Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tecken på graviditet vecka 1

(tecken på graviditet vecka 1, 2021.04.08 20:27)


I couldn't resist commenting. Perfectly written! tecken på graviditet vecka 1 funpe.diatradpr.com/delicious-dishes/tecken-p-graviditet-vecka-1.php

Hello world

(FeoldRic, 2021.04.08 11:09)

:)<a href=https://oktmo.ru/>:)</a>:)

mj&ouml;lksyra i benen

(mj&ouml;lksyra i benen, 2021.04.08 11:01)


If you want to improve your experience only keep visiting this site and be updated with the latest news posted here. mj&ouml;lksyra i benen mentf.zinpunkgood.com/map25.php <a href="http://mentf.zinpunkgood.com/map25.php">mjölksyra i benen</a>

j&auml;rnrik mat gravid

(j&auml;rnrik mat gravid, 2021.04.08 06:19)


Hello, I enjoy reading through your article post. I like to write a little comment to support you. j&auml;rnrik mat gravid distt.diatradpr.com/relaxation/jaernrik-mat-gravid.php <a href="http://distt.diatradpr.com/relaxation/jaernrik-mat-gravid.php">järnrik mat gravid</a>

Распродажа от компании Росмера

(Stephendax, 2021.04.08 03:49)

Предложение от Росмера. Распродажа. Концевые меры длины №1 кл.1 К за 10000.00руб. подробности по ссылке: https://rosmera.ru/product/kontsevye-mery-dliny-1-kl1-k

spraytan f&ouml;re och efter

(spraytan f&ouml;re och efter, 2021.04.07 18:46)


I was suggested this website by my cousin. I am not positive whether this submit is written via him as no one else understand such exact approximately my trouble. You are wonderful! Thanks! spraytan f&ouml;re och efter ilro.gruborwom.com/travels/spraytan-foere-och-efter.php <a href="http://ilro.gruborwom.com/travels/spraytan-foere-och-efter.php">spraytan före och efter</a>

rund spegel silver

(rund spegel silver, 2021.04.07 06:36)


I really like your blog.. very nice colors &amp; theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it rund spegel silver scante.gruborwom.com/decorations/rund-spegel-silver.php <a href="http://scante.gruborwom.com/decorations/rund-spegel-silver.php">rund spegel silver</a>

gr&ouml;nt te test

(gr&ouml;nt te test, 2021.04.06 15:55)


Remarkable things here. I'm very satisfied to look your post. Thanks a lot and I am having a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail? gr&ouml;nt te test vieblac.diatradpr.com/useful-tips/groent-te-test.php <a href="http://vieblac.diatradpr.com/useful-tips/groent-te-test.php">grönt te test</a>

PLAY THE BEST GAMES OF 2021 FOR FREE AGAMBLER

(MichealUnell, 2021.04.06 15:00)

<b>PLAY FOR FREE</b>

<b>PLAY THE BEST GAMES OF 2021 FOR FREE</b> ON <a href=http://agambler.ru/>AGAMBLER.RU</a>

<a href=https://bit.ly/Free-Total-Batle><img src="http://spins777.ru/total-batle/1.jpg"></a> <b>Best Free Online Game of 2021</b>

hur mycket ingef&auml;ra om dagen

(hur mycket ingef&auml;ra om dagen, 2021.04.06 14:54)


of course like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the reality nevertheless I'll definitely come again again. hur mycket ingef&auml;ra om dagen taibo.zinpunkgood.com/map23.php <a href="http://taibo.zinpunkgood.com/map23.php">hur mycket ingefära om dagen</a>

вода скважины колодцы

(Andreasgkk, 2021.04.06 13:47)

