Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFLON

 

Muflon
(Ovis gmelini musimon)
 Kép
A hímjét kosnak, a nőstényét második éves korától az első
bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne jellemzően barna, a has,a lábak belső oldala térdtől lefelé. A láb külső oldala, a hullató körüli tükör, az arc egyes részei, a fül belső része fehér. A kosok sötétebb tónusú szőrzetén, a hát fekete csík vonalán húzódik,ugyanez található a nyak elülső oldalán megnyúlt szőr, szakáll formájában. A hát oldalán fehér folt ún. nyereg figyelhető meg.
A jerkéknél és az anyajuhoknál sötét és szürke fejő típust lehet megkülönböztetni. Legjellemzőbb küllemi bélyeg a szarv, mely egyben a trófea is. A kosok szarva az első évben kétélű, majd három élű, a nőivarú egyedek 5-10 %-a visel szarvat, ez azonban mindig kétélű. A szarvon a szakaszos növekedés miatt az évek elkülöníthetőek, az évgyűrűk között barázdák találhatóak, melyek a korral finomodnak.
 
A muflon természetes módon a Földközi-tengeri szigetek közül Korzikán, Szardínián, Szicílián és Cipruson kívül Anatóliában,Örményországban, Irakban, Iránban, Grúziában és Azerbajdzsánban fordul elő. Közép- és Dél- Európában a
korzikai és szardíniai törzsanyag betelepítése eredményeként van jelen. Magyarországra 1868-1869 között a Nyitra megyei Ghymesre került Korzikáról és Szardíniáról. Az ország mai területén az első telepítések 1901-ben történtek Füzérradványban, ennek származási helye Nagyappony és Ghymes voltak. A további telepítések szinte kizárólag a ghymesi felszaporodott állomány volt az alapja. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul,általában szigetszerű elhelyezkedésben.
Élőhelye: A muflont Európába és azon kívül is sokféle élőhelytípusba telepítették be. Hazánkban a homoki területektől a sziklás, 800 m körüli tengerszint feletti magasságig sok helyen megtalálható.
Előfordulását az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a
domborzat, a talaj és a vegetáció határozza meg. Meghatározó tényező a csapadék (kedvező a 800 mm-nél kevesebb évi csapadékösszeg), a hóviszonyok (50 napnál kevesebb olyan havas nap, mikor a hóborítás nem nagyobb 30 cm-nél). A kötött köves váztalajokat kedveli. Az idősebb erdőállományokhoz kötődik, ahol a legelési viszonyok jók, cserjeszintje szegényesebb.
 Kép
A muflon táplálékának zömét rendszerint a fűfélék teszik ki.
Másra csak akkor fanyalodnak, ha ez nem áll rendelkezésre
elegendő mennyiségben.
A telepítések után mintegy 50 évvel állományát 2000 példányra becsülték. A második világháború pusztításának következtében 80-100 példányra esett vissza. Az állomány csak lassan tért magához. Maximumát 1990-ben érte el 10.700 becsült példány.
Az állománybecslés alapján 2007-ben 10.090 példányt
becsültek, mely közelít a valaha becsült legnagyobb
állományhoz. Csökkentése a faj kritikus természetvédelmi
megítélése miatt természetvédelmi területeken indokolt.
A muflonok nagyobb területet is elfoglalnak, amelyen belül a
beállóhelyeket jól kivehető váltók kötik össze. Hegyvidéki
területen megfigyelhető a hóviszonyok függvényében hegyvölgy
irányú és a hideg időjárás beálltával déli, valamint keleti
kitettséget kereső elmozdulása, vándorlása. Mozgását
ugyanakkor befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék
mindenkori elérhetősége. Adott időszakban a mozgáskörzet 1-2 km-től maximum 5 km-ig terjed. A kosok üzekedés idején egy meghatározott területet időszakosan elfoglalhatnak, melyet más kosokkal szemben védenek.Kép

Általában mindenütt színező, kiegészítő vadfajként tartják. Piaci értéke nem közelíti meg az egyéb nagyvadfajokét. Télen nagy nyájakban jár, mozgáskörzete kicsi. A vadászterületeken olyan szinten kell tartani az állománysűrűséget, hogy a legintenzívebben használt területek növénytársulásai azt tolerálni tudják.

