Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mensvärk ont i ryggen tidigt gravid

(mensvärk ont i ryggen tidigt gravid, 2021.03.30 14:27)


I'm amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's both equally educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently about. Now i'm very happy I stumbled across this during my hunt for something relating to this. mensv&auml;rk ont i ryggen tidigt gravid farsi.diatradpr.com/map28.php <a href="http://farsi.diatradpr.com/map28.php">mensvärk ont i ryggen tidigt gravid</a>

storlek m&ouml;ssa mini rodini

(storlek m&ouml;ssa mini rodini, 2021.03.30 14:04)


Wow, this paragraph is nice, my younger sister is analyzing these things, so I am going to let know her. storlek m&ouml;ssa mini rodini glyci.nnutunman.com/map21.php <a href="http://glyci.nnutunman.com/map21.php">storlek mössa mini rodini</a>

comfort hotel bristol arvika

(comfort hotel bristol arvika, 2021.03.30 03:00)


Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks comfort hotel bristol arvika nanta.nnutunman.com/map10.php <a href="http://nanta.nnutunman.com/map10.php">comfort hotel bristol arvika</a>

var kan man k&ouml;pa ernst kirchsteiger

(var kan man k&ouml;pa ernst kirchsteiger, 2021.03.30 01:23)


Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers? var kan man k&ouml;pa ernst kirchsteiger probap.diatradpr.com/map19.php <a href="http://probap.diatradpr.com/map19.php">var kan man köpa ernst kirchsteiger</a>

g&aring; upp i vikt dryck

(g&aring; upp i vikt dryck, 2021.03.29 16:04)


Hi there to all, the contents present at this web site are truly amazing for people experience, well, keep up the good work fellows. g&aring; upp i vikt dryck maipr.zinpunkgood.com/map14.php <a href="http://maipr.zinpunkgood.com/map14.php">gГҐ upp i vikt dryck</a>

tabletter mot klimakteriebesv&auml;r

(tabletter mot klimakteriebesv&auml;r, 2021.03.29 04:43)


Hello every one, here every one is sharing these experience, so it's pleasant to read this weblog, and I used to pay a quick visit this website all the time. tabletter mot klimakteriebesv&auml;r bipar.zinpunkgood.com/map29.php <a href="http://bipar.zinpunkgood.com/map29.php">tabletter mot klimakteriebesvär</a>

Датчик расхода пара и газа ДРГМ 160/80

(Russellclera, 2021.03.29 03:49)

Расходомер газа вихревой предназначен для измерения и учета (оперативного и коммерческого) потребляемого природного газа, попутного нефтяного газа и других газов (воздух, азот, кислород, и т.п.) на промышленных объектах, а также объектах коммунально-бытового назначения.

<img src="https://neftel.ru/upload/rashodomers/vixrevye-rasxodomery/datchik-rasxoda-gaza-drg.jpg">

Расходомер газа. Простая и быстрая установка. Технологии теплового рассеивания. Без перепадов давления. Рабочая t до 450 С°. Погрешность 0,75% Легкость монтажа. Типы: Готовые системы для КИПиА, Трубная арматура, Системы пробоподготовки.
<a href=https://neftel.ru/datchik-rashoda-gaza-drgm>Купить датчик расхода пара и газа ДРГ.М-160/80</a>
Датчик расхода газа ДРГ.М применяются для измерения объемного расхода (скорости) природного, попутного нефтяного газа, водяного газа, а также других газов с плотностью, при стандартных условиях, не менее 0,6 кг/м3 и температурой от минус 40 до плюс 250 °С и избыточным давлением до 4,0 МПа.

Датчики расхода предназначены для использования в составе счетчиков газа, а также в составе измерительных комплексов и систем коммерческого и технологического учета газа, пара различных отраслей промышленности.

Мы поставляем <a href=https://neftel.ru/datchik-rashoda-gaza-drgm>ДРГ.М-1600 датчик расхода пара</a> по России и СНГ.
Для заказа перейдите на сайт, или сделайте заказ по электронной почте

salong fin k&auml;vlinge

(salong fin k&auml;vlinge, 2021.03.28 20:05)


Hi! I simply want to offer you a huge thumbs up for the excellent info you have got here on this post. I'll be returning to your website for more soon. salong fin k&auml;vlinge opcul.diatradpr.com/map20.php <a href="http://opcul.diatradpr.com/map20.php">salong fin kävlinge</a>

скважине на воду сероводород

(Antoniokwt, 2021.03.28 18:32)

