ouml;verby alflyb.nnutunman.com/map28.php <a href="http://alflyb.nnutunman.com/map28.php">telia trollhättan överby</a>

Как правильно проводить досуг?

(BlePalm Viappesaup, 2021.03.16 21:12)

https://xvideorus.tv
https://videopupok.info/categories/porno-karantin
https://hdtubex.net
https://rusxvideos.com/categories/porno-hd
https://photo-porka.ru/categories/minet
https://photo-porka.ru/categories
https://top-erotika.info
https://videokub.org
https://rus-kiska.su
https://foto-chik.ru/categories/incest
https://sexmobila.com
https://xvideolab.com/categories/multiki
https://pornhelper.org/categories/zrelye-jenshchiny
https://zrelye-foto.ru/categories/golye-aziatki
https://extremeporn.info/categories/porno-na-karantine

h&auml;lsokostaff&auml;rer i g&ouml;teborg

(h&auml;lsokostaff&auml;rer i g&ouml;teborg, 2021.03.16 18:45)


This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool! h&auml;lsokostaff&auml;rer i g&ouml;teborg quili.gruborwom.com/map15.php <a href="http://quili.gruborwom.com/map15.php">hälsokostaffärer i göteborg</a>

viagra buy online cheap

(GilbertCep, 2021.03.16 15:20)

Generic Himcolin online <a href="https://bbgenericsstore.com/categories/Herbals/medicineHimcolinsale#">Buy Himcolin 30gm online</a> Cheap Himcolin 30gm <a href=https://bbgenericsstore.com/categories/Herbals/medicineHimcolinsale#>Buy Himcolin 30gm online</a> Buy Himcolin online

salong k style

(salong k style, 2021.03.16 13:35)


Very nice article, just what I wanted to find. salong k style compti.nnutunman.com/map18.php <a href="http://compti.nnutunman.com/map18.php">salong k style</a>

скважины на воду под ключ цена

(Andreasmwy, 2021.03.16 11:54)

Доброго времени суток друзья!Есть такой интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. https://drive.google.com/file/d/1Y0zYtrRCia9jfU-BH3WPIbhph6HvwDRl/view?usp=sharing Бурение скважин в Минске – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Заказывайте скважину для воды в АКВАБУРсервис – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Почему роторное бурение — более результативное? Роторное бурение в МинскеКогда бурится менее глубокая, фильтровая скважина, то используется обычное долото-резец и шнеки (стержень со сплошной винтовой поверхностью вдоль продольной оси), которые «ввинчиваются» в породу. При роторном бурении применяются шарошечные долота из высокопрочных сплавов с центральной или боковой промывкой, которые пробивают любую породу. При этом промывочная жидкость осуществляет выброс грунта из скважины и препятствует обрушению стенок пробуренного ствола. Поэтому роторным способом достигается глубина более 200м. Почему бурение называется роторным? Долото проходит твердую породу не только потому, что прилагает усилие и «пробивает» ее, но и потому что вращается и подает промывочную жидкость под давлением. А вращается долото при помощи ротора — крутящейся части двигателя. Ротор применяется в ряде технических областей, и бурильное оборудование — не исключение.
Увидимся!

производство электромонтажного оборудования

(CarrollEpics, 2021.03.16 10:36)

https://www.iroids.com/forums/member.php?44126-BathroomsCax
http://diadb.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=7977
http://thenightshiftgaming.com/forums/memberlist.php?mode=viewprofile&u=8770
http://awaker.info/home.php?mod=space&uid=126421
http://youximeng.com/home.php?mod=space&uid=1150638

http://xn--pgbo2e.pichak.net/member.php?249062-artiliarf
https://host.xplainer.net/member.php?u=72515
https://www.assayyarat.com/forums/member332848.html
https://www.zanpiancms.cc/home.php?mod=space&uid=109162
http://www.xn---125-43dbeaur0afbeca0ap0aun2g.xn--p1ai/users/MSNYCdriept

https://expertbali.ru/forum/users/bathroomscak/
https://www.phpec.org/demo/x3/home.php?mod=space&uid=687318
http://bbs.csxfc.com/home.php?mod=space&uid=47300
http://www.searchvisit.com/author/bathroomswew/
https://www.sdsdsoft.com/upload/home.php?mod=space&uid=289727

http://cxshw.com/home.php?mod=space&uid=1038731
http://forum.bratsk.org/member.php?u=92769
http://www.djmy8.com/home.php?mod=space&uid=72477
http://leftyguitartrader.com/forum/member.php?11436-Robertsox
https://www.forum.7feetshipping.com/user-72535.html


<a href=http://cary-star.ru/>лакшестар питомник</a>
<a href=http://cary-star.ru/>питомник спейс стар</a>
<a href=http://cary-star.ru/>питомник starark</a>
<a href=http://cary-star.ru/>стар каруна питомник</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить котенка мейн куна в спб</a>

<a href=https://astra-electric.ru/index.php?controller=category&amp;id_category=43%5D%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA&amp;p=5>купить металлический лоток для кабеля</a>
<a href=https://astra-electric.ru/product/shveller-perforirovannyj-shp-60kh35-k235/>шп 60х35 швеллер перфорированный</a>
<a href=https://astra-electric.ru/>гэм изделия</a>
<a href=https://astra-electric.ru/product/shveller-perforirovannyj-shp-60kh35-k235/>швеллер перфорированный 60х35 цена</a>
<a href=https://astra-electric.ru/product/perfoshveller-35kh23-k347/>перфошвеллер к347</a>
https://vk.link/avtogadjet_spb
https://dip.link/avtogadjet_spb

telia dator abonnemang

(telia dator abonnemang, 2021.03.16 08:43)