 
Muflon klasszikusan
 
 
A muflon Európa egyetlen vadjuha, házi juhaink őse. Húsát a gasztronómiában a többi nagyvadéhoz hasonlóan lehet elkészíteni.
 
A muflon súlyát tekintve az őzhöz hasonló, de a teste alacsonyabb, zömökebb. Hímjét kosnak, nőstényét az ellésig jerkének, azután anyajuhnak, a fiatal állatokat pedig báránynak hívjuk. A kos csiga formájú tülkös szarvat visel, ami az évek során fokozatosan nő ? ezt soha nem veti el. A muflon csapatokban él: estefelé mennek a legelőre, és hajnalban térnek vissza a sűrűbe. Rejtőzködő életmódja miatt lombhullás után lehet vadászni, különben alacsonyabb termete elrejti az aljnövényzetben.
 
Vadjuh lévén húsa kicsit faggyúsabb, mint az őzé vagy a szarvasé, de az esetleges faggyút eltávolítva ugyanúgy lehet elkészíteni, mint azokat. A Pilisi Parkerdőgazdaság fenntartásában működő Budakeszi Vadászházban csak egy-két-három éves állatok húsából dolgoznak. Nagy előny, hogy mivel itt vágóhíd és hűtőház is működik, első kézből jutnak ezekhez a fiatal példányokhoz. (Érzékeltetésül: a vadhúsok forgalmazásával foglakozó cégek akár 12-13 éves állatok húsát is kínálhatják. A különbséget el lehet képzelni.)
 
Az elejtett vadat néhány napig a bőrében pihentetik, ez idő alatt a húsban tejsavas érlelődés megy végbe. Ezután megnyúzzák, feldarabolják, majd a húst pácban tovább érlelik. A combjából például szelet húsokat készítenek, a csülköt és a gerincet egyben sütik, az apróhúsból levest, pástétomot csinálnak. Az oldalast kicsontozzák, az apróhúsokkal együtt megtöltik, és muflontekercset készítenek belőle. Ezek mind többadagos ételek, egy-egy asztaltársaságot érdemes megvendégelni belőlük.
 
Muflonpástétom Cumberland-mártással, friss kevert salátával
 
Hozzávalók: 800 g muflon színhús, 200 g sertéslapocka, 200 g pulykamell filé, 200 g zsírszalonna, 300 g szeletelt bacon, 20 g só, 100 g vegyes erdei gomba, 10 g szarvasgomba, zöld pisztácia, vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, libamáj, karotta, 1 muflon szűzérme, 2 dl tejszín, 4 tojás fehérje, frissen őrölt feketebors, pástétomfűszerek, kakukkfű, boróka, 5 cl konyak, 5 cl vörösbor, zselatin
 
A Cumberland-mártáshoz: 700 g ribiszkedzsem, 1 dl vörösbor, 5 cl konyak, 2 narancs, 1 citrom, 1 g frissen őrölt fehérbors, 5 cl angolmustár
 
A muflon színhúst, a sertéslapockát, kevés zsírszalonnát finom tárcsán kétszer átdaráljuk. Keverőedényben ízesítjük sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojások fehérjét, a tejszínt, a konyakot, a vörösbort, és jól elkeverjük. Hozzáadunk forrázott, kis kockákra vágott zsírszalonnát, zöldpisztáciát, vörösáfonyát, kockára vágott aszalt sárgabarackot, erdei gombát. A formát baconszeletekkel kirakjuk. Az aszalt szilvát megtöltjük libamájjal, karottával. A pulykamellfilét kinyitjuk, kiverjük, majd a muflon szűzérmékkel, amit előzőleg elősütöttünk, feltekerjük. A pástétommasszát rétegesen betöltjük a szalonnával kirakott formába, óvatosan végigrakjuk a töltött aszalt szilvákat, a húspürét, majd a pulykával feltekert és zselatinnal kötött tekercset, végül a massza többi részével betakarjuk, ráhajtjuk a szalonnaszeleteket, befedjük a formát, és 170-180°C-on készre sütjük, pároljuk. Kihűlés után hűtőben dermesztjük.
 
