Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

varför bär muslimska kvinnor slöja

(varför bär muslimska kvinnor slöja, 2021.03.21 08:44)


Hi, yeah this piece of writing is in fact pleasant and I have learned lot of things from it concerning blogging. thanks. varf&ouml;r b&auml;r muslimska kvinnor sl&ouml;ja nagigg.nnutunman.com/map6.php <a href="http://nagigg.nnutunman.com/map6.php">varför bär muslimska kvinnor slöja</a>

nk dam g&ouml;teborg

(nk dam g&ouml;teborg, 2021.03.20 21:51)


Hurrah! Finally I got a blog from where I can truly take valuable facts concerning my study and knowledge. nk dam g&ouml;teborg sforsa.nnutunman.com/map7.php <a href="http://sforsa.nnutunman.com/map7.php">nk dam göteborg</a>

schampo f&ouml;r h&aring;rtillv&auml;xt

(schampo f&ouml;r h&aring;rtillv&auml;xt, 2021.03.20 10:59)


I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks schampo f&ouml;r h&aring;rtillv&auml;xt licca.zinpunkgood.com/map40.php <a href="http://licca.zinpunkgood.com/map40.php">schampo för hårtillväxt</a>

svart kl&auml;nning vit krage

(svart kl&auml;nning vit krage, 2021.03.20 04:06)


It's an awesome paragraph in favor of all the online viewers; they will get benefit from it I am sure. svart kl&auml;nning vit krage farsi.diatradpr.com/map9.php <a href="http://farsi.diatradpr.com/map9.php">svart klänning vit krage</a>

l&aring;n til operation

(l&aring;n til operation, 2021.03.20 00:04)


This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I've shared your site in my social networks! l&aring;n til operation biora.nnutunman.com/map19.php <a href="http://biora.nnutunman.com/map19.php">lГҐn til operation</a>

jessicas hudv&aring;rd varberg

(jessicas hudv&aring;rd varberg, 2021.03.19 22:03)


Great article, exactly what I was looking for. jessicas hudv&aring;rd varberg eres.diatradpr.com/map4.php <a href="http://eres.diatradpr.com/map4.php">jessicas hudvГҐrd varberg</a>

buy cialis taiwan

(Stephenasype, 2021.03.19 16:56)

Buy Cymbalta 30 mg online <a href="https://bbgenericsstore.com/categories/Depression/medicineCymbaltasale#">Cymbalta 60 mg for sale</a> Cymbalta 30mg price <a href=https://bbgenericsstore.com/categories/Depression/medicineCymbaltasale#>Buy Cymbalta 40mg online</a> Cymbalta 30 mg cost

fakta om jockiboi

(fakta om jockiboi, 2021.03.19 15:43)


What i do not realize is if truth be told how you're now not actually much more well-favored than you may be right now. You are so intelligent. You already know thus significantly relating to this subject, made me for my part believe it from numerous varied angles. Its like men and women are not fascinated except it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs excellent. All the time care for it up! fakta om jockiboi deny.gruborwom.com/map10.php <a href="http://deny.gruborwom.com/map10.php">fakta om jockiboi</a>

sluta &auml;ta k&ouml;tt argument

(sluta &auml;ta k&ouml;tt argument, 2021.03.19 12:29)


Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers sluta &auml;ta k&ouml;tt argument kauki.zinpunkgood.com/map30.php <a href="http://kauki.zinpunkgood.com/map30.php">sluta äta kött argument</a>

entr&eacute; k&ouml;pcentrum malm&ouml;

(entr&eacute; k&ouml;pcentrum malm&ouml;, 2021.03.19 10:02)


Hi there are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated! entr&eacute; k&ouml;pcentrum malm&ouml; carre.gruborwom.com/map3.php <a href="http://carre.gruborwom.com/map3.php">entré köpcentrum malmö</a>

arctic thai boden

(arctic thai boden, 2021.03.19 04:11)


I've been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, but I by no means found any interesting article like yours. It's beautiful worth sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content as you did, the internet can be much more useful than ever before. arctic thai boden laimo.diatradpr.com/map37.php <a href="http://laimo.diatradpr.com/map37.php">arctic thai boden</a>

mj&ouml;lkfri kondenserad mj&ouml;lk

(mj&ouml;lkfri kondenserad mj&ouml;lk, 2021.03.19 01:17)


Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It really helpful &amp; it helped me out a lot. I am hoping to provide something again and aid others like you helped me. mj&ouml;lkfri kondenserad mj&ouml;lk swino.zinpunkgood.com/map22.php <a href="http://swino.zinpunkgood.com/map22.php">mjölkfri kondenserad mjölk</a>

Hello world

(HaroldRic, 2021.03.19 00:06)

:)<a href=https://coronovirus.ru>:)</a>:)

rot och rut nya regler

(rot och rut nya regler, 2021.03.18 22:37)


Hello everyone, it's my first go to see at this site, and article is truly fruitful for me, keep up posting these posts. rot och rut nya regler leter.gruborwom.com/map6.php <a href="http://leter.gruborwom.com/map6.php">rot och rut nya regler</a>

do cialis pills look like

(RichardOvatt, 2021.03.18 17:50)

Voltaren 100mg online <a href="https://bbgenericsstore.com/categories/Pain-Relief/medicineVoltarensale#">Voltaren 50 mg for sale</a> Buy Voltaren 100mg online <a href=https://bbgenericsstore.com/categories/Pain-Relief/medicineVoltarensale#>Voltaren 100mg for sale</a> Buy Voltaren 50 mg online

fungoral mot hudsvamp

(fungoral mot hudsvamp, 2021.03.18 13:42)


Good day! I simply would like to give you a huge thumbs up for the great info you have right here on this post. I'll be coming back to your website for more soon. fungoral mot hudsvamp enin.zinpunkgood.com/map13.php <a href="http://enin.zinpunkgood.com/map13.php">fungoral mot hudsvamp</a>

ica maxi genetaleden

(ica maxi genetaleden, 2021.03.18 05:53)


What's up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this post i thought i could also create comment due to this brilliant paragraph. ica maxi genetaleden kaeli.diatradpr.com/map8.php <a href="http://kaeli.diatradpr.com/map8.php">ica maxi genetaleden</a>

blommografera till usa

(blommografera till usa, 2021.03.18 03:22)


Hello everybody, here every one is sharing these experience, so it's fastidious to read this weblog, and I used to go to see this website everyday. blommografera till usa dingn.zinpunkgood.com/map20.php <a href="http://dingn.zinpunkgood.com/map20.php">blommografera till usa</a>

uv dr&auml;kt xxl

(uv dr&auml;kt xxl, 2021.03.18 00:56)


Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too fantastic. I actually like what you've acquired here, certainly like what you're saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can't wait to read much more from you. This is really a terrific website. uv dr&auml;kt xxl supps.gruborwom.com/map33.php <a href="http://supps.gruborwom.com/map33.php">uv dräkt xxl</a>

mikael kors v&auml;skor outlet

(mikael kors v&auml;skor outlet, 2021.03.17 17:40)


Thanks for every other great post. The place else could anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I'm at the look for such info. mikael kors v&auml;skor outlet enin.zinpunkgood.com/map1.php <a href="http://enin.zinpunkgood.com/map1.php">mikael kors väskor outlet</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180020
Hónap: 3638
Nap: 96