Hi to every one, it's actually a nice for me to visit this website, it contains priceless Information. telia dator abonnemang atta.gruborwom.com/map2.php <a href="http://atta.gruborwom.com/map2.php">telia dator abonnemang</a>

Forex fixing times

(Forexzeds, 2021.03.16 06:51)

Vps forex gratis. https://es.forex-trading-is.com

motorola digitalbox vip 1003

(motorola digitalbox vip 1003, 2021.03.16 04:45)


I really like your blog.. very nice colors &amp; theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot motorola digitalbox vip 1003 giavan.nnutunman.com/map11.php <a href="http://giavan.nnutunman.com/map11.php">motorola digitalbox vip 1003</a>

ida sj&ouml;stedt rea

(ida sj&ouml;stedt rea, 2021.03.16 04:09)


Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back from now on. I want to encourage you to continue your great job, have a nice day! ida sj&ouml;stedt rea tropq.gruborwom.com/map22.php <a href="http://tropq.gruborwom.com/map22.php">ida sjöstedt rea</a>

kyl och frys paket

(kyl och frys paket, 2021.03.15 23:20)


WOW just what I was searching for. Came here by searching for
Excellent post. Keep posting such kind of info on your blog. Im really impressed by your site.
Hi there, You have performed a great job. I'll certainly digg it and in my opinion suggest to my friends. I'm confident they will be benefited from this web site. kyl och frys paket quili.gruborwom.com/map12.php <a href="http://quili.gruborwom.com/map12.php">kyl och frys paket</a>

v&auml;rldens godaste fl&auml;skpannkaka

(v&auml;rldens godaste fl&auml;skpannkaka, 2021.03.15 19:46)


Link exchange is nothing else however it is only placing the other person's web site link on your page at suitable place and other person will also do same for you. v&auml;rldens godaste fl&auml;skpannkaka unov.zinpunkgood.com/map22.php <a href="http://unov.zinpunkgood.com/map22.php">världens godaste fläskpannkaka</a>

bl&ouml;dning i b&ouml;rjan av graviditet

(bl&ouml;dning i b&ouml;rjan av graviditet, 2021.03.15 18:25)


I every time spent my half an hour to read this blog's articles every day along with a cup of coffee. bl&ouml;dning i b&ouml;rjan av graviditet sumid.gruborwom.com/map14.php <a href="http://sumid.gruborwom.com/map14.php">blödning i början av graviditet</a>

производство электромонтажного оборудования

(CarrollEpics, 2021.03.15 16:03)

http://bbs.csxfc.com/home.php?mod=space&uid=47300
http://forum.wyrobynaturalne.eu/member.php?action=profile&uid=89683
http://www.mikrei.com/canforum/member.php?action=profile&uid=1541
http://www.6986986.com/space-uid-29893.html
http://gp123.club/home.php?mod=space&uid=2021

http://forum.real-net.org/member.php?205819-MMtrife
https://beijing.shumo.com/forum/home.php?mod=space&uid=535377
https://www.assayyarat.com/forums/member332848.html
https://letsprowess.com/profile/bathroomstex/
http://vsefirmi.com/users/MMOberma

http://www.9198899.com/space-uid-45017.html
https://alghaamdi.com/vb/member.php?u=28232
http://askahindu.com/profile/CleanQueft
http://biowong.freehostia.com/phpbb2/profile.php?mode=viewprofile&u=72878
https://www.ranger-forums.com/members/bathroomstic-71931/

http://energo-info.biz.ua/wr_board/tools.php?event=profile&pname=RobertJef
http://www.altadauniaaltosalento.it/member.php?243680-Robertexcug
http://bbs.dekuncn.com/home.php?mod=space&username=RobertSeemn
http://saintseiya.173lineage.com/home.php?mod=space&uid=947545
http://www.poltavaforum.com/members/20371-roberttycle.html


<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун купить спб питомник</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить кота мейн кун в спб</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить котенка мейн кун спб</a>
<a href=http://cary-star.ru/>питомники мейн кунов спб</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун питомник спб</a>

<a href=https://astra-electric.ru/product/kabelnyj-kanal-metallicheskij-ocinkovannyj-kkmo-minikorob/>кабель канал металлический ккмо</a>
<a href=https://astra-electric.ru/product/shveller-perforirovannyj-shp-60kh35-k235/>швеллер перфорированный шп 60х35 у1 цена</a>
<a href=https://astra-electric.ru/>астра электрик спб</a>
<a href=https://astra-electric.ru/product/perfoshveller/>перфошвеллер в спб</a>
<a href=https://astra-electric.ru/product/profil-montazhnyj-perforirovannyj-ms-412125-strut/>ms 412125</a>
https://vk.link/avtogadjet_spb
https://dip.link/avtogadjet_spb

facial kit for dry skin

(facial kit for dry skin, 2021.03.15 12:49)


Hello there! I simply wish to offer you a huge thumbs up for the great information you have right here on this post. I'll be coming back to your website for more soon. facial kit for dry skin lota.diatradpr.com/map29.php <a href="http://lota.diatradpr.com/map29.php">facial kit for dry skin</a>

aloe vera producten

(aloe vera producten, 2021.03.15 10:05)


Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade methods with other folks, please shoot me an email if interested. aloe vera producten tuthy.nnutunman.com/map1.php <a href="http://tuthy.nnutunman.com/map1.php">aloe vera producten</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 180018
Hónap: 3637
Nap: 94