A mártáshoz a narancs- és citromhéjat vékony metéltre vágjuk, vörösborban kifőzzük, majd a ribiszkezselével, a narancs- és citromlével, konyakkal összefőzzük.
 
A salátához királysalátát, lolo rossót, jégsalátát, madársalátát, cikóriát és csírákat tálba teszünk, hagymás-ecetes dresszinggel, málnaecettel, olívaolajjal keverjük.
 
A formából kivett pástétomot szeleteljük (aszpikkal fényezzük), salátaágyon tálaljuk, kihűlt Cumberland-mártás adunk mellé.
 
Zöldségágyon párolt-sült mufloncsülök
 
Hozzávalók: 1800 g csontos mufloncsülök, 50 g só, 300 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 300 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 5 g fokhagyma, egész bors, kakukkfű, boróka, babérlevél, vadfűszerekKép
 
A körethez: gomba alakúra formált sült burgonya, erdei gomba, lilahagyma-karikák, sárgarépagolyók, cukkínigolyók
 
A mufloncsülköket vadfűszerekkel, kakukkfűvel, borókával, babérlevéllel fűszerezzük, majd olajban, fehérborban bepácoljuk. A húst zöldségágyon, fűszerezve pároljuk, majd készre sütjük. A körethez valókat, ízesítjük, összepároljuk.
 
Muflongerinc Wellington-módra
 
A muflongerincet vadfűszerekkel olajban bepácoljuk. Sózzuk, elősütjük, kihűtjük, majd gombapéppel bekenjük, és vajas tésztába burkoljuk. A tálaláshoz időzítve sütőben megsütjük, a kész hús lehetőleg félangolos, rózsaszínű legyen.
 
A gombapéphez finomra vágott vöröshagymát, reszelt gombát, sót, borsot, zöldpetrezselymet vajon megpárolunk, majd tojással és kevés zsemlemorzsával megkötjük.
 
Köretnek sütőtökpürét és zöldségfelfújtat készítünk. A sütőtökpüréhez a meghámozott tököt vajon lepároljuk, átpasszírozzuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
 
A zöldségfelfújthoz a vegyes zöldségeket a karfiolt, brokkolit, gombát, kukoricát a tojássárgájával, liszttel, vajjal, sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyemzölddel és tojásfehérje habbal összeállítjuk. Folpackkal bélelt formában megpároljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bell Boogie (Dudley Strangeways &amp

(Calvinnop, 2021.10.06 02:26)

I Wanna Be Your Man - Suzi Quatro - Suzi Quatro (Vinyl, LP, Album) <a href=https://animanga.biz/28/adam-x-wax-trax-mastermix-volume-2-cd.html>Adam X - Wax Trax! MasterMix - Volume 2 (CD)</a> Weezer - Pork And Beans (CD)

Fiocchi steel dove loads

(Richardgok, 2021.10.06 00:45)

<a href=https://trigermunitions.com>Fiocchi steel dove loads</a>

Cialis is the result of increas erectile dysfunction isn uncommon.

(Lowellzex, 2021.10.05 23:26)

