Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jotun gelcoat färgkod

(jotun gelcoat färgkod, 2021.04.23 08:13)


Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes which will make the greatest changes. Thanks a lot for sharing! jotun gelcoat färgkod liti.bestwwomapr.com/map4.php

метран 150 разность давлений в Пушкине

(Floydlumouv, 2021.04.22 23:40)

Многопредельный микропроцессорный датчик давления Метран-150 — умный, современный датчик избыточного, абсолютного, дифференциального (разности), гидростатического давлений, а также давления-разрежения. Цифровой датчик Метран-150 предназначен для постоянного измерения избыточного, вакуумметрического и абсолютного давлений, а также перепада давлений с мгновенным преобразованием полученного значения в унифицированный аналоговый токовый выходной сигнал. Технические характеристики М 150 варьируются в зависимости от особенностей исполнения модели.
Описание датчиков давления <a href=https://pyt-yakh.neftel.ru/datchik-davlenija-metran-150>Метран-150 </a>

Можно отметить следующие отличительные особенности датчика Метран-150 по сравнению с его предшественниками:

новый улучшенный дизайн и более компактная конструкция;
блок электроники и ЖКИ с клавиатурой могут поворачиваться с шагом 90 гр.;
имеет более высокую (многократную) способность к перегрузкам;
наличие выхода по протоколу HART, благодаря чему датчик можно интегрировать в современные системы регулировки/управления техпроцессами;
встроена защита от переходных процессов;
на корпусе находится внешняя кнопка, защищенная металлической пластиной установки «нуля»;
ПО предусматривает постоянную непрерывную самодиагностику прибора;
простота обслуживания и ввода в эксплуатацию;
ценовой диапазон, соответствующий бюджетному сегменту отечественных аналогов в отличие от более дорогих устройств иностранного исполнения.

Какие возможности доступны с преобразователем Метран-150:

конструкция модуля сенсора Coplanar обеспечивает гибкость при выборе варианта подсоединения датчика к процессу: или разные фланцевые исполнения, или сборка с вентильными блоками, или сборка с выносными разделительными мембранами;
исполнение М150 для температуры атмосферы до минус 55 гр. дает возможность использовать датчики без установки дополнительных обогревающих устройств;
исполнение с ЖК-индикатором и с локальным интерфейсом позволяет быстро сразу по месту установки датчика производить изменения настроек;
также существует специальное кислородное исполнение.

Управление и перепрограммирование настроек датчика имеет следующие особенности:

возможно на самом преобразователе М150 при помощи универсального HART-коммуникатора;
возможно удаленно при помощи ПО H-Master/Metran-150, HART-модема для преобразователя М150, персонального компьютера или находящихся на производстве средств программирования АСУТП;
возможно при помощи специального прибора, поставляемого на заказ, оснащенного ЖКИ с пленочной клавиатурой.

В каких средах может эксплуатироваться преобразователь Метран-150:

в жидких кислотных и щелочных;
в условиях сухого или влажного пара;
в продуктах нефтеперегонки;
в разнообразных газообразных, в газовых смесях и конденсатах.

Датчик может измерять давление тех сред, которые не вызывают коррозионные изменения материалов, с ними контактирующих. Специально очищенные преобразователи предназначены для измерения давления кислорода в газообразном состоянии и кислородосодержащих смесей (опция кислородного исполнения — UC).

Датчик давления функционирует в следующих диапазонах давления: min — 0-0,025кПа, max — 0-60МПа и в широком диапазоне температур среды от -40гр. до +80гр.

По току различаются следующие типы аналоговых выходных сигналов:

4-20мА с HART-протоколом;
0-5мА.

В зависимости от модификации может быть следующее взрывозащищенное исполнение:

Exi — искробезопасная цепь;
Exd — взрывонепроницаемая оболочка.

