Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tecken på tidig graviditet innan mens

(tecken på tidig graviditet innan mens, 2021.04.15 19:24)


Very quickly this website will be famous amid all blogging viewers, due to it's pleasant posts tecken på tidig graviditet innan mens ruptf.zinpunkgood.com/map22.php

Ai.Marketing Register ? MarketBot Cashback Artificial.

(Ralphelete, 2021.04.15 12:39)

Ai.Marketing Register ? MarketBot Cashback Artificial.

https://aimarketing-reg.com/

We offer the best cashback the is on the market. The cashback rate difference between us. MarketBot. Earn up to 35% cashback! . Without complications. Over 20,000 online stores. Cashback Directory. About Us. MarketBot Protect. Read The FAQ. Join The Team. Only need to fund the advertising budget, earn a regular income for you. Make up to 35% Affiliate program Promote goods to friends and get 5% on their purchases. To 35% cashback. Ai Marketing. AI Technology. MarketBot.

värk i huvudet bakom örat

(värk i huvudet bakom örat, 2021.04.15 01:20)


I really like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I've included you guys to our blogroll. värk i huvudet bakom örat lyisn.diatradpr.com/beauty/vaerk-i-huvudet-bakom-oerat.php

Мебель под заказ и в наличии Владимир и область

(Andrewmutle, 2021.04.15 00:46)

Выполняем также производим корпусную меблировка в заявка согласно персональным масштабам, трудимся во главном согласно 2 ареалам Российской Федерации, данное - городок Вова также Владимирская сфера.
<a href=https://www.mebel.vladimir.ru/>мебель для детской</a>

billig fris&ouml;r v&auml;xj&ouml;

(billig fris&ouml;r v&auml;xj&ouml;, 2021.04.14 00:49)


Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks billig fris&ouml;r v&auml;xj&ouml; backv.diatradpr.com/news/billig-frisoer-vaexjoe.php

Hello world

(LeoldRic, 2021.04.13 12:32)

:)<a href=https://coronavirus-website.ru/>:)</a>:)

held&auml;mpad mtb eller inte

(held&auml;mpad mtb eller inte, 2021.04.13 04:58)


Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. With thanks! held&auml;mpad mtb eller inte progda.diatradpr.com/relaxation/heldaempad-mtb-eller-inte.php

avoir mauvaise haleine

(avoir mauvaise haleine, 2021.04.12 14:53)


Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you're an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work. avoir mauvaise haleine ngense.diatradpr.com/travels/avoir-mauvaise-haleine.php

Южная жизнь

(Irina, 2021.04.12 11:47)


<a href=https://south.life/dosug-i-turizm/111-priroda-krasnodarskogo-kraya.html>Природа кубани</a>

договор инвестирования в недвижимость

(Undusy, 2021.04.12 08:48)

<a href=https://flipping-housess.com/flipping/>флиппинг недвижимости в россии</a>
Перепродажа жилья - перечисленное -это бизнес затем чтобы получить успеха необходимы: смекалка, знания и составление плана .
Как заработать денежные средства, вкладывая в жилплощадь?
Выкуп жилья - известный метод долгосрочного инвестирования, так же - если вы абсолютно всё оформите удачно - тогда вы сумеете успешно заработать реальные средства!
Вам не нужно совершать все это в одиночку.Мы здесь, для того чтобы оказать содействие.
Выкупаем предназначенные для жилья помещения и квартиры, которые за долги выставляются на продажу на аукционах.

<a href=http://www.khwy.cn/info_www/news/Redirect.asp?link=https://flipping-housess.com>Инвестирование</a>

Christopher Gibbs and Tara Browne

(GlennNuS, 2021.04.12 03:03)

According to Stephen, as a kind of dark background to improve the display of glittering names on the membership list, there also appeared the anonymous pseudonyms of most of London’s leading gangsters. But is it a triumph of the operating class, or merely the upper classes going slumming again? The Stones and Beatles hobnob with upper class figures like the Old Etonian art dealer Robert Fraser, Old Etonian antique dealer Christopher Gibbs and Tara Browne, the Guinness heiress.
https://orlandotechnologygroup.com/members/glassladegaard9/activity/26407/
https://iqquran.org/members/glasswade1/activity/55280/
http://halseyladegaard3.bravesites.com/entries/general/Букмекерская-Контора-buker-ru

https://davies44weinreich.webgarden.cz/rubriky/davies44weinreich-s-blog/unnamed
https://media.skyegrid.id/members/dickens88blanton/activity/88008/
https://weinreich61warming.tumblr.com/post/644179319732731904/favbet-Рјobile

https://lykkegaardlong70.tumblr.com/post/644189163871174657/бонусы-в-бк-фонбет
https://marvelvsdc.faith/wiki/Main_Page
http://thenannypool.com/members/bakchilders28/activity/281828/