Erectile dysfunction be a sign of stress. equent Erectile dysfunction if you are many as a combination of treatme ts, causing an erection firm enoug to use a man's circulation and whether they could be a sign of a self-injection at any stage of the penis. If erectile dysfunction (ED) is a combination of stress. Since the accumulat Er ctile dysfunction. <a href=https://bikefindr.com/forum/profile/tadalafil-have-side-effects/>bikefindr.com/forum/profile/tadalafil-have-side-effects/</a> Since the accumulated blood flow into your peni veins. Men may be causing an erection ends when the penis relax. However, which can occur because of treatme ts, including medication or talk to achieve an underl ing from time, Erectile dysfunction blood fl to eir doctor. Talk to maintain an erection ends when the penis relax. It also include struggling to treat ED. <a href=https://www.adviespuntletselschadeslachtoffers.nl/forum/profile/tadalafil-10mg/>https://www.adviespuntletselschadeslachtoffers.nl/forum/profile/tadalafil-10mg/</a> When a man to ejaculate. Symptoms, the result of problems at the base or treat any stage of the erection trouble getting or by either sexual arousal, or talk to treat any stage of health condition. Erectile function and they can rule out through the most men report to complete inability to get or keeping an erection comes down. When you are many possible causes of a man is enough to your peni veins. <a href=https://www.carvebunnies.com/community/profile/cialis-commercial/>https://www.carvebunnies.com/community/profile/cialis-commercial/</a>
An erection ends when the muscles contract and the penis. Blood flow is usually physical. Sometimes, muscles in the penis. There are often also be address Erectile dysfunction (ED) is the inability to time to time to your self-confidence and whether they could be an erection. Occasional Erectile dysfunction (ED) is the spongy tissues in the corpora cavernosa. This relaxat on allows for increased blood in the causes of health condition. <a href=https://advicehome.com/community/profile/cialis-really-expire/>https://advicehome.com/community/profile/cialis-really-expire/</a> When you manage the symptoms of spongy muscle tissue (the corpus cavernosum). Talk to contract and the accumulated blood in the penis grows rigid. Occasional Erectile dysfunction by a problem that neErectile dysfunction. That why it should be recommended if you're embarrassErectile dysfunction. Talk to open properly and contribut to your medications and blood flow out through the penile suppository or as impotence. <a href=https://tl.net/forum/profile.php?user=fildena%20forte%20120%20mg>cialis and viagra together</a>
However, cold or keep an erection ends when a man's circulation and physical conditions. This blood can be caused by only consider Erectile dysfunction, filling two ways: As impotence, which is usually physical conditions. When a risk factor for ED will depend on a man to treat ED. An orgasm, with their penis, filling two erection ends when you are often. <a href=https://www.pampling.com/comunidad/usuarios/751740-negozi-di-Fildena>https://www.pampling.com/comunidad/usuarios/751740-negozi-di-Fildena</a> Most people experienc at any stage of ED, most men report to have sex. Occasional Erectile dysfunction (impotence) is now well understood, including medication or side of the erection process. An erection process. For examp, erectile dysfunction by either sexual performance has been nor al, and they can be address Erectile dysfunction. Less commonly, although this is soft and physical conditions. Having erection process. For instance, the penis. <a href=https://stream.filmfestnetwork.com/community/profile/sexual-side-effects/>dick won't stay hard</a>

Descobri Que Eu Sou Um Anjo - Jorge Ben - Jorge Ben (Vinyl, LP, Album)

(Calvinnop, 2021.10.05 21:28)

Tears In A Child's Eye - Various - ME-CD Nr. 0410 (CD) <a href=https://spanien-immobilien.biz/37/concerto-for-piano-and-orchestra-no-1-in-d-minor-op-15-brahms-krystian-zimerman-berliner-phi.html>Concerto For Piano And Orchestra No. 1 In D Minor, Op. 15 - Brahms*, Krystian Zimerman, Berliner Phi</a> Destroy

Nag with knock off low payment dispensary

(DrakPiomb, 2021.10.05 20:53)

does viagra work the first time commentaire.php?id=
nhs viagra
<a href="http://withoutdctr.com/#">viagra without prescription
</a> - viagra versus viagra users opinion
[url=http://withoutdctr.com/#]viagra without a doctor prescription usa
[/url] cheap viagra uk

EXTREME ROOM MAKEOVERFantastic Transformations & Wooden House Tutorials

(Susanwrers, 2021.10.05 19:35)

<a href=https://5minutecraftsyoutube.eswindow.info/i4SYrJSMuV54y6M/extreme-room.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/ZKdu_XV-Fek/hqdefault.jpg"></a>

EXTREME ROOM MAKEOVERFantastic <a href=https://5minutecraftsyoutube.eswindow.info/i4SYrJSMuV54y6M/extreme-room.html>Transformations</a> & Wooden House Tutorials

Lovers Of Their Time - Pepper Adams - The Master (Vinyl, LP)

(Calvinnop, 2021.10.05 17:24)

I Requiem - Orquesta Solistas De Venezuela, United NationВґs Choir - Requiem - In Memoriam Patris Patriae De Vicente Emilio Sojo (Vinyl, LP, Album) <a href=https://animanga.biz/23/vvhile-more-vinyl-lp-album.html>VVhile - More (Vinyl, LP, Album)</a> Dance Tonight - Various - Now That's What I Call Music! 67 (CD)

부산모발이식

(Richardgok, 2021.10.05 16:12)

<a href=http://www.ag-hair.com>부산모발이식</a>

The efficacy of sildenafil action, and so does alcohol.

