Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

medel mot springmask

(medel mot springmask, 2021.04.03 17:02)


When someone writes an post he/she keeps the image of a user in his/her mind that how a user can be aware of it. So that's why this post is great. Thanks! medel mot springmask layki.diatradpr.com/delicious-dishes/medel-mot-springmask.php <a href="http://layki.diatradpr.com/delicious-dishes/medel-mot-springmask.php">medel mot springmask</a>

elitadalafill

(tadalafil, 2021.04.03 14:52)

tadalafil 30 mg https://elitadalafill.com/ tadalafil 40 mg from india

affiner ses cuisses femme

(affiner ses cuisses femme, 2021.04.03 07:48)


I'm gone to tell my little brother, that he should also visit this weblog on regular basis to take updated from hottest information. affiner ses cuisses femme piotu.zinpunkgood.com/map11.php <a href="http://piotu.zinpunkgood.com/map11.php">affiner ses cuisses femme</a>

underst&auml;ll ull herr

(underst&auml;ll ull herr, 2021.04.03 04:46)


Outstanding quest there. What occurred after? Take care! underst&auml;ll ull herr postce.diatradpr.com/travels/understaell-ull-herr.php <a href="http://postce.diatradpr.com/travels/understaell-ull-herr.php">underställ ull herr</a>

pisang ambon drink

(pisang ambon drink, 2021.04.02 21:03)


I am really enjoying the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility issues? A couple of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this issue? pisang ambon drink cratt.zinpunkgood.com/map6.php <a href="http://cratt.zinpunkgood.com/map6.php">pisang ambon drink</a>

перегородки стеклянные

(Bogdandrs, 2021.04.02 20:26)

Доброго времени суток дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.Стеклянные двери межкомнатные в Минске с ценами и фото представлены на данной странице. Вы можете заказать и купить их с бесплатным замером и доставкой по Беларуси. Вам по нраву такой неординарный вариант как стеклянные межкомнатные двери? Наша Команда в Минске расскажет всё о секретах установки, дизайнах интерьера с примерами фото, и поможет выбрать и купить дверь вашей мечты по нормальным ценам. Плюсы и минусы дверей из стекла: Сейчас такие варианты пользуются большой популярностью. Их выбирают для установки в душе, бане, а некоторые и вовсе предпочитают видеть их в качестве межкомнатных.
Увидимся!
https://hkuqqm.blog.ss-blog.jp/2011-12-24-13?comment_success=2020-04-15T23:48:50&time=1586962130
http://thebiglibrary.ru/index/8-24117
https://nqaxqs.blog.ss-blog.jp/2011-12-24-13?comment_success=2020-04-15T17:37:52&time=1586939872
http://www.thesuicidebitches.com/we-hate-you/#comment-243023
http://www.confluence.mobi/blog/?unapproved=122780&moderation-hash=a2ef9938cb572ed977b1717ad69ec851#comment-122780

Hello world

(HeoldRic, 2021.04.02 11:43)

:)<a href=http://agro-portal.su>:)</a>:)

ont i n&auml;sborren

(ont i n&auml;sborren, 2021.04.02 11:38)


I think this is among the most significant info for me. And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers ont i n&auml;sborren chaude.gruborwom.com/relaxation/ont-i-naesborren.php <a href="http://chaude.gruborwom.com/relaxation/ont-i-naesborren.php">ont i näsborren</a>

lim till glitter &ouml;gonskugga

(lim till glitter &ouml;gonskugga, 2021.04.02 10:10)


Hi I am so glad I found your site, I really found you by error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don't have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome job. lim till glitter &ouml;gonskugga teiwor.zinpunkgood.com/map1.php <a href="http://teiwor.zinpunkgood.com/map1.php">lim till glitter Г¶gonskugga</a>

orolig mage gaser

(orolig mage gaser, 2021.04.02 06:44)


I enjoy what you guys are usually up too. This type of clever work and reporting! Keep up the superb works guys I've incorporated you guys to my personal blogroll. orolig mage gaser ternr.gruborwom.com/map3.php <a href="http://ternr.gruborwom.com/map3.php">orolig mage gaser</a>

Vavada

(ClintonBex, 2021.04.02 03:35)


Ich bin gerade zufaellig auf Ihrer Homepage gelandet (war eigentlich auf der Suche nach einer anderen Websiete). Ich moechte diese Seite nicht verlassen, ohne Euch ein Lob zu dieser gut strukturierten und schick designten Seite zu hinterlassen!
https://en.vavada.cloud/

What's up mates, fastidious post and pleasant urging commented at this place, I am really enjoying by these.