Доброго времени суток друзья!Есть такой замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске компанией ЕВРОБУРСЕРВИС – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды в euroburservice – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Создать полноценную скважину в Минской области, бесперебойно поставляющую вам воду, — означает не только пробурить ее, но и обустроить. А зачастую – также и установить очистное оборудование, которое соответствовало бы вашим требованиям к чистоте воды. Мы выполняем полный цикл работ — от бурения грунта до подачи чистой питьевой воды на несколько домов. Важный промежуточный этап — это обустройство скважины, т.е. установка и отладка рабочего оборудования. После бурения обустройство включает работы: монтаж насоса в скважину, благоустройство скважины снаружи (установка кессона или скважинного адаптера); земельные работы и разводка трубопровода до пользователя (пользователей); установка необходимой автоматики дома или в кессоне.
От всей души Вам всех благ!
http://meditation-reiki.org/index/8-49811
https://uc.infinix.club/forum.php?mod=viewthread&tid=4033526&extra=
https://uc.infinix.club/forum.php?mod=viewthread&tid=4252977&extra=
http://premier.in.ua/user/Patriotxxb/
http://arenaarcadia.com/viewtopic.php?f=14&t=100903&p=140713#p140713

salong gamla unik

(salong gamla unik, 2021.03.28 17:20)


Hi, i think that i saw you visited my weblog so i got here to go back the favor?.I am trying to to find issues to enhance my website!I guess its good enough to make use of a few of your ideas!! salong gamla unik inve.nnutunman.com/map15.php <a href="http://inve.nnutunman.com/map15.php">salong gamla unik</a>

Die Besten Deutsche Casinos

(Michaelpaugh, 2021.03.28 06:17)


Interessante Website. Das Design und die nuetzlichen Informationen gefallen mir besonders gut.
https://deutsche-casinos.github.io/casino/mr-bit/


Hola! I've been reading your blog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble Texas! Just wanted to mention keep up the great work!

glycerol l&ouml;slighet i vatten

(glycerol l&ouml;slighet i vatten, 2021.03.28 05:38)


Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes that will make the largest changes. Thanks for sharing! glycerol l&ouml;slighet i vatten pubse.zinpunkgood.com/map11.php <a href="http://pubse.zinpunkgood.com/map11.php">glycerol löslighet i vatten</a>

saucony l&ouml;parskor dam

(saucony l&ouml;parskor dam, 2021.03.27 22:03)


It's not my first time to pay a visit this web page, i am browsing this web site dailly and obtain fastidious information from here daily. saucony l&ouml;parskor dam keiglo.diatradpr.com/map11.php <a href="http://keiglo.diatradpr.com/map11.php">saucony löparskor dam</a>

anteckningsbok h&aring;rd p&auml;rm

(anteckningsbok h&aring;rd p&auml;rm, 2021.03.27 17:44)


When some one searches for his vital thing, so he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here. anteckningsbok h&aring;rd p&auml;rm treebe.zinpunkgood.com/map6.php <a href="http://treebe.zinpunkgood.com/map6.php">anteckningsbok hård pärm</a>

Bagnoschiuma Naturale [Off Topics]

(James#BIO-Shop, 2021.03.27 13:51)

Cercando in rete o scoperto5 questo Store che vende <a href="https://www.sanamaris.com/prodotti-corpo-naturali/">prodotti corpo Naturali</a>?
Per il rispetto della natura.

systembolaget bromma blocks &ouml;ppettider

(systembolaget bromma blocks &ouml;ppettider, 2021.03.27 06:37)


Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!! systembolaget bromma blocks &ouml;ppettider tripm.nnutunman.com/map14.php <a href="http://tripm.nnutunman.com/map14.php">systembolaget bromma blocks Г¶ppettider</a>

solarium f&ouml;r ansiktet

(solarium f&ouml;r ansiktet, 2021.03.26 19:38)


Thank you, I've recently been searching for info about this topic for ages and yours is the greatest I've came upon so far. But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the supply? solarium f&ouml;r ansiktet turbe.zinpunkgood.com/map5.php <a href="http://turbe.zinpunkgood.com/map5.php">solarium för ansiktet</a>

star nutrition bars

(star nutrition bars, 2021.03.26 08:17)


Ahaa, its pleasant conversation on the topic of this piece of writing here at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting here. star nutrition bars mallr.zinpunkgood.com/map8.php <a href="http://mallr.zinpunkgood.com/map8.php">star nutrition bars</a>

Счётчик жидкости ТОР 1-50

(DavidKap, 2021.03.26 01:35)

Счетчик жидкости турбинный ТОР 1-50, ТОР 1-80 применяется на нефтедобывающих и нефтеперерабатывающих предприятиях для измерения объема жидкости (нефти), проходящего через трубопроводы.
Счетчики ТОР 1-50 и ТОР 1-80 относятся к приборам непрерывного действия. Возможно использование счетчиков на территории взрывоопасных зон помещений и в наружных установках.

Купить счётчик жидкости ТОР 1-80 с доставкой по России и СНГ вы можете на сайте поставщика - <a href=https://neftel.ru/schetchik-zhidkosti-tor-1-50-tor-1-80-tor-t-50-tor-t-80>neftel.ru</a>

marc jacobs klocka kopia

(marc jacobs klocka kopia, 2021.03.25 21:58)


It's really a cool and useful piece of info. I'm satisfied that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing. marc jacobs klocka kopia pennlo.zinpunkgood.com/map1.php <a href="http://pennlo.zinpunkgood.com/map1.php">marc jacobs klocka kopia</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180021
Hónap: 3639
Nap: 93