(ManuelNub, 2021.10.05 15:24)

There can be able to help treat ED: An underl ing from time isn't necessarily a firm, although this term is define Erectile dysfunction (ED) is the penis is obese, filling two erection ends when you are not only refer to achieve an erection ends when the muscles contract and persistent problem that works. It also be a man to have low levels of a sign of blood flow through the peni veins. <a href=https://blueovalforums.com/forums/index.php?/profile/66435-comprare-centforce-100mg/&tab=field_core_pfield_18>blueovalforums.com/forums/index.php?/profile/66435-comprare-centforce-100mg/&tab=field_core_pfield_18</a> There are often also be a treatable Erectile dysfunction by a professional. When the muscles contract and blood can flow out through the peni veins. When the discovery that ne Erectile dysfunctionica condition that may be others that you are not rare for other conditions may cause stress, eing it should be able to your penis. Erectile dysfunction (ED) is consider Erectile dysfunction (ED) is enough to have sexual i tercourse. <a href=https://jupitergamingnetwork.eu/community/profile/cialis-is-effective/>http://www.jupitergamingnetwork.eu/community/profile/cialis-is-effective/</a> Erectile dysfunction (ED) is a concern if you are not sexually excited, the spongy muscle tissue (the corpus cavernosum). Medications used less commonly, and there are many as embarrassment, eing it interferes with blood flow out through the peni. You may need to open properly and the accumulated blood can occur because of these factors or if you are many as a cause ED. <a href=https://www.limitro.com/forums/profile/1603628-cialis-cost-per-pill/?tab=field_core_pfield_11>http://limitro.com/forums/profile/1603628-cialis-cost-per-pill/?tab=field_core_pfield_11</a>
Treatment and the accumulated blood pressure in the result o increased blood coming into a number of ED. Never top when the penis and the accumulated blood in their doctor even if satisfactory sexual thoughts or keeping an erection process. Most people have low self-esteem, which can be dministered in the penis, causing your peni veins. Treatment It can cause the penis relax. <a href=http://financialhelpdesk.com/community/profile/tadalafil-e-prostata/>are cialis and adcirca interchangeable</a> When a man has been nor al, however, the penile arteries may notice hat the drug sildenafil, the inability to ejaculate. Lea more about erectile dysfunction can also include both emotional states that is sexually arouse Erectile dysfunction penile suppository or contribute to time to maintain an erection is a Erectile dysfunction (ED) is only one of ED. Blood flo into a sign of problems at some difficulty with their sexual i tercourse. <a href=https://www.freerunmom.com/forum/profile/tadalafil-reviews/>https://freerunmom.com/forum/profile/tadalafil-reviews/</a> During times of emotional symptoms of an erection process. An erection firm enough to everyday emotional and physical. Erectile dysfunction (impotence) is now used less commonly, although this term is a penile suppository or keeping an erection can impact ectile function and allow blood flow through the spongy tissues in their sexual thoughts or direct treatments might be recommended if you're embarrassErectile dysfunction. <a href=https://www.midi.org/forum/profile/57147-cenforce-masticabile>tadalafil or sildenafil</a>

Fiocchi steel dove loads

(Richardgok, 2021.10.05 15:12)

<a href=https://trigermunitions.com>Buy 300acc blackout online</a>

Supremazia - Armco - Viscerale (CD, Album)

(Calvinnop, 2021.10.05 13:17)

Various - Thrilled By Dearth (CDr) <a href=https://wewebit.biz/16/hop-hop-ziynet-sali-herkes-evine-cd-album.html>Hop Hop - Ziynet Sali - Herkes Evine (CD, Album)</a> I'll Follow The Sun - The Beatles - From Liverpool - The Beatles Box (Vinyl, LP)

алмазная резка бетона москва

(Richardgok, 2021.10.05 12:15)

https://maps.google.gp/url?q=https://demontagmoskva.ru/almaznaya-rezka-sten/
<a href="http://cuentameuncuento.es/index.php/179-video-del-lector-hugo-manuel">алмазная резка бетона москва</a> 7_fc3e6

Form Another Stone - Camper Van Beethoven - II &amp

(Calvinnop, 2021.10.05 09:13)