Датчик М150 поддерживается HART коммуникатором серии 375. Производитель дает гарантию на сохранение эксплуатационных характеристик преобразователя — 3 года.
<a href=https://pyt-yakh.neftel.ru/datchik-davlenija-metran-150> метран 150 госреестр в Пушкине </a>

Калибр пробка гладкая 191.0-200.0 мм ПР КСИЗ в Серпухове

(GregoryDub, 2021.04.22 07:34)

Купить <a href=https://ksiz.ru/products/kalibr-probka-gladkaya-1910-2000-mm-pr-ksiz> Калибр пробка гладкая 191.0-200.0 мм ПР КСИЗ </a> в Серпухове .
Доставка от 6 дней.
Оплата удобным для Вас способом.
Работаем практически со всеми ТК

Переходите по ссылке и заказывайте:
https://ksiz.ru/products/kalibr-probka-gladkaya-1910-2000-mm-pr-ksiz

ont i br&ouml;stet v&auml;nster sida

(ont i br&ouml;stet v&auml;nster sida, 2021.04.22 04:54)


Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated! ont i br&ouml;stet v&auml;nster sida tworin.nnutunman.com/map14.php

vitargo endurance bar

(vitargo endurance bar, 2021.04.21 18:45)


Hi, for all time i used to check weblog posts here early in the dawn, since i enjoy to gain knowledge of more and more. vitargo endurance bar tenva.gruborwom.com/travels/vitargo-endurance-bar.php

ida markert lundgren

(ida markert lundgren, 2021.04.21 02:37)


Great blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol ida markert lundgren morte.zinpunkgood.com/map19.php

fris&ouml;r uppsala drop in

(fris&ouml;r uppsala drop in, 2021.04.21 01:37)


It's remarkable to go to see this site and reading the views of all colleagues about this post, while I am also zealous of getting familiarity. fris&ouml;r uppsala drop in atta.gruborwom.com/advice-girlfriends/frisoer-uppsala-drop-in.php

mycket mindre mens &auml;n vanligt

(mycket mindre mens &auml;n vanligt, 2021.04.20 08:42)


Good respond in return of this matter with real arguments and describing everything regarding that. mycket mindre mens &auml;n vanligt apoc.gruborwom.com/advice-girlfriends/mycket-mindre-mens-aen-vanligt.php

Пузырьковые панели

(Nikolnsw, 2021.04.20 00:41)

Привет друзья
Наша предприятие мы изготавливаем - пузырьковая панель киев в г.Львов. Вас может заинтерсовать:
Наша сайт - https://aqua-jet.top
Заходите и выбирайте - <a href=https://aqua-jet.top/>пузырьковая панель цены</a>
<a href=https://aqua-jet.top/>монопанели</a>
<a href=https://aqua-jet.top/>панель с пузырьками</a>

dr&auml;nering av husgrund

(dr&auml;nering av husgrund, 2021.04.19 22:54)


This is my first time pay a quick visit at here and i am actually happy to read all at alone place. dr&auml;nering av husgrund nutrt.zinpunkgood.com/map8.php

ur o penn kalmar

(ur o penn kalmar, 2021.04.19 18:49)


I am really grateful to the owner of this website who has shared this enormous post at at this place. ur o penn kalmar fitda.diatradpr.com/news/ur-o-penn-kalmar.php

slagit lock f&ouml;r &ouml;rat

(slagit lock f&ouml;r &ouml;rat, 2021.04.19 04:12)


I must thank you for the efforts you've put in penning this blog. I'm hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now ;) slagit lock f&ouml;r &ouml;rat simpro.diatradpr.com/decorations/slagit-lock-foer-oerat.php

Hello world

(NeoldRic, 2021.04.19 00:52)

:)<a href=http://sunmuseum.ru/>:)</a>:)

sveda i h&aring;rbotten

(sveda i h&aring;rbotten, 2021.04.18 18:13)


Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I'm still new to everything. Do you have any tips for inexperienced blog writers? I'd really appreciate it. sveda i h&aring;rbotten velti.zinpunkgood.com/map10.php

n&auml;sspray i &ouml;rat

(n&auml;sspray i &ouml;rat, 2021.04.18 08:37)