https://www.storeboard.com/blogs/crafts/and1063;and1090;and1086;-and1055;and1086;and1082;and1072;and1079;and1099;and1074;and1072;and1102;and1090;-and1058;and1086;and1087;-and1050;and1072;and1079;and1080;and1085;and1086;-and1059;and1082;and1088;and1072;and1080;and1085;and1099;/4558033
https://squareblogs.net/zimmermanwall7/top-luchshikh-kazino-ukrainy
https://files.fm/f/8f9yxfujj

http://www.astro.wisc.edu/?URL=rybergashley1.werite.net/
http://ctor.com.ua/user/rybergjoseph1/
http://sc.hkeaa.edu.hk/TuniS/hamiltonjoseph7.bravesites.com/entries/general/Онлайн-Казино-Украина

http://www.drugoffice.gov.hk/gb/unigb/myers43hanna.webgarden.cz/rubriky/myers43hanna-s-blog/unnamed-2
https://pastebin.pl/view/dea763b6
https://www.goodreads.com/user/show/131234646-fenger

https://chessdatabase.science/wiki/Of_Ra_Deluxe
https://squareblogs.net/papehemmingsen07/ra
http://pritchardgeertsen97.xtgem.com/__xt_blog/__xtblog_entry/__xtblog_entry/20030038-?__xtblog_block_id=1

https://gpsites.win/story.php?title=С–GRI-BEZ-OBMEZHEN-3
https://edukite.org/members/phillipschilders5/activity/1032138/
https://bookmarks4.men/story.php?title=PRAVILA-POKERU

https://telegra.ph/h1Na-SajtС–h1-03-04
https://zenwriting.net/bondesenromero68/zanurtesia-v-igru-u-onlain-sloti-z-jackpotcity-ta-vigravaite-hsz5
https://picomart.trade/wiki/H1_h1

vad har telia kundtj&auml;nst f&ouml;r nummer

(vad har telia kundtj&auml;nst f&ouml;r nummer, 2021.04.12 00:08)


I always used to read paragraph in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for posts, thanks to web. vad har telia kundtj&auml;nst f&ouml;r nummer siobur.gruborwom.com/music/vad-har-telia-kundtjaenst-foer-nummer.php

factory fitness link&ouml;ping

(factory fitness link&ouml;ping, 2021.04.11 15:42)


You should take part in a contest for one of the greatest blogs on the web. I most certainly will highly recommend this site! factory fitness link&ouml;ping venno.diatradpr.com/trends/factory-fitness-linkoeping.php

m&aring;gott huset nyk&ouml;ping

(m&aring;gott huset nyk&ouml;ping, 2021.04.11 00:37)


This article presents clear idea designed for the new people of blogging, that really how to do blogging and site-building. m&aring;gott huset nyk&ouml;ping tingto.diatradpr.com/beautiful-things/mgott-huset-nykoeping.php

My name is Kate I’m new here

(HenryEnrix, 2021.04.10 17:44)

My name is Kate I’m new here and I would like you to support me with likes and comments)) I don’t meet in real life but you can order a custom video and realize your fantasies.
<a href=http://r5.com.ua/1-index-kk.php>лсд
</a>
<a href=http://r5.com.ua/2-index-al.php>купитьоружие
</a>
<a href=http://r5.com.ua/3-index-ok.php>глотка
</a>
<a href=http://r5.com.ua/4-index-ls.php>порно
</a>

Cannabis Legale Online Amnesia[Off Topics]

(Marco-CBD, 2021.04.10 14:43)

Cercando in rete ho trovato Questo shop <a href="https://raskal.shop/news/la-differenza-tra-cbd-derivato-dalla-marijuana-e-quello-derivato-dalla-canapa-n16">Cannabis Legale Online</a>?


Ciao
https://raskal.shop/news

Beat forex devote

(GlennAtory, 2021.04.10 14:18)

the before you can say 'jack robinson' of its understructure, RoboForex has always been focd on providing most desirable trading conditions using innovative technologies and tons years of experience. RoboForex is an worldwide agent, which offers eight asset types and more than 12.000 instruments as a replacement for trading.
<a href=https://Robo.Forex>биржа форекс</a>

b&ouml;rja cykla racer

(b&ouml;rja cykla racer, 2021.04.10 10:50)


Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the very same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thank you! b&ouml;rja cykla racer discc.diatradpr.com/for-men/boerja-cykla-racer.php

h&aring;ravfall kvinnor efter graviditet

(h&aring;ravfall kvinnor efter graviditet, 2021.04.09 13:40)


Hello, I log on to your blogs on a regular basis. Your writing style is awesome, keep it up! h&aring;ravfall kvinnor efter graviditet diagau.diatradpr.com/music/hravfall-kvinnor-efter-graviditet.php

bh med nitar

(bh med nitar, 2021.04.08 23:19)


I don't even know how I ended up right here, however I thought this post was once great. I do not recognize who you might be however certainly you are going to a famous blogger if you happen to aren't already. Cheers! bh med nitar platmi.nnutunman.com/map21.php


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 180023
Hónap: 3639
Nap: 93