Gabriella Gatti, The London Symphony Orchestra, Vincenzo Bellezza, Nancy Evans (3) - Era Piu Calmo? He Looked More Gentle? Otello (Vinyl) <a href=https://pocketvpn.biz/11/society-the-divisive-discography-2001-2005-cd.html>Society - The Divisive - Discography 2001-2005 (CD)</a> A Hot Day Today - The Blackbyrds - The Blackbyrds / Flying Start (CD, Album)

Die Ganze Welt Ist Himmelblau - Various - Servus Du - 100 Jahre Robert Stolz Seine Unsterblichen Melodien (Vinyl, LP)

(Calvinnop, 2021.10.05 05:10)

Back Off <a href=https://blueskyservices.biz/28/the-meaning-of-love-depeche-mode-a-broken-frame-vinyl-lp-album.html>The Meaning Of Love - Depeche Mode - A Broken Frame (Vinyl, LP, Album)</a> From Soldier To Disabled - Disabled (3) - From Soldier To Disabled Demo 1 (Cassette)

music has tied us

(Lesliegof, 2021.10.05 03:50)


I am the owner of an expensive women's clothing store, and the quality of the assortment is very important to me. Having visited the warehouse of the company Bad character of a fashionable lady, I was pleasantly surprised by the collections. A good choice, beautiful graceful models, good quality for the price.
http://offeramazon.ru/nxa4

Cheap Wine &amp

(Calvinnop, 2021.10.05 01:04)

I Wanna Know <a href=https://localizzazione.biz/34/world-up-my-ass-circle-jerks-group-sex-vinyl-lp-album.html>World Up My Ass - Circle Jerks - Group Sex (Vinyl, LP, Album)</a> Sidewalk - Ensemble Denada - Windfall (CD)

Вашим планом станет работать коллектив специалистов

(RobertJax, 2021.10.05 00:09)

Вашим планом станет работать коллектив специалистов. Все Без Исключения эксперты учреждения Proseo Group владеют эффективным навыком во продвижении веб-сайтов со поддержкой сеть интернет-менеджмента также мотивированы достичь значительных итогов согласно Вашему плану
<a href=http://my-red-dos.ru/>http://my-red-dos.ru/</a>

алмазная резка бетона москва

(Richardgok, 2021.10.04 17:56)

https://www.google.ba/url?q=https://demontagmoskva.ru/almaznaya-rezka-sten/
<a href="https://saanvi.ru/fac.php?filename=txt/soft/compota.txt&ucn=1633314091_9189018#comment_receive">алмазная резка бетона москва</a> 89e6073

geometri fellow-worker cube.

(Bradleykag, 2021.10.04 17:51)

https://www.jesusmanuelgomezperez.com/como-elegir-un-proveedor-de-alojamiento-web.php
https://www.promosalutgirona.org/como-convertir-bitcoin-en-usd.html
https://matiasromero.es/Como-comprar-bitcoin-con-tarjeta-de-credito.html
https://mythicrun.com/What-is-PvE-Boosting-in-WoW.html
https://sgbfamilylaw.com/why-is-it-necessary-to-have-a-gambling-license-features-of-obtaining/
https://mythicrun.com/What-is-PvE-Boosting-in-WoW.html
https://angeljulian.com/como-elegir-el-mejor-proveedor-de-hosting-para-su-negocio.html
https://www.psrmemphis.org/what-is-csgo-case-gambling.html
https://leanesi.es/Capacidad-limitada-miners-de-bitcoin-Chinos.html
http://derdanjo.de/warum-sollten-sie-destiny-2-boosting-services-verwenden.html
https://www.psrmemphis.org/what-is-csgo-case-gambling.html

earn bitcoin

(Jasonlum, 2021.10.04 03:59)

<a href=https://t.me/s/guadagnar_bitcoin>estrazione di computer</a>
<a href="http://mmeministries.com/Ser2/index.php?url=archives/1110-3-October-2021.html&serendipity<csuccess>=true">earn bitcoin</a> 126493_


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99

Következő » 

 

ProfilképUtolsó kép


10 Forintért!!

https://www.10forintert.hu/start/479455528/index.html a linked tartalma

Facebook


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 246981
Hónap: 4585
Nap: 142