Pretty part of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to say that I acquire actually enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing in your feeds or even I achievement you access constantly rapidly. n&auml;sspray i &ouml;rat proba.diatradpr.com/beauty/naesspray-i-oerat.php

smoothie med mynta

(smoothie med mynta, 2021.04.17 13:19)


If some one desires expert view on the topic of running a blog afterward i propose him/her to go to see this webpage, Keep up the nice job. smoothie med mynta glucet.nnutunman.com/map44.php

juan les pins uteliv

(juan les pins uteliv, 2021.04.17 01:52)


As the admin of this website is working, no doubt very shortly it will be famous, due to its quality contents. juan les pins uteliv bestl.diatradpr.com/delicious-dishes/juan-les-pins-uteliv.php

мангал с крышей и мойкой купить

(Anthonydrosy, 2021.04.16 12:14)

краски покраски крыши
<a href="https://cults3d.com/fr/utilisateurs/gaugehyena5">https://cults3d.com/fr/utilisateurs/gaugehyena5</a>
<a href="https://ccm.net/profile/user/hopemother4">https://ccm.net/profile/user/hopemother4</a>
<a href="https://vimeo.com/inkegg3">https://vimeo.com/inkegg3</a>
<a href="https://brittjokumsen.livejournal.com/profile">https://brittjokumsen.livejournal.com/profile</a>
<a href="http://answers.codelair.com/index.php?qa=user&qa_1=mondaygemini71">http://answers.codelair.com/index.php?qa=user&qa_1=mondaygemini71</a>
<a href="https://www.schuhtausch.de/author/quinceflare00/">https://www.schuhtausch.de/author/quinceflare00/</a>
<a href="https://san-servis.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1606654">https://san-servis.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1606654</a>
<a href="http://sledui.net/index.php?qa=user&qa_1=blouseattack19">http://sledui.net/index.php?qa=user&qa_1=blouseattack19</a>
<a href="http://kore-fan.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=17343">http://kore-fan.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=17343</a>
<a href="http://forum.baldstyled.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=71559">http://forum.baldstyled.com/index.php?action=profile;area=forumprofile;u=71559</a>
<a href="https://m88-asia.net/forum/profile.php?section=personality&id=396833">https://m88-asia.net/forum/profile.php?section=personality&id=396833</a>
<a href="https://zzb.bz/vXkqX">https://zzb.bz/vXkqX</a>
<a href="https://aixindashi.stream/story.php?title=MOIKA-KRYSHPOKRASKA-KRYSHI-IZ-SHIFERAMOIKA-SHIFERA-TSENACHISTKA-SHIFERNOI-KRYSHIPOKRASKA-SHIFERA-TSENA#discuss">https://aixindashi.stream/story.php?title=MOIKA-KRYSHPOKRASKA-KRYSHI-IZ-SHIFERAMOIKA-SHIFERA-TSENACHISTKA-SHIFERNOI-KRYSHIPOKRASKA-SHIFERA-TSENA#discuss</a>

long fit t shirt

(long fit t shirt, 2021.04.16 08:29)


Very good info. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon). I've book-marked it for later! long fit t shirt pretta.gruborwom.com/delicious-dishes/long-fit-t-shirt.php

Пузырьковые панели

(Nikoltrb, 2021.04.15 22:01)

Привет дамы и господа
Наша предприятие мы изготавливаем - пузырьковая панель киев в Днепре. Вас может заинтерсовать:
Наша сайт - https://aqua-jet.top
Заходите и выбирайте - <a href=https://aqua-jet.top/>пузырьковая панель киев</a>
<a href=https://aqua-jet.top/>пузырьковые панели украина</a>
<a href=https://aqua-jet.top/>пузырьковая панель украина</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Június / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180023
Hónap: 3639
Nap: 93