Доброго времени суток товарищи!Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. https://drive.google.com/file/d/1Y0zYtrRCia9jfU-BH3WPIbhph6HvwDRl/view?usp=sharing Бурение скважин в Минске – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Заказывайте скважину для воды в АКВАБУРсервис – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Итак, вам нужна собственная скважина и вы решаете самостоятельно обеспечивать себя чистой водой — на своем загородном участке или на промышленном объекте в Минской области. Поздравляем с первым шагом. Но до того как мы приступим к бурению вашей скважины, вам предстоит сделать еще один выбор — решить, какая скважина у вас будет. Выбрать предстоит из двух вариантов: шнековая (до 35-40м) или артезианская (от 40м). Артезианская скважина бурится роторным способом. Этот способ бурения дороже уже по той причине, что сама скважина глубже. Цены на прохождение одного погонного метра при бурении артезианской или фильтровой скважины существенно не отличаются, однако за счет глубины конечная цена на роторное бурение выше.
Увидимся!

pannkakor proteinpulver choklad

(pannkakor proteinpulver choklad, 2021.04.06 04:06)


The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone! pannkakor proteinpulver choklad adal.gruborwom.com/news/pannkakor-proteinpulver-choklad.php <a href="http://adal.gruborwom.com/news/pannkakor-proteinpulver-choklad.php">pannkakor proteinpulver choklad</a>

viagra and blood pressure medicine 92590

(Evettesr, 2021.04.06 00:57)

https://ingogf.com/ - how many sildenafil 20mg can i take

neptun vega badkar

(neptun vega badkar, 2021.04.05 15:17)


Because the admin of this web page is working, no hesitation very rapidly it will be famous, due to its feature contents. neptun vega badkar otpi.gruborwom.com/news/neptun-vega-badkar.php <a href="http://otpi.gruborwom.com/news/neptun-vega-badkar.php">neptun vega badkar</a>

mj&ouml;lksyra i benen

(mj&ouml;lksyra i benen, 2021.04.05 12:34)


Informative article, exactly what I needed. mj&ouml;lksyra i benen mentf.zinpunkgood.com/map25.php <a href="http://mentf.zinpunkgood.com/map25.php">mjölksyra i benen</a>

kliande utslag stress

(kliande utslag stress, 2021.04.05 01:59)


Hi would you mind letting me know which hosting company you're using? I've loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a honest price? Thank you, I appreciate it! kliande utslag stress chris.gruborwom.com/for-women/kliande-utslag-stress.php <a href="http://chris.gruborwom.com/for-women/kliande-utslag-stress.php">kliande utslag stress</a>

en komikers uppv&auml;xt ljudbok gratis

(en komikers uppv&auml;xt ljudbok gratis, 2021.04.04 10:04)


Hello mates, good piece of writing and nice urging commented here, I am truly enjoying by these. en komikers uppv&auml;xt ljudbok gratis brenc.diatradpr.com/relaxation/en-komikers-uppvaext-ljudbok-gratis.php <a href="http://brenc.diatradpr.com/relaxation/en-komikers-uppvaext-ljudbok-gratis.php">en komikers uppväxt ljudbok gratis</a>

olycklig k&auml;rlek citat engelska

(olycklig k&auml;rlek citat engelska, 2021.04.04 05:36)


I'm very pleased to uncover this site. I wanted to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely loved every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site. olycklig k&auml;rlek citat engelska biora.nnutunman.com/map25.php <a href="http://biora.nnutunman.com/map25.php">olycklig kärlek citat engelska</a>

vegavardenafil

(vardenafil dosage instructions, 2021.04.03 18:56)

self life of vardenafil https://vegavardenafil.com/ levitra generic vardenafil

oil free face wash

(oil free face wash, 2021.04.03 18:35)


I like the helpful information you provide for your articles. I'll bookmark your blog and check again here frequently. I am reasonably sure I will be told plenty of new stuff right here! Good luck for the next! oil free face wash osgu.zinpunkgood.com/map13.php <a href="http://osgu.zinpunkgood.com/map13.php">oil free face wash</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180022
Hónap: 3639
Nap: 92