2 gram protein per kilo

(2 gram protein per kilo, 2021.04.01 23:20)


I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. All the best 2 gram protein per kilo mance.zinpunkgood.com/map26.php <a href="http://mance.zinpunkgood.com/map26.php">2 gram protein per kilo</a>

fransk manikyr depend

(fransk manikyr depend, 2021.04.01 17:45)


Greetings! I've been reading your website for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Tx! Just wanted to say keep up the great work! fransk manikyr depend dubi.gruborwom.com/map11.php <a href="http://dubi.gruborwom.com/map11.php">fransk manikyr depend</a>

sk&ouml;na f&ouml;tter ume&aring;

(sk&ouml;na f&ouml;tter ume&aring;, 2021.04.01 12:17)


Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea sk&ouml;na f&ouml;tter ume&aring; exor.zinpunkgood.com/map23.php <a href="http://exor.zinpunkgood.com/map23.php">sköna fötter umeå</a>

frisyr kort h&aring;r med l&aring;ng lugg

(frisyr kort h&aring;r med l&aring;ng lugg, 2021.04.01 04:19)


After exploring a number of the blog articles on your blog, I honestly like your technique of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell me what you think. frisyr kort h&aring;r med l&aring;ng lugg mulri.gruborwom.com/map4.php <a href="http://mulri.gruborwom.com/map4.php">frisyr kort hГҐr med lГҐng lugg</a>

laser beauty way link&ouml;ping

(laser beauty way link&ouml;ping, 2021.04.01 00:55)


What's up to all, because I am in fact eager of reading this website's post to be updated daily. It consists of nice data. laser beauty way link&ouml;ping chlo.zinpunkgood.com/map32.php <a href="http://chlo.zinpunkgood.com/map32.php">laser beauty way linköping</a>

сколько стоит скважина для воды

(Andreasflr, 2021.03.31 18:05)

Добрый день дамы и господа! Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Наша сфера деятельности — проектирование и бурение скважин на воду, установка любого насосного оборудования, монтаж систем канализации всех видов, дренажей, ливневых систем и др.Миссия компании: мы добываем чистую воду – источник всего живого на Земле, и делаем ее доступной людям. Самый короткий срок, за который мы пробурили и обустроили скважину, — 1 час 36 минут. Мы ценим время своих клиентов и гордимся, что оперативность — отличительное свойство наших услуг. Мы показываем, насколько быстро и качественно может происходить бурение скважины.
От всей души Вам всех благ!
https://forum.l2mars.com/index.php?/topic/6585-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8B-%D0%B8%D0%B7-%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D1%8B-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0/
http://sucomedicina.com/viewtopic.php?f=98&t=1141
http://ofclub.ru/index/otchjot_o_forume_2017/index/8-14698
http://forum.cncprovn.com/members/28293-steklodelkgc
http://xn----7sbbnvlciujosa.xn--p1ai/user/Andreasgfy/

v&aring;fflor utan mj&ouml;lk med vatten

(v&aring;fflor utan mj&ouml;lk med vatten, 2021.03.31 13:07)


My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on several websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated! v&aring;fflor utan mj&ouml;lk med vatten zieso.nnutunman.com/map14.php <a href="http://zieso.nnutunman.com/map14.php">våfflor utan mjölk med vatten</a>

tandsten katt symptom

(tandsten katt symptom, 2021.03.31 12:26)


Appreciate the recommendation. Let me try it out. tandsten katt symptom foxgua.gruborwom.com/map18.php <a href="http://foxgua.gruborwom.com/map18.php">tandsten katt symptom</a>

harry potter slik

(harry potter slik, 2021.03.31 01:08)


Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Many thanks! harry potter slik spetk.nnutunman.com/map13.php <a href="http://spetk.nnutunman.com/map13.php">harry potter slik</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180021
Hónap: 3638